efiveia.gr
Οικογένεια

Γιατί τα αδέρφια είναι τόσο σημαντικά στη ζωή μας;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος MSc Ελευθερία Μουστάκα

Όσοι έχουμε την τύχη να έχουμε αδέρφια δίπλα μας καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη φράση του Αντισθένη «αδέρφια μονιασμένα και αγαπημένα είναι πιο δυνατά και από τα τείχη μιας πόλης». Πιθανότατα η αδερφική σχέση αποτελεί την ισχυρότερη και πιο σταθερή σχέση που έχουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας (χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι μια σχέση που δε χρειάζεται δουλειά!).

Τα αδέρφια αποτελούν τους πρώτους μας φίλους, τα πρώτα άτομα με τα οποία οικοδομούμε σχέσεις, μοιραζόμαστε στιγμές, λέμε το μυστικό που θέλουμε να κρύψουμε από τη μαμά και τον μπαμπά, ζητάμε μια δεύτερη γνώμη πριν κάνουμε κάτι και περνάμε πολύ χρόνο μαζί. Τα αδέρφια όμως αποτελούν και τα πρώτα άτομα με τα οποία θα τσακωθούμε, θα νευριάσουμε, θα θυμώσουμε. Λίγα λεπτά μετά όμως με τους πιο παράδοξους τρόπους έρχεται η συμφιλίωση. Και πώς μπορεί να γίνει διαφορετικά αφού τα αδέρφια μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια αποτελεί μια ξεχωριστή σχέση από τις υπόλοιπες που έχουμε γιατί το δέσιμο αυτό δύσκολα μπορεί να δημιουργηθεί με κάποιο άλλο άτομο στη ζωή μας. Όπως λέει η μία από τις δύο αγαπημένες μου αδερφές «οι λέξεις δε φτάνουν για να περιγράψουν αυτό που νιώθω για τις αδερφές μου». Δε σημαίνει βέβαια πως τα πράγματα είναι πάντα ρόδινα. Όπως και σε κάθε άλλη σχέση που έχουμε έτσι και στην αδερφική υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις και δε βιώνονται μόνο θετικά συναισθήματα.

Ανάλογα με τη διαφορά ηλικίας, τον αριθμό και το αν τα αδέρφια έχουν το ίδιο φύλο το δέσιμο διαφέρει. Έρευνες δείχνουν ότι τα αδέρφια με πολύ μικρή διαφορά ηλικίας έχουν μεγαλύτερο δέσιμο γιατί έχουν κοινό παρελθόν και εμπειρίες. Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Harvard υποστηρίζει πως οι άσχημες αδερφικές σχέσεις πριν την ηλικία των 20 ετών αποτελούν παράγοντα ευαλωτότητας για κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή.

Μέσα από τα αδέρφια μαθαίνουμε τις πρώτες κοινωνικές μας δεξιότητες. Ακόμα και μέσα από το παιχνίδι αλληλεπιδρούμε και μαθαίνουμε πώς ζητάμε κάτι, πώς περιμένουμε για να το πάρουμε, πώς να το διεκδικήσουμε, πώς να το ζητήσουμε αλλά και το πώς να το μοιραστούμε.

Επιπρόσθετα, τα αδέρφια είναι πολύ καθοριστικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας, όπως είναι και οι γονείς. Βλέποντας τα δικά τους χαρακτηριστικά διαφοροποιούμε το δικό μας χαρακτήρα. Για παράδειγμα αν έχουμε μια αδερφή πολύ εξωστρεφή και κοινωνική συνήθως αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως περισσότερο εσωστρεφή και κλειστό. Μέσα από αυτή τη συνειδητοποίηση έχουμε και τη δυνατότητα να μιμηθούμε χαρακτηριστικά τους για να αρχίσουμε να τα έχουμε και εμείς.

Θα μου πείτε τώρα ότι οι παραπάνω περιγραφές δεν αφορούν όλα τα αδέρφια και υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις αδερφών που είναι εντελώς αποστασιοποιημένα και να έχουν συνεχώς συγκρούσεις. Για το λόγο αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό εάν είστε γονείς και έχετε μικρά παιδιά να βρείτε τρόπους για να αρχίσετε να δουλεύετε τη σχέση των παιδιών σας από αυτή τη μικρή ηλικία για να μπορέσουν μεγαλώνοντας να απολαύσουν όλα τα παραπάνω οφέλη. Ποτέ δεν είναι αργά.

Οι καλές αδερφικές σχέσεις στη ζωή μας είναι ευλογία. Ευλογία γιατί ξέρουμε ότι τα αδέρφια μας θα είναι πάντα εκεί να μας στηρίξουν, να μας πουν ανοιχτά το λάθος που κάναμε, να μας ενθαρρύνουν να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας και να χαρούν με την επιτυχία μας χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Τι μας συμβαίνει; Ο ρόλος των αξιών και των αρχών των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Κλεονίκη Πανταζή

1 σχόλιο

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com