efiveia.gr
Οικογένεια

Θέματα SOS για κάθε γονέα εφήβου!

Θέματα SOS για κάθε γονέα εφήβου!
Νικολέττα Γεωργίου

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Νικολέττα Γεωργίου

Όσο ψηλός κι αν είναι ο βαθμός δυσκολίας του γονεϊκού ρόλου γενικά, η περίοδος της εφηβείας νομίζω έχει δικαιωματικά τα σκήπτρα! Τα παιδιά απομακρύνονται, κλείνονται στον εαυτό τους, στρέφονται στους φίλους τους, επαναστατούν και αμφισβητούν οτιδήποτε βγαίνει από το στόμα μας (ακόμα κι αν είναι ότι “ο ήλιος ανατέλλει από την ανατολή”!!!). Εμείς, από την άλλη μεριά, προσπαθούμε, διατηρώντας τα τελευταία ψήγματα ψυχραιμίας που μας έχουν απομείνει, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να προστατεύσουμε τη σχέση μας με το παιδί και να το καθοδηγήσουμε ώστε να ολοκληρώσει τα αναπτυξιακά ορόσημα αυτής της περιόδου με ασφάλεια και σύνεση. Σε όλη αυτήν τη διαδικασία, καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας κάποια βασικά ζητήματα όπως:

Η διαφωνία ανάμεσα σε γονείς και παιδιά για τον ρυθμό μετάβασης από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Εμείς, οι γονείς, βλέπουμε την εφηβεία -τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση- σαν έναν επαρχιακό δρόμο, αρκετά μακρύ, γεμάτο πέτρες, λακκούβες, εμπόδια και πολλούς κακοποιούς κρυμμένους στους θάμνους!!! Τα παιδιά, από την άλλη, την ίδια μετάβαση τη βλέπουν σαν ένα βατήρα από τον οποίο θα κάνουν 1-2-3 πηδηματάκια και με μια εντυπωσιακή στριφογυριστή βουτιά θα βρεθούν στην υπέροχη, μαγική πισίνα της ενηλικίωσης, με τις άπειρες ελευθερίες και δικαιώματα!!! Προσπαθήστε, με συζήτηση, λογικά επιχειρήματα και άπειρη υπομονή, να συμβιβάσετε αυτές τις δύο ακραία αντίθετες αντιλήψεις, για το καλό του παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας. Πάντως, για να τα λέμε όπως είναι, η δική μας παρομοίωση ταιριάζει περισσότερο με την αλήθεια! Απλώς τα παιδιά ανυπομονούν…

Δεν έχει σημασία ποιος έχει δίκιο αλλά ποιος θα ακουστεί!

Θέματα SOS για κάθε γονέα εφήβου!

Το ποιος έχει δίκιο ή άδικο σε μια συζήτηση έχει λίγη σημασία, αν δεν καταφέρουμε να ακούσουμε, να ακουστούμε και τελικά να επικοινωνήσουμε. Πρώτα ακούστε το παιδί, δώστε του όλη σας την προσοχή, αφήστε το να υποστηρίξει τη θέση του και να διαφωνήσει μαζί σας. Θα σας κάνει εντύπωση πόσες πληροφορίες για γεγονότα, καταστάσεις αλλά και για τον τρόπο σκέψης του ίδιου του παιδιού μπορείτε να μάθετε, αν κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις και αφήσετε τη συζήτηση να εξελιχθεί χωρίς φωνές, διακοπές και παρεμβάσεις κι ας μη σας αρέσει ιδιαίτερα το περιεχόμενο. Έτσι, όταν έρθει η δική σας σειρά, θα έχετε αρκετές πληροφορίες για το θέμα προς συζήτηση και η γνώμη ή η συμβουλή που -ίσως- προσφέρετε θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη, σχετική και χρήσιμη.

Διαχωρίστε το παιδί από τη συμπεριφορά του αυτήν την περίοδο.

Μην παρασύρεστε σε επιθετικά σχόλια για τον χαρακτήρα και τη μελλοντική εξέλιξη του εφήβου, βασισμένοι σε συμπεριφορές που προκύπτουν κατά την περίοδο της εφηβείας. Χρειάζεται να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό, μέσα μας αλλά και απέναντι στο παιδί: η αγάπη μας για δεν αλλάζει, δεν μειώνεται, δεν αμφισβητείται για κανέναν λόγο και καμία συμπεριφορά. Αυτό το ξεκάθαρο και απολύτως αληθινό μήνυμα χρειάζεται να λαμβάνει και ο έφηβος. Διαχειριζόμαστε τις συμπεριφορές, αντιμετωπίζουμε τα λάθη, συζητάμε τις διαφωνίες, εκνευριζόμαστε και συγκρουόμαστε καμιά φορά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν “τραυματίζουμε” το παιδί με σχόλια που μπορεί να επηρεάσουν τη διαμόρφωση της ταυτότητάς του ή τη σχέση μας ανεπανόρθωτα. Η εφηβεία θα περάσει, φροντίστε να μην αφήσει πίσω της συντρίμμια!

Ασχοληθείτε με τους λόγους πίσω από τις συμπεριφορές.

Αντίθετα με τη δική μας -πρώτη και λανθασμένη- εκτίμηση, οι έφηβοι δεν μπαίνουν σε κόπο μόνο και μόνο για να μας κοντράρουν και να μας εκνευρίσουν. Οτιδήποτε κάνουν, το κάνουν για να καλύψουν μια δική τους ανάγκη: την ανάγκη για ελευθερία και αυτονομία, την ανάγκη να ανήκουν σε ένα σύνολο συνομηλίκων, την ανάγκη να ξεφύγουν για λίγο από την πίεση των ευθυνών τους… Είναι πολύ σημαντικότερο και πιο χρήσιμο να κατανοήσουμε ποια ανάγκη προσπαθεί το παιδί να καλύψει με μια συγκεκριμένη συμπεριφορά παρά απλώς να θυμώσουμε με την ίδια τη συμπεριφορά. Κατανοώντας τους λόγους, μπορούμε να προτείνουμε λειτουργικές εναλλακτικές και λύσεις που θα φανούν χρήσιμες στο παιδί και θα εκτονώσουν την κατάσταση. Σε αντίθετη περίπτωση, το παιδί θα προσπαθήσει ξανά να καλύψει την ανάγκη που αισθάνεται και θα βρεθούμε όλοι, πάλι, στην ίδια θέση.

Θέματα SOS για κάθε γονέα εφήβου!

Οι αξίες είναι σημαντικότερες από τις συμπεριφορές!

Όποια κι αν είναι η συμπεριφορά των εφήβων, ξέρουμε ότι αυτή επηρεάζεται από ένα σωρό ψυχοσυναισθηματικούς και οργανικούς παράγοντες και ότι θα αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που δε θα αλλάξει είναι οι αξίες που ακολουθεί και “διδάσκει” η κάθε οικογένεια με τα λόγια αλλά κυριότερα με τις πράξεις της. Η ειλικρίνεια, ο σεβασμός, η ευγένεια, η ακεραιότητα καλλιεργούνται καθημερινά και θα ακολουθήσουν τα παιδιά μας για μια ζωή. Χρειάζεται, λοιπόν, ως γονείς να δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες μέσα στις οποίες μπορούν οι -όποιες- αξίες μας να καλλιεργηθούν. Για παράδειγμα, ένας έφηβος δε θα είναι ειλικρινής, αν η ειλικρίνειά του τον βάζει πάντα σε μπελάδες μέσα στο σπίτι, ή δε θα δείχνει σεβασμό αν δεν λαμβάνει σεβασμό.

Τελικά, πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή και την ισορροπία ανάμεσα στο όριο και την ελευθερία, στο παράπτωμα και την επίπτωση, στην καθοδήγηση και την προσταγή. Δύσκολη εξίσωση, για δυνατούς λύτες και γονείς που θέλουν να κάνουν το καλύτερο! Με πυξίδα την αγάπη μας, όμως, θα τα καταφέρουμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό!

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Τι μας συμβαίνει; Ο ρόλος των αξιών και των αρχών των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Κλεονίκη Πανταζή

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com