efiveia.gr


Συμπεριφορά

Ο γιος μου δίνει για δεύτερη φορά Πανελλήνιες, δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και συνέχεια μαλώνουμε!

Ερώτημα αναγνώστριας

Καλησπέρα. Έχω τρεις γιους και ήθελα να σας συμβουλευτώ για τον μεγάλο μου. Δίνει φέτος 2η φορά Πανελλήνιες και επειδή δε μπορεί να οριστεί μαλώνουμε. Τι να κάνω να του δώσω αυτοπεποίθηση; Θα με βοηθούσε μία γνώμη…

Απαντά η Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Life Coach) και Σταδιοδρομίας- Εκπαιδευτικός Μαρία Χαριτοπούλου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ο γιός σας θα δώσει πανελλήνιες για δεύτερη φορά αλλά αμελεί το διάβασμά του, κάτι που οδηγεί σε εντάσεις. Αυτό που θέλετε είναι να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του.

Η πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος για τους εφήβους. Ιδίως δε όταν δίνουν για δεύτερη φορά καθώς φέρουν το βάρος της προηγούμενης αποτυχίας και είναι περισσότερο απαιτητικοί και  αυστηροί με τον εαυτό τους.

Η άρνηση του παιδιού να διαβάσει μπορεί να υποδηλώνει φόβο ότι θα αποτύχει , αγωνία και ενοχές που δεν τα κατάφερε. Αυτό που χρειάζεται, όπως ορθά διακρίνατε, είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του.

Είναι σημαντικό να αποφύγετε το κήρυγμα, την κριτική ή να φοβίσετε τον νέο με καταστροφικά σενάρια για το μέλλον καθώς θα αποθαρρυνθεί ακόμη περισσότερο.

Δείξτε υπομονή και κατανόηση όταν γίνεται ευερέθιστος και ξεσπά.

Βοηθήστε τον να αντιληφθεί τι συμβαίνει μέσα του και υπενθυμίστε του ότι είσαστε δίπλα του όποτε σας χρειαστεί. Σεβαστείτε τα συναισθήματα και τους φόβους του και μοιραστείτε δικές σας παλαιότερες εμπειρίες καθώς και τρόπους που διαχειριστήκατε τις αποτυχίες σας.

Εστιάστε στα επιτεύγματα του, τα ταλέντα, τις ικανότητές του.

Είναι σημαντικό να περάσετε στον νέο ότι η αγάπη σας για αυτόν είναι αδιαπραγμάτευτη, ανεξαρτήτου αποτελέσματος και ότι κατανοείτε ότι η περίοδος αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τον ίδιο.

Τονίζετε συχνά ότι αυτό που μετρά είναι η προσπάθεια και ότι η αποτυχία είναι μέρος της ζωής και ευκαιρία για μάθηση. Βοηθήστε τον να εντοπίσει τι έκανε λάθος στην προετοιμασία του, ποιες σκέψεις  τον εμποδίζουν στον να μελετήσει και που χρειάζεται να εστιάσει περισσότερο.

Τέλος, σκεφτείτε μαζί κάποιες εναλλακτικές που προσφέρονται πέρα των πανελληνίων ώστε  να γνωρίζει ο νέος ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές και πως οι πανελλήνιες δεν είναι μονόδρομος και ούτε καθορίζουν τον μέλλον και την επαγγελματική μας επιτυχία!

Διαβάστε επίσης:

Τι εκφράζουν τα ξεσπάσματα των εφήβων;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Ο έφηβος γιος μου ασχολείται ανεξέλεγκτα με το play station και το διαδίκτυο

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Εφηβεία και ψέμα

efiveia.gr

Δεν μπορώ να επιβάλλω όρια στον έφηβο. Τι να κάνω;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα πρότυπα στην εφηβεία. Πώς τα αντιμετωπίζουν οι γονείς, ώστε αφενός να μην αφήσουν το παιδί τους να παρασυρθεί, αφετέρου να μη βρεθούν “απέναντί” του;

Βασιλική Τσούτσου

Όταν ο έφηβος απειλεί ότι θα φύγει από το σπίτι…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com