efiveia.gr


Συμπεριφορά Συναισθηματική υγεία

Η Δύσκολη εφηβεία και ο ρόλος των γονέων

Γράφει για το efiveia.gr η Ψυχολόγος – Ειδική Παιδαγωγός Βέρα Δημακάκου, συνεργάτης του Κέντρου ΛΟΓΟΥ ΕΥΧΕΡΕΙΑ.

Η εφηβεία είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για το ίδιο το παιδί, όσο και για τους ανθρώπους που το περιβάλουν.

Είναι η κατ’ εξοχήν κρίσιμη περίοδος, που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης. Μπορεί να νοηθεί ως μία περίοδος έντονων βιολογικών, γνωστικών και ψυχοκοινωνικών αλλαγών που συντελούνται στη ζωή του νεαρού ατόμου και οδηγούν στην ενηλικίωσή του.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η έναρξη της εφηβείας παρατηρείται νωρίτερα περίπου κατά δύο χρόνια στα κορίτσια σε αντίθεση με τα αγόρια.

Η περίοδος της εφηβείας θεωρείται ότι καλύπτει ένα χρονικό διάστημα 7-8 χρόνων. Υποδιαιρείται σε μικρότερες περιόδους, της προεφηβείας (11-13 ετών), της κυρίως εφηβείας (14-18 ετών) και της όψιμης εφηβείας ή μετεφηβείας (18-21 ετών).

Στη φάση αυτή ο έφηβος δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα στη γνώμη των «άλλων» παρά στη γνώμη των γονιών του. Προτιμάει να περνάει χρόνο με τους συνομήλικους του παρά με τους γονείς του, παίρνει αποφάσεις και ενεργεί μόνος του χωρίς να ζητάει την άποψη των γονιών του και παρατηρείται έντονα μια αμφισβήτηση αρχικά στον ίδιο του τον εαυτό και στη συνέχεια και στο πρόσωπο των γονιών του.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της εφηβείας είναι τα εξής:

  • Τάση για απομόνωση
  • Ανία
  • Νευρικότητα
  • Αποστροφή από τις σχολικές υποχρεώσεις
  • Έντονες ψυχολογικές μεταπτώσεις
  • Έντονα εχθρικές και επιθετικές συμπεριφορές προς τους άλλους
  • Εναντίωση προς κάθε μορφής εξουσίας
  • Υπεραπασχόληση με θέματα του σεξ
  • Έλλειψη αυτοπεποίθησης

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς στην παρούσα αναπτυξιακή φάση;

Η κυρία Δημακάκου τονίζει στο efiveia.gr ότι αρχικά πρέπει να καταλάβετε ότι η εφηβεία είναι ένα στάδιο ανάπτυξης και ότι θα περάσει οπότε δείξτε υπομονή και ενσυναίσθηση!

Στη συνέχεια δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για τις ανάγκες του έφηβου παιδιού σας στη παρούσα φάση.

Να είστε εκεί για το παιδί σας και να του δίνετε την αγάπη σας απλόχερα και χωρίς συμβιβασμούς, η αγάπη σας δεν διακυβεύεται ποτέ, είναι δεδομένη

Να είστε καλοί ακροατές, να ακούτε με προσοχή τους προβληματισμούς και να υποστηρίζετε με κάθε τρόπο το έφηβο παιδί σας!

Φυσικά, δεν ξεχνάμε ότι στα παιδιά χρειάζονται τα όρια και στην παρούσα φάση τα έχουν ανάγκη οι έφηβοι για να είναι ασφαλείς σε όλα τα επίπεδα.

Ούτε οι συνεχείς απαγορεύσεις κάνουν καλό ούτε και οι άνευ προϋποθέσεις παροχές και οι χωρίς όρια ελευθερίες κάνουν καλό στους εφήβους.

Οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση με αγάπη αλλά και με σεβασμό της προσωπικότητάς τους.

Αφήστε τα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναλάβουν ευθύνες, ώστε να αναπτύξουν από νωρίς το αίσθημα της αυτονομίας και της υπευθυνότητας.

Επειδή σε αυτή τη φάση οι έφηβοι και λόγω ορμονών είναι αρκετά ευάλωτοι συναισθηματικά, καλό είναι οι γονείς να μην κατακρίνουν το παιδί και να μην χρησιμοποιούν χαρακτηρισμούς οι οποίοι θίγουν την προσωπικότητα του παιδιού και κυρίως σε περιπτώσεις καβγάδων μέσα στο σπίτι.

Είναι σημαντικό, όσο το δυνατόν γίνεται να υπάρχει ένα ήρεμο κλίμα στο σπίτι χωρίς εντάσεις και αρνητική διάθεση.

Να βρίσκετε ευκαιρίες να περνάτε ποιοτικό χρόνο όλα τα μέλη της οικογένειας μαζί.

Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα αυτά είναι να υπάρχει μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης και να νιώθουν ότι είστε εκεί για να τα στηρίζετε!!

Βιβλιογραφία
Παρασκευόπουλος Ν.Ι., Εξελεκτική Ψυχολογία, Ψυχολογική θεώρηση της πορείας της ζωής από την σύλληψη ως την ενηλικίωση, Εφηβική ηλικία, Τόμος 4, Αθήνα Conger J. (1981), Η εφηβική ηλικία, μια καταπιεσμένη γενιά. Αθήνα, Εκδόσεις Ψυχογιός Herbert, M. (1999) Ψυχολογικά προβλήματα της εφηβικής ηλικίας, επιμ. Καλατζή-Αζίζι, Α. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα

Διαβάστε επίσης:

Η Δύναμη της Ενσυνειδητότητας (MINDFULNESS) στην Εφηβεία

efiveia.gr

Άγχος εξετάσεων και κρίσεις πανικού: Πώς θα βοηθήσουμε τον έφηβο

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αντιμετωπίζοντας τον θυμό στην εφηβεία

efiveia.gr

Θυμός και εφηβεία

efiveia.gr

Οι παιδοψυχολόγοι συμβουλεύουν: “Ενθαρρύνετε τα παιδιά για συνεργασία…”

efiveia.gr

Πώς να προφυλάξουμε το παιδί μας από πιθανούς κινδύνους

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com