efiveia.gr
Γυναικολογικά

Τεστ ΠΑΠ. Πότε γίνεται και τι είναι

Γράφει για το efiveia.gr ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Λάμπρος Δημολένης

Ο εφευρέτης του γνωστού ΤΕΣΤ ΠΑΠ είναι ο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου που έζησε από το 1883 έως το 1963, διάσημος Έλληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής και πρωτοπόρος στην Κυτταροπαθολογία, και για τον πρώιμο εντοπισμό του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο Παπανικολάου με τις εργασίες του αυτές έγινε ο θεμελιωτής ενός νέου επιστημονικού κλάδου της «αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» βασιζόμενη ακριβώς στη μελέτη των αποφιλιδουμένων κυττάρων του οργανισμού στις διάφορες κοιλότητες αυτού. Η μέθοδος αυτή που έλαβε προς τιμή του την ονομασία «Μέθοδος Παπανικολάου» ή «Τεστ Παπανικολάου» και εν συντομία «Τεστ Παπ» άνοιξε ευρείς νέους ορίζοντες στην ιατρική έρευνα στη γενετήσια φυσιολογία και ενδοκρινολογία ειδικότερα για τον καρκίνο τραχήλου και κόλπου.

Το τεστ αυτό αποτελεί  κυτταρολογική εξέταση όπου εξετάζονται κύτταρα στη γενετική περιοχή και δίνει εξαιρετικά σημαντικές πληροφορίες για όσα έχουν συλλεγεί. Είναι μια βασική προληπτική εξέταση, σύντομη, ανώδυνη, φθηνή και απλή σαν διαδικασία. Στη χώρα μας αναφέρονται κάθε χρόνο 600 νέα κρούσματα καρκίνου τραχήλου μήτρας και κόλπου. Και αναρωτιέται κανείς γιατί μόλις το 25-30% των ενεργών σεξουαλικά γυναικών ελέγχεται κάθε χρόνο με ΤΕΣΤ ΠΑΠ, ενώ καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ?

Ο κύριος Δημολένης γράφοντας στο efiveia.gr, υποστηρίζει πως είναι λάθος η αντίληψη των περισσότερων γυναικών που αποφεύγουν την εξέταση διότι ντρέπονται ή φοβούνται να μην πονέσουν, είτε αγνοούν τι ακριβώς είναι το τεστ ΠΑΠ και ποια τα οφέλη του για να είναι συνεπείς σε αυτού του είδους προληπτική ιατρική. Κι όμως το Τεστ ΠΑΠ μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου ενώ σε συνδυασμό με το εμβόλιο κατά του HPV βοήθησε αναμφισβήτητα στη μείωση κατά 20% των κρουσμάτων καρκίνου ενώ έσωσε και σώζει για δεκαετίες εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.

Η διαδικασία γίνεται με την λήψη κυττάρων δια του κόλπου από όπου αφαιρείται μια στιβάδα κυττάρων από την περιοχή του κόλπου, μια άλλη στιβάδα από το επίπεδο του τραχήλου της μήτρας, από την εξωτερική του επιφάνεια και μία τελευταία στιβάδα κυττάρων, χρησιμοποιώντας ειδικό βουρτσάκι, από την εσωτερική επιφάνεια του τραχήλου, ενδοτραχηλικά, για την διάγνωση τυχόν καρκινικών αλλοιώσεων.

Πραγματοποιείται μια φορά τον χρόνο, όχι κατά την φάση εμμηνορρυσίας ιδανικά στο μέσον του κύκλου, πλησίον της ωοθυλακιορρηξίας σε όσες γυναίκες έχουν ακόμη περίοδο διότι τότε ανοίγει ο τράχηλος για να γονιμοποιηθεί το ωάριο και έτσι πολύ πιο εύκολα μπορούμε να προσλάβουμε κάποια κύτταρα από την περιοχή. Η γυναίκα πρέπει να απέχει 2-3 μέρες από σεξουαλική δραστηριότητα γιατί μπορεί να αλλοιωθούν τα κύτταρα ή μπορεί να προκληθούν μικροτραυματισμοί από την σεξουαλική επαφή.

Το τεστ προλαμβάνει τον καρκίνο τραχήλου μήτρας και κόλπου αρκεί να γίνεται ανελλιπώς στο γυναικολόγο μια φορά ετησίως ακόμη και στις μικρότερες ηλικίες εφόσον ένα κορίτσι έχει ενεργό σεξουαλική ζωή και μπορεί να ξεκινήσει να ελέγχεται 8-12 μήνες μετά την πρώτη σεξουαλική του επαφή σε οποιαδήποτε ηλικία. Η γυναίκα πρέπει να κάνει εξέταση κάθε χρόνο, όσο είναι σεξουαλικά ενεργή.

Όταν μια γυναίκα είναι στην εμμηνόπαυση για αρκετά χρόνια, δεν αλλάζει συντρόφους παρόλο που έχει σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να κάνει το ΤΕΣΤ ΠΑΠ κάθε 2 χρόνια. Μια ανενεργή γυναίκα έχοντας μπει αρκετά χρόνια πριν σε εμμηνόπαυση σε ηλικία 75-80 ετών δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιεί τεστ Παπ τόσο τακτικά. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Υπουργείου Υγείας είναι πως η εξέταση ενδείκνυται σε γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών ανά τριετία. Εμείς όμως συστήνουμε ετήσιο έλεγχο ανεξαιρέτως σε όσες γυναίκες έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή.

Όταν το τεστ είναι φυσιολογικό δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι, όμως αν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα πρέπει να γίνει κολποσκόπηση, βιοψίες με κολποσκοπική καθοδήγηση ή ακόμη και πιο επεμβατικές διαγνωστικές μεθόδους, τις οποίες θα επιλέξει κατάλληλα ο γυναικολόγος σας εφόσον χρήζει περαιτέρω διερεύνηση.

Μην χάνετε πολύτιμο χρόνο, έχοντας υπόψη ότι αυτή η ανώδυνη, εύκολη και φθηνή εξέταση προλαμβάνει την εξέλιξη ενός καρκίνου, είτε είστε νέα είτε ηλικιωμένη, όντας γυναίκα σεξουαλικώς ενεργή οφείλετε να εξετάζεστε ετησίως!

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη φορά περίοδος!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι κολπίτιδες στην εφηβεία

efiveia.gr

Εγκυμοσύνη στην εφηβεία

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και εφηβεία

efiveia.gr

HPV και εφηβεία: Όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

efiveia.gr

Εφηβική εγκυμοσύνη: κοινωνικοί παράγοντες και συνέπειες

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com