efiveia.gr


Οικογένεια

Εργαζόμενη μητέρα εφήβων. Πώς μπορεί να τα καταφέρει;

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου

Στη σημερινή εποχή, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες καλούνται να παίξουν πολλούς ρόλους καθημερινά. Η εργασία, η οικογένεια, η πατρική οικογένεια, η φιλία και πολλές ακόμη καθημερινές καταστάσεις οι οποίες αποτελούν πρόκληση για όλους τους ανθρώπους. Ανάμεσα σε αυτές είναι και τα παιδιά στην εφηβεία. Η εφηβεία είναι μια πρόκληση από μόνη της. Πόσο μάλλον αν συνοδεύεται από τους ρόλους στις παραπάνω καταστάσεις.

Συνήθως ωστόσο, βλέπουμε τις γυναίκες να παραπονιούνται πιο έντονα ότι δυσκολεύονται με τους εφήβους. Πώς θα τους μιλήσουν, πώς θα κρατήσουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι μερικοί από τους προβληματισμούς τους. Η γυναίκα από τη φύση της φροντίζει «τα του σπιτιού», ενώ η φύση του άνδρα είναι να είναι εκτός σπιτιού και να φροντίζει τις ανάγκες της οικογενειάς του. Όμως, στη σύγχρονη εποχή όπου η γυναίκα εργάζεται και η ανεργία μπορεί να συμβεί σε πολλούς άνδρες, τότε τα πράγματα αλλάζουν και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε.

Ακόμη η τάση των γυναικών-μητέρων είναι να συγκεντρώνουν πολλές ευθύνες γύρω τους. Πέρα λοιπόν από τις ευθύνες της εργασίας τους, αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες που αφορούν και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Για παράδειγμα, οι καθημερινές δουλειές του σπιτιού, το διάβασμα των παιδιών, η διασκέδασή τους, η κοινωνικοποίηση της οικογένειας η επίλυση των συγκρούσεων ανάμεσα στα παιδιά, και πολλά άλλα, είναι  συνήθως αποκλειστική ευθύνη της μητέρας. Και κάπου εκεί δυσκολεύουν τα πράγματα.

Όταν η γυναίκα στο σπίτι έχει αναλάβει τόσα πολλά είναι αναμενόμενο να δυσκολεύεται να τα φέρει εις πέρας ή τα φέρνει εις πέρας χάνοντας σημαντικό κομμάτι του εαυτού της.

Μια καλή αρχή λοιπόν είναι να μοιραστεί αρκετές καθημερινές δραστηριότητες με τα μέλη της οικογένειας. Ειδικά όταν υπάρχουν έφηβοι, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πιο εύκολα. Η ανάθεση των ατομικών δραστηριοτήτων στους εφήβους τους βοηθάει πολύ τόσο στην ζωή τους μετά τα 18, όσο και στην καθημερινότητα μέσα στο σπίτι. Όταν ο έφηβος δει ότι οι γονείς του έχουν απαιτήσεις από τον ίδιο, αισθάνεται υπεύθυνος και θέλει πολύ να προσφέρει και να αναδείξει τη θετική πλευρά του. Το δωμάτιό του εφήβου, το να φροντίσει τα ρούχα του, να φτιάξει ένα σνακ ή να μαζέψει το τραπέζι είναι βασικές δουλειές τις οποίες μπορεί να κάνει και να απαλλάξει από αυτές τη μητέρα. Ακόμη, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο του, θα μπορούσε να βοηθήσει και σε πιο «ομαδικές» δουλειές όπως το να ψωνίσει, να συμμαζέψει κοινόχρηστους χώρους (σαλόνι, κουζίνα) και γενικά να συμμετέχει ενεργά στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού.

Το ίδιο μπορεί να γίνει και με τη συμπαράσταση του συζύγου. Η ανάθεση δραστηριοτήτων συμβολίζει και το ψυχολογικό μοίρασμα της καθημερινότητας.

Αποφεύγοντας λοιπόν την τάση του συγκεντρωτισμού, μπορούν οι σύγχρονες γυναίκες να αποκτήσουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή απαιτεί χρόνο τόσο για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όσο και για την γυναίκα την  ίδια. Τα πράγματα δεν θα γίνουν όπως ακριβώς τα θέλουν και πιθανότατα ούτε στο χρόνο που θέλουν. Όμως αξίζει να γίνει μια προσπάθεια ώστε να αποφορτιστούν και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και στην πιο ήρεμη επικοινωνία με τους εφήβους.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος που σηματοδοτεί πολλές αλλαγές και απαιτεί πολλές διαπραγματεύσεις. Κάθε αλλαγή έχει ρίσκο και αγωνία. Έτσι είναι καλύτερα να είμαστε όσο καλύτερα προετοιμασμένοι γίνεται και να φροντίζουμε τα ψυχικά αποθέματα, ώστε να μην στερεύουν όταν τα έχουμε πραγματικά ανάγκη. Όταν φορτωνόμαστε από πολλά, μικρά και καθημερινά εξαντλούμαστε, και όταν έρχεται η ώρα για ήρεμη συζήτηση και διαπραγμάτευση με τον έφηβο, το σύζυγο, τους γονείς και τόσους άλλους που μας περιβάλλουν, οι αντοχές πλέον είναι ελάχιστες.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Τι μας συμβαίνει; Ο ρόλος των αξιών και των αρχών των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Κλεονίκη Πανταζή

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com