efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστών

“Η κόρη μου ελκύεται από μεγαλύτερα παιδιά”

"Η κόρη μου ελκύεται από μεγαλύτερα παιδιά"

Ερώτημα αναγνώστριας

Ευχαριστούμε για τα τόσο κατατοπιστικά άρθρα σας.

θα ήθελα να θέσω ένα ερώτημα…

Έχω τρία παιδιά και η κόρη μου (το τρίτο παιδί) έχει 10 και 13 χρόνια διαφορά αντίστοιχα με τα αδέρφια της τα οποία είναι αγόρια.

Βλέπω πως αρχίζουνε να την ελκύουνε μεγαλύτερα παιδιά το οποίο θεωρώ πως είναι λογικό σύμφωνα με το περιβάλλον στο οποίο έχει μεγαλώσει.

Με φοβίζει πάρα πολύ.

Έχουμε μια καλή σχέση…και φοβάμαι πως δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ και πως να την συμβουλέψω.

Ευχαριστώ πολύ.. εκ των προτέρων.


Απαντά η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν οι έφηβοί τους αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού. Αυτή η ανησυχία επιδεινώνεται όταν ένας γιος ή μια κόρη επιλέξει μία/έναν μεγαλύτερη/-ο σύντροφο.

Ωστόσο, η διαφορά ηλικίας είναι ένας παράγοντας που μπορεί να χρησιμεύσει ως καλή πρακτική για μελλοντικές ερωτικές σχέσεις και να επιτρέψει στους εφήβους να εξετάσουν ποιες ιδιότητες είναι σημαντικές για τους ίδιους σε μια αλληλεπίδραση.

Η επιθυμία της κόρης σας να βγει ραντεβού με ένα μεγαλύτερο αγόρι μπορεί να μην ταιριάζει με την άποψή σας, αλλά με το να την κρατήσετε στο σπίτι και να της αφαιρέσετε την πρόσβαση στην τεχνολογία, δε θα την εμποδίσετε να έρθει σε επαφή μαζί του.

Αντί να απαγορεύετε τη σχέση αυτή, σκεφτείτε να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με την κόρη σας, αναγνωρίζοντας παράλληλα τα καλά συναισθήματά της για το αγόρι αυτό. Πιο συγκεκριμένα:

Προσδιορίστε τις ανησυχίες σας

Πρώτα θα χρειαστεί να κάνετε μια εσωτερική διευκρίνιση σχετικά με το τι ακριβώς σας ενοχλεί σε αυτήν τη σχέση. Για παράδειγμα, ανησυχείτε ότι η κόρη σας μπορεί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν είναι ακόμη αρκετά ώριμη για να διαχειριστεί; Ή, ανησυχείτε ότι θα δεθεί συναισθηματικά σε μια σχέση που θα τελειώσει;

Μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με την κόρη σας

Επιλέξτε μια ήρεμη στιγμή και δοκιμάστε να ξεκινήσετε: “Θέλουμε να υποστηρίξουμε την απόφασή σου να γνωρίσεις κάποιον που σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, αλλά ανησυχούμε ότι η διαφορά της ηλικίας μπορεί [συμπληρώστε το κενό]. Έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις αν προκύψει [συμπληρώστε το κενό].” Με τον τρόπο αυτόν επιτρέπετε στην κόρη σας να γνωρίζει ότι δεν αγνοείτε αυτήν τη σχέση, αλλά σκέφτεστε την ευημερία της υποστηρίζοντάς την.

Εάν αυτή η σχέση είναι η πρώτη εμπειρία της κόρης σας με έναν μεγαλύτερο, είναι μια εξαιρετική στιγμή να περιγράψετε τις προσδοκίες σας σε αυτόν τον τομέα. Αν και δεν πρόκειται για την πιο εύκολη συζήτηση, το να επικοινωνείτε άνετα και με λογική πρακτικά θέματα όπως, μέχρι πόσο αργά μπορεί να μένει έξω από το σπίτι, ποια μέρη μπορεί να επισκεφθεί, ή ακόμη και πιο σοβαρά θέματα, όπως τι θα θέλατε να γνωρίζει για τις σχέσεις και τη σεξουαλική δραστηριότητα, της προσφέρετε την ενημέρωση ότι ο στόχος σας είναι να την υποστηρίξετε, φροντίζοντας παράλληλα για την ασφάλεια και την ευημερία της.

Γνωρίστε τον σύντροφό της

Η γνωριμία με τον αγόρι της κόρης σας θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες για εκείνον, ενώ μπορεί να μετριάσει και τον φόβο σας για τη σχέση τους. Είναι σημαντικό η κόρη σας να αντιληφθεί πως δεν απορρίπτετε την αλληλεπίδραση αυτή με συνοπτικές διαδικασίες, αλλά επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το άτομο που θέλει να περνάει τον χρόνο της μαζί του.

Οι περισσότεροι έφηβοι, λαχταρούν την έγκριση και την αποδοχή των γονιών τους, ακόμα κι αν ισχυρίζονται το αντίθετο.

Είναι σημαντικό να έχουμε στον νου μας ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα παιδιά μας από το να πληγωθούν, αλλά μπορούμε να εστιάσουμε σε ένα σταθερό και στοργικό δεσμό που θα μοιράζονται πολύτιμα μαθήματα για τις διαπροσωπικές σχέσεις, ερωτικές ή μη. Αφήστε τα να σκεφτούν ότι είστε με το μέρος τους.

Διαβάστε επίσης:

Με προβληματίζει ότι η κόρη μου λέει ψέματα για βασικά θέματα…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

“Η κόρη μου δεν νιώθει πλέον κόρη μου…”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

“Η κόρη μου βλέπει στον ύπνο της ότι την παρενοχλούν. Είναι αυτό ψυχολογικό σύμπτωμα;”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

“Από μαθητής άριστος, στην εφηβεία δείχνει αδιαφορία και θέλει να πάει σε ΕΠΑΛ!”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

“Η κόρη μου αιθάνεται άσχημα γιατί έχει πάρει κάποια κιλά”

Κωνσταντίνα Κατσανά

“Η κόρη μου, από τότε που εγκατασταθήκαμε στη Γερμανία και της πήραμε κινητό, ασχολείται συνέχεια με αυτό”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com