efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστών

“Η κόρη μου δε βάζει αποσμητικό με αποτέλεσμα να μυρίζει άσχημα”

"Η κόρη μου δε βάζει αποσμητικό με αποτέλεσμα να μυρίζει άσχημα"

Ερώτημα αναγνώστριας

Καλησπέρα

Η έφηβη κόρη μου 16 χρόνων δεν βάζει αποσμητικό με αποτέλεσμα να μυρίζουν άσχημα οι μασχάλες της…. Όταν της το λέω μου φωνάζει… προσπαθώ με ωραίο τρόπο, αλλά ό,τι και να της πω μου φωνάζει… Πώς μπορώ να το χειριστώ; Δε γίνεται 16 χρόνων κοπέλα να μην καταλαβαίνει ότι πρέπει να βάζει αποσμητικό!

Απαντά η Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου

Η αφήγησή σας εστιάζει σε μια μεμονωμένη διάσταση και εφόσον δεν μου παρέχεται το συνολικότερο πλαίσιο της σχέσης σας μέσα στο οποία εκτυλίσσεται η σύγκρουση για το αποσμητικό, δε μου είναι δυνατόν να σας δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση.

Πώς είναι η μεταξύ σας σχέση; Αν είναι γενικά συγκρουσιακή, τότε είναι πολύ πιθανό η άρνηση της κόρης σας να εντάσσεται στην αντιδραστικότητα που συντηρεί το συγκρουσιακό κλίμα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα σας πρότεινα να εστιάσετε στη μεταξύ σας σχέση και στην αλλαγή των δυσλειτουργικών μοτίβων στην επικοινωνία σας.

Στην περίπτωση όμως που η επικοινωνία σας είναι αρμονική και που υπάρχει συνεννόηση για σημαντικά ζητήματα της ζωής, θα σας πρότεινα να ιεραρχήστε προσεκτικά τα περισσότερο από τα λιγότερο σημαντικά ζητήματα με κριτήριο αποκλειστικά και μόνο την ασφάλεια του παιδιού σας σε συναισθηματικό, σωματικό και κοινωνικό επίπεδο. Κατά την άποψή μου, η χρήση του αποσμητικού δεν είναι ένα ζήτημα τόσο σοβαρό που να αξίζει τον κόπο να γίνεται αναμέτρηση δυνάμεων γύρω από αυτό. Μη διαιωνίζετε την κόντρα και την αναμέτρηση, γιατί αυτή η τακτική δημιουργεί αντιδραστικότητα η οποία είναι πιθανό να εισβάλλει στη μεταξύ σας σχέση και ως προς άλλα σοβαρά ζητήματα για τα οποία η δική σας παρέμβαση είναι κρίσιμης σημασίας.

Τι κόστος έχει για την κόρη σας το γεγονός ότι δε χρησιμοποιεί αποσμητικό; Αν η σωματική της μυρωδιά αποτελεί πραγματικό πρόβλημα με πραγματικό κόστος για τη συναισθηματική και κοινωνική της ζωή, τότε αυτό είναι ένα γεγονός που η ίδια θα πρέπει να συνειδητοποιήσει προκειμένου να το διαχειριστεί.

Σας υπενθυμίζω ότι είναι αδύνατο να επιβάλλουμε στους εφήβους την άποψή μας. Η κάθε απόπειρα για επιβολή οδηγεί σε αναμέτρηση δυνάμεων μέσα από την οποία πλήττεται μακροπρόθεσμα η σχέση μας.

Αφήστε τα πράγματα λοιπόν να εξελιχθούν έτσι ώστε η κόρη σας να αποφασίσει η ίδια τι θέλει να κάνει ως προς το θέμα της προσωπικής της υγιεινής. Αν πιστεύετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σωματικής μυρωδιάς, τότε θα σας πρότεινα να αναζητήσετε τη βοήθεια του ενδοκρινολόγου ή και του δερματολόγου σε συνεννόηση φυσικά με την κόρη σας. Αν στο υπόβαθρο της κακοσμίας βρίσκεται κάποιο ενδοκρινολογικό ή δερματολογικό ζήτημα, τότε είναι πολύ πιθανό η λύση να μη βρίσκεται στη χρήση αποσμητικού. Το ζητούμενο είναι να αντιληφθεί η ίδια την αναγκαιότητα για διαφορετικές επιλογές. Θα σας πρότεινα μάλιστα, χωρίς να της υποδεικνύετε την κατάλληλη για την ίδια επιλογή, να την παρακινήσετε στην αξιολόγηση επιλογών με στόχο την εξεύρεση της λύσης στο πρόβλημα που της ταιριάζει. Όσο λιγότερο είστε εσείς προσβλητική, ειρωνική και επικριτική απέναντί της, τόσο πιθανότερο είναι να παραδεχθεί πρώτα στον εαυτό της και κατόπιν σε εσάς το πρόβλημα. Είναι πιθανό να ανοίγονται και άλλες επιλογές-διαφορετικές από τη χρήση του αποσμητικού – για την αντιμετώπιση της κακοσμίας. Δώστε το περιθώριο στην κόρη σας να τις ανακαλύψει η ίδια και να τις εφαρμόσει, χωρίς να την πιέζετε όμως. Το συχνό πλύσιμο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κακοσμίας. Άρα είναι πιθανό εκεί να βρίσκεται η λύση και είναι επίσης πιθανό, αν η εξεύρεση λύσης περνά από αναμέτρηση δυνάμεων, να μη λαμβάνονται υπόψη αυτονόητα πράγματα και να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος εντελώς ανώφελης και ψυχοφθόρας κόντρας.

Συνοψίζοντας, αν υπάρχει πρόβλημα στη μεταξύ σας επικοινωνία, εστιάστε στην αποκατάσταση των θετικών προτύπων επικοινωνίας που θα σας επιτρέψει να είστε δίπλα στην κόρη σας για κάθε ζήτημα όπου είναι πιθανό να σας χρειαστεί. Αν όμως αξιολογείτε με θετικούς όρους τη μεταξύ σας επικοινωνία, τότε αφήστε την κόρη σας να διαχειριστεί μόνη της το ζήτημα της προσωπικής υγιεινής, δίνοντάς της το περιθώριο να απευθυνθεί σε εσάς για σχετικές προτάσεις και συμβουλές αν και όποτε κρίνει ότι τις χρειάζεται. Σας υπενθυμίζω τέλος ότι είναι αδύνατο να αξιοποιήσει τις προτάσεις και τις συμβουλές σας, αν αυτές δε βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο μιας θετικής σχέσης αμοιβαίου σεβασμού και φροντίδας.

Σας προτείνω επίσης να διαβάσετε το άρθρο μου στο efiveia.gr με θέμα την προσωπική υγιεινή των εφήβων και την αντιμετώπιση σχετικών προβλημάτων από τους γονείς: “Πότε θα κάνεις μπάνιο επιτέλους; Όταν ο έφηβος δεν πλένεται.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com