efiveia.gr
ΟικογένειαΦιλία, Σεξ & Σεξουαλικότητα

Πότε να μιλήσω για το σεξ και πώς;

Είναι αλήθεια ότι η συζήτηση για το σεξ με το ίδιο σας το παιδί μπορεί να φέρνει τρομερή αμηχανία. Όμως είναι προτιμότερο να αρχίσετε να μιλάτε από σχετικά νεαρή ηλικία, χωρίς αυτό όμως να είναι καθοριστικό για την μετέπειτα πορεία του. Επίσης, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι προσέγγισης. Το σημαντικό είναι να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι και να έχετε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας. Εφόσον γίνει η αρχή, η συνέχεια θα είναι πολύ πιο εύκολη.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία που θα σημάνει την έναρξη της συζήτησης. Σίγουρα, όσο πιο νωρίς είναι, τόσο το καλύτερο. Είναι προτιμότερο δηλαδή να ξεκινήσετε πριν να αρχίσουν να συμβαίνουν αλλαγές στο σώμα του παιδιού. Αν το παιδί δεν είναι ενημερωμένο για κάθε τι που θα συναντήσει στο κοντινό μέλλον, είναι πιο πιθανό να έχει ανησυχίες, ακόμα και φόβο για το τι του συμβαίνει.

Σημαντικό είναι να μην προσπαθήσετε να τα πείτε όλα σε μία και μοναδική συζήτηση. Μιλήστε ανάλογα με το πόσο διαθέσιμο είναι κάθε στιγμή να ακούσει. Επίσης, οι απαντήσεις σας θα πρέπει να είναι ανάλογες της ηλικίας. Για παράδειγμα αν ένα παιδί πέντε ετών ρωτήσει τι είναι γέννα, η απάντησή σας θα είναι “όταν ένα μωρό βγαίνει από την κοιλιά ή το σώμα της μαμάς του”. Αν όμως ένα παιδί δέκα ετών ρωτήσει το ίδιο, η απάντηση θα πρέπει να είναι πιο λεπτομερής, όπως ότι μετά από εννέα μήνες που μεγαλώνει το μωρό μέσα στη μήτρα της γυναίκας, βγαίνει δια μέσου του κόλπου.

Το πώς θα μιλήσετε είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι αυτής της διαδικασίας. Ιδανικό λοιπόν είναι εσείς να νιώθετε όσο το δυνατό πιο άνετα. Αν όμως αυτό δεν ισχύει, μην το δείξετε. Κάνετε καθημερινές δραστηριότητες την ώρα της συζήτησης. Έτσι, το παιδί θα αντιληφθεί ότι πρόκειται για θέμα απλό και φυσιολογικό. Ο στόχος είναι να συνειδητοποιήσει ότι το σεξ είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της οικογενειακής ζωής και όχι ένα θέμα ιδιαίτερο που προκαλεί αμηχανία και ντροπή. Αν και πάλι δεν αισθάνεστε καλά, δεν έχετε παρά να είστε ειλικρινείς με το παιδί και να ομολογήσετε ότι αυτή η κουβέντα σας κάνει ίσως και τους δύο να αισθάνεστε αμήχανα και άβολα. Όμως νοιάζεστε για την υγεία του πάνω απ’ όλα, οπότε καλό είναι να κάνετε μία ανοιχτή συζήτηση.

Η αλήθεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις πληροφορίες που δίνετε. Οι έγκυρες πληροφορίες προετοιμάζουν κατάλληλα το παιδί ώστε να κάνει υπεύθυνες επιλογές στη ζωή του και έτσι να αποφύγει ανεπιθύμητες καταστάσεις, όπως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Τέλος, το να αφουγκράζεστε το παιδί σας και να ανταποκρίνεστε στις απορίες του, είναι σημάδι ότι νοιάζεστε και ενδιαφέρεστε για το καλό του και μόνον αυτό. Έτσι, θεμελιώνετε την εμπιστοσύνη, γνωρίζεστε ακόμη καλύτερα μεταξύ σας και το βοηθάτε να μάθει τον τρόπο να εξηγεί και εκείνο τις ιδέες και απόψεις του με καθαρό τρόπο.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Φιλία και έφηβος / έφηβη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φιλία & Έφηβος

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Τοξικές φιλίες στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Το παιδί μου, μου εξομολογήθηκε πως είναι ομοφυλόφιλο

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com