efiveia.gr
Συναισθηματική υγεία

Άγχος και εφηβεία. Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί αποτελεσματικά το έντονο άγχος του εφήβου;

Άγχος και εφηβεία. Πώς μπορεί ο γονέας να διαχειριστεί αποτελεσματικά το έντονο άγχος του εφήβου;

Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη

Το άγχος ως συναίσθημα είναι κυρίως λειτουργικό, καθώς μας προειδοποιεί για μια δύσκολη κατάσταση που προκύπτει και μας διευκολύνει να την αντιμετωπίσουμε. Όταν όμως είναι επίμονο, διαρκές και έντονο, τότε μπορεί να αποτελεί κι ένδειξη αγχώδους διαταραχής!

Ειδικά στην εφηβεία, τα παιδιά βρίσκονται πολύ συχνά σε κατάσταση έντονου άγχους κι αντιδρούν όπως είναι φυσικό πολύ διαφορετικά από τους ενήλικες. Τους κατακλύζει πολλές φορές η ευερεθιστότητα, ο θυμός, κι αισθάνονται ενδεχομένως ότι πια χάνουν την ανεμελιά της παιδικής τους ηλικίας!

Στη διαχείριση και στη σωστή αντιμετώπιση του άγχους αυτού μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά οι εκπαιδευτικοί, οι σχολικοί σύμβουλοι και φυσικά οι γονείς! Ας εστιάσουμε λοιπόν στην πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να δώσει ο γονέας στον έφηβο!

Αρχικά, ο γονέας μπορεί να πληροφορηθεί για το τι ακριβώς συμβαίνει στο παιδί κι αισθάνεται έτσι και να του τονίσει ότι πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας έχουν παρόμοια συναισθήματα, να επικοινωνήσει μαζί του δηλαδή ενεργητικά, χωρίς να το κρίνει και να σεβαστεί το άγχος που κατακλύζει την ψυχή του.

Επίσης, μπορεί να ενισχύσει την κοινωνικοποίησή του χωρίς όμως να το πιέζει εάν το ίδιο το παιδί δεν επιθυμεί, να του τονίζει ότι λόγω του δυσάρεστου αυτού συναισθήματος δε μειώνεται η αξία του, να του επιτρέπει να λαμβάνει πρωτοβουλίες κι ας κάνει λάθος, να μη γίνεται υπερπροστατευτικός και φυσικά να ελέγχει μπροστά στον έφηβο το δικό του άγχος, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά κάθε ηλικίας μάς μιμούνται!

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι η ψυχική υγεία σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται το παιδί είναι εξίσου σημαντική όσο κι η σωματική υγεία και δεν πρέπει να θεωρείται δευτερευούσης σημασίας! Σε περίπτωση λοιπόν, που ένας γονέας πράξει ορισμένα ή όλα αυτά που ειπώθηκαν στις παραπάνω παραγράφους και δεν είδε σημαντική αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του εφήβου, καλό είναι να επισκεφθεί είτε μόνος του είτε μαζί του έναν ειδικό ψυχικής υγειάς!

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com