efiveia.gr
Γυναικολογικά

Εφηβική κολπίτιδα και καλοκαίρι… τι πρέπει να γνωρίζουμε

Γράφει στο efiveia.gr η Χειρουργός, Μαιευτήρας- Γυναικολόγος Μαριλία Νικολαΐδου

Οι φλεγμονές του κόλπου ή αλλιώς κολπίτιδες είναι συχνές ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού τόσο στις ενήλικες όσο και στις έφηβες. Στις περισσότερες περιπτώσεις συνοδεύονται και από ερεθισμό του δέρματος της περιοχής. Αν και πρόκειται για μία εντελώς αθώα κατάσταση, τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά.

Ποια είναι τα συμπτώματα αυτά
  • Ο κνησμός (η φαγούρα δηλαδή) είναι το συχνότερο σύμπτωμα. Μπορεί να εντοπίζεται εξωτερικά, στο δέρμα δηλαδή των έξω γεννητικών οργάνων ή να επεκτείνεται και προς τον κόλπο.
  • Η ερυθρότητα της περιοχής
  • Δύσοσμα κολπικά υγρά ή υγρά με περίεργο χρώμα
Είναι φυσιολογική η ύπαρξη κολπικών υγρών στην εφηβεία?

Από την έναρξη της εφηβείας οι αδένες του κόλπου και του τραχήλου παράγουν κολπικά υγρά. Ο ρόλος τους είναι η εφύγρανση του κόλπου και η προστασία του από μικρόβια. Ο ίδιος ο κόλπος ωστόσο φέρει τα δικά του.. «μικρόβια», την λεγόμενη φυσιολογική χλωρίδα. Ο ρόλος της φυσιολογικής χλωρίδας είναι η προστασία του κόλπου από μολύνσεις και φλεγμονές. Στην φυσιολογική χλωρίδα υπάρχουν μύκητες, αιμόφιλος του κόλπου, στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι και πολλοί άλλοι μικροοργανισμοί.

Τα κολπικά υγρά στην έφηβη είναι διαφανή ή λίγο περισσότερο πυκνά, ανάλογα με την φάση του κύκλου. Σε περίπτωση που αλλάξουν χρώμα ή έχουν οσμή έντονη ενδέχεται να υπάρχει κάποια κολπίτιδα.

Γιατί οι κολπίτιδες είναι συχνότερες το καλοκαίρι? Που οφείλονται στην έφηβη?

Η αύξηση της θερμοκρασίας καθώς και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στην παραλία είναι παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη κολπίτιδας αλλά και δερματικών ερεθισμών της ευαίσθητης περιοχής. Η θερμότητα σε συνδυασμό με την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αποτελούν το καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ήδη  υπαρχόντων μικροοργανισμών. Στα κορίτσια λοιπόν, ανεξάρτητα της ύπαρξης σεξουαλικών επαφών, συχνά έχουμε κολπίτιδες αλλά και δερματικούς ερεθισμούς λόγω των στενών παντελονιών και συνθετικών εσωρούχων . Το καλοκαίρι επίσης τα μαγιό που στεγνώνουν επάνω μας μπορεί να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη φλεγμονής, ιδιαίτερα του δέρματος των γεννητικών οργάνων.

Στην πλειοψηφία τους οι κολπίτιδες οφείλονται στον υπερ-πολλαπλασιασμό των μικροβίων που υπάρχουν στην χλωρίδα του κόλπου. Υπάρχουν παράγοντες που ανατρέπουν τις ισορροπίες παραγωγής των μικροβίων αυτών, όπως η αυξημένη θερμοκρασία, η λήψη αντιβιοτικών, η υγρασία κλπ. Ωστόσο, στα κορίτσια που έχουν σεξουαλικές επαφές μία κολπίτιδα μπορεί να οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο που μεταφέρθηκε μέσω της επαφής, ιδιαίτερα αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί προφυλακτικό.

Στην περίπτωση που έχουμε τα συμπτώματα τι πρέπει να κάνουμε?

Καλό είναι να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο, ιδιαίτερα αν τα συμπτώματα επιμένουν. Ακόμη και αν δεν έχουμε ακόμη επαφές, μπορεί να γίνει εξέταση ακόμη και λήψη κολπικού υγρού χωρίς πρόβλημα για τον παρθενικό υμένα. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις ο γιατρός θα μπορέσει από την κλινική εξέταση να θέσει την διάγνωση, χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη. Στις περιπτώσεις δερματικών ερεθισμών χορηγούνται τοπικά αλοιφές ενώ αν πρόκειται για κολπίτιδα μπορεί να χρειαστεί λήψη αντιβίωσης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις καλοκαιρινές κολπίτιδες?
  • Προσπαθούμε να μην μένουμε με το βρεγμένο μαγιό, και αλλάζουμε κάνοντας πρώτα αν μπορούμε ένα ντους.
  • Αποφεύγουμε το κάθισμα στην άμμο και χρησιμοποιούμε την δική μας πετσέτα
  • Αποφεύγουμε τα συνθετικά εσώρουχα και τα στενά ρούχα. Δημιουργούν αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή δημιουργώντας έτσι περιβάλλον κατάλληλο για λοιμώξεις. Προτιμούμε βαμβακερά εσώρουχα.
  • Αλλάζουμε συχνά εσώρουχα, δύο ή και τρεις φορές την ημέρα αν χρειάζεται (ιδιαίτερα το καλοκαίρι).
  • Χρησιμοποιούμε ειδικά, ήπια προϊόντα καθαρισμού για την ευαίσθητη περιοχή. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολυάριθμα σκευάσματα, ειδικά για την κάθε ηλικία.
  • Σε περίπτωση που πρέπει να λάβετε αντιβίωση για κάποιο λόγο, βάλτε στο διαιτολόγιό σας τουλάχιστον ένα γιαούρτι την ημέρα. Η αντιβίωση διαταράσσει την οξύτητα του κόλπου και σε πολλές γυναίκες εμφανίζεται μυκητιασική κολπίτιδα.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ!!!!!

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο

efiveia.gr

Τεστ ΠΑΠ. Πότε γίνεται και τι είναι

efiveia.gr

Τα σημάδια μίας εγκυμοσύνης

efiveia.gr

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και εφηβεία

efiveia.gr

Πρώτη φορά περίοδος!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Προσπαθώ να πλησιάσω την κόρη μου για να την ενημερώσω για την περίοδο, αλλά το αποφεύγει

Μαρία Σκαρλάτου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com