efiveia.gr
Εθισμοί και αισθητικές παρεμβάσεις

Γιατί θέλει να κάνει tattoo / piercing;

Το τατουάζ και η διάτρηση (piercing) θεωρούνται πλέον μόδα, όχι μόνο στους μικρούς, αλλά και στους μεγάλους. Είναι ένας τρόπος να ξεχωρίσουμε, να δείξουμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Ισχύει όμως το ίδιο για τους εφήβους;

Το τατουάζ μπορεί να “χτυπηθεί” στα περισσότερα σημεία του σώματος. Είναι ένα μόνιμο σημάδι ή σχέδιο το οποίο δημιουργείται με την εφαρμογή μίας βελόνας στο δέρμα. Η βελόνα αυτή τρυπάει το δέρμα και βγάζει μικρές σταγόνες χρώματος, οι οποίες τελικά διαμορφώνουν το επιθυμητό σχέδιο. Η διάρκεια δημιουργίας ενός τατουάζ εξαρτάται από το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του σχεδίου. Είναι μία διαδικασία που πονάει λίγο ή περισσότερο, ανάλογα με την ανοχή του κάθε ατόμου, αλλά και τις ικανότητες του ειδικού.

Η διάτρηση (Piercing) είναι πολύ διαδεδομένη και για συγκεκριμένα σημεία του σώματος κοινωνικά αποδεκτή. Για παράδειγμα το σκουλαρίκι στο αυτί και κυρίως στα κορίτσια θεωρείται κάτι το φυσιολογικό και πολλές φορές και όμορφο. Ανάλογα με το σημείο του σώματος και το είδος του σκουλαρικιού, το τρύπημα του δέρματος γίνεται με ειδικό πιστολάκι, ή με βελόνες ή με το ίδιο το σκουλαρίκι. Το μέταλλο που χρησιμοποιείται είναι συνήθως ασήμι και χρυσός, αλλά και άλλα πολύτιμα μέταλλα ή ατσάλι.

Η λέξη τατουάζ προέρχεται από τη λέξη “tatu” που στην Ταϊτή σημαίνει “σημάδεμα”.

Το τατουάζ και η διάτρηση στο σώμα έχουν εμφανιστεί πριν από πολλά χρόνια στην αρχαία Αίγυπτο, το Περού, τις Φιλιππίνες, την Κίνα και άλλες χώρες και ήταν ένα πολύ σημαντικό έθιμο.

Σήμερα το τατουάζ και το piercing είναι πολύ συνηθισμένα. Παρόλα αυτά συχνά συνδέονται με την εγκληματικότητα ή τις ψυχολογικές διαταραχές του ατόμου. Έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που έχουν παρέμβει με τέτοιο τρόπο στο σώμα τους είναι πιο επιρρεπή σε ναρκωτικά και άλλες ουσίες, αλκοόλ, σεξουαλική δραστηριότητα και διατροφικές διαταραχές.

Ποιες είναι όμως οι αιτίες που οδηγούν τον έφηβο στο να παρέμβει αισθητικά στο σώμα του;

Φυσικά όλα ξεκινάνε από τον ευρύτερο κύκλο του. Κάπου είδε ένα τατουάζ ή ένα σκουλαρίκι και του άρεσε. Είδε ότι υπάρχουν αμέτρητες επιλογές σχεδίων και σημείων του σώματος στα οποία θα μπορούσε να παρέμβει. Οι πηγές επίσης είναι πάρα πολλές, όπως το internet, αλλά και όλοι οι διάσημοι οι οποίοι με κάθε ευκαιρία θα επιδείξουν τουλάχιστον ένα επάνω στο σώμα τους.

Όντας επιρρεπής λοιπόν, ο έφηβος, παρασύρεται από τη μόδα, θέλει να μοιάσει με άλλους και να αισθάνεται μέρος του συνόλου. Προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί και αυτή η “επανάσταση” είναι ένας τρόπος για να το πετύχει. Δημιουργεί τη δική του ταυτότητα και θέτει τα δικά του όρια.

Λιγότερο συχνά οι αιτίες μπορεί να είναι βαθύτερες. Το τατουάζ ή το piercing μπορεί να υποδηλώνουν έλλειψη αγάπης προς το άτομο, συναισθηματικό κενό, άγχος ή οργή. Σε κάποιες περιπτώσεις η άσκηση βίας σχετίζεται με το τατουάζ στα αγόρια και το piercing στα κορίτσια. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση σκουλαρικιών στα γεννητικά όργανα ενός κοριτσιού, μπορεί να υποδηλώνει ότι στο παρελθόν έχει βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, τα τατουάζ και η διάτρηση αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης, αλλά μπορεί να κρούουν και σήμα κινδύνου. Οι γονείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη πολλούς παράγοντες προκειμένου να επιτρέψουν ή να απαγορέψουν την εφαρμογή τους, όπως το σημείο του σώματος, καθώς και τις αιτίες που οδηγούν τον έφηβο σε μία τέτοια απόφαση. Η συζήτηση είναι πάντα το μέσο για να καταλάβουν για ποιο λόγο θέλουν να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά και για να πληροφορήσουν τον έφηβο για τις επιπτώσεις ή ακόμα και τις επιπλοκές που μπορεί να έχει μία τέτοια κίνηση.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί μου καπνίζει

efiveia.gr

Το κοινωνικό και διαδικτυακό φαινόμενο “Pokemon GO”

efiveia.gr

Το κάπνισμα στην εφηβεία

efiveia.gr

Τατουάζ Χένας (Henna), το τατουάζ της παραλίας πόσο «αθώο» πραγματικά είναι;

Βασίλης Μουζιούρας

Τατουάζ (Tattoo) – piercing, μόδα ή εφιάλτης για την υγεία των εφήβων;

Βασίλης Μουζιούρας

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι επιδράσεις τους στα παιδιά

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com