Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας
Είναι πολλοί οι γονείς που παραπονιούνται πως τα έφηβα παιδιά τους τούς μιλούν άσχημα. Σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούν βρισιές και προσβλητικές εκφράσεις. Ειδικά με τις τωρινές συνθήκες, τα επίπεδα στρες ενδέχεται να είναι αυξημένα καθώς τα μέλη της οικογένειας βρίσκονται σε στενή εγγύτητα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους και χωρίς πρόσφορες δυνατότητες αποσυμπίεσης.
Οι βωμολοχίες και οι επιθετικές εκφράσεις είναι παντού στην κοινωνία μας. Αλλά εμείς ως γονείς θέτουμε τα όρια για το τι είναι αποδεκτό και τι όχι.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά και οι έφηβοι πως οι υβριστικές και προσβλητικές εκφράσεις αποτελούν μέχρι και λεκτική κακοποίηση. Οι κοινωνικές δεξιότητες και η επικοινωνία που δεν προσβάλλει είναι πολύ ‘’ισχυρά’’ εργαλεία στον κόσμο των ενηλίκων που θα συμβάλλουν στην ομαλή ένταξη των εφήβων στον εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό κόσμο.
Είναι αρκετά δύσκολο και εμείς ως ενήλικες να παραμείνουμε ψύχραιμοι όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοιου είδους λεκτικές επιθέσεις. Είναι ωστόσο σημαντικό να παραμείνουμε όσο το δυνατόν ήρεμοι. Ίσως θα ήταν βοηθητικό να σκεφτούμε πως εάν ανεβάσουμε και εμείς την ένταση της φωνής μας ή ανταποκριθούμε με τον ίδιο τρόπο, αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλό θα ήταν να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να μην πούμε τίποτα μέχρι να είμαστε αρκετά ήρεμοι ώστε να τα λόγια μας να είναι αποτελεσματικά.
Κάντε ένα διάλειμμα εάν χρειαστεί. Αν έχετε χάσει τα λόγια σας και δεν ξέρετε πώς να ανταποκριθείτε, πάρτε λίγο χρόνο για να το σκεφτείτε. Μπορείτε ακόμα και να πείτε: “Θα πάω να ηρεμήσω και όταν θα επιστρέψω, θα συζητήσουμε για τις συνέπειές αυτής της συμπεριφοράς“.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν συνέπειες για παρόμοιες συμπεριφορές. Ειδάλλως, το έμμεσο συμπέρασμα είναι ότι με υβριστικές ή/και επιθετικές εκφράσεις μπορεί να επιβάλλει το άτομο αυτό που επιζητά. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να συζητήσετε με το παιδί σας λειτουργικές στρατηγικές επικοινωνίας και διεκδίκησης, ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα περιστατικά.
Εάν υπάρχει σύντροφος, βεβαιωθείτε ότι έχετε κοινή γραμμή στο θέμα αυτό και αντιμετωπίστε το θέμα από κοινού. Είναι σημαντικό ο σύντροφος να μην ακυρώνει τα λεγόμενα σας μπροστά στο παιδί. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε εκφράσεις που μειώνουν τον σύντροφο σας, μπροστά στον έφηβο. Εάν διαφωνείτε ως προς το χειρισμό της κατάστασης, μην το κάνετε μπροστά από τον έφηβο.
Εμείς ως γονείς παραμένουμε ισχυρά πρότυπα για τα παιδιά μας ακόμα και στην εφηβεία όπου -φυσιολογικά- το ενδιαφέρον στρέφεται προς τους συνομήλικους. Με το παράδειγμα μας μπορούμε να διδάξουμε στους έφηβους υγιείς τρόπους διαχείρισης του θυμού. Επίσης ας μην ξεχνάμε τις κοινωνικές μας συναναστροφές και συναλλαγές όπως για παράδειγμα την επίσκεψη στην τράπεζα, στο σούπερ-μάρκετ, την συμπεριφορά μας κατά την οδήγηση, όπου παρουσιάζονται αρκετές ευκαιρίες να διδάξουμε στον έφηβο πως να αντιμετωπίζει όλους τους ανθρώπους με σεβασμό και ευγένεια.
2 σχόλια
Πολύ ωραία τα κείμενά σας !!!
Σας ευχαριστούμε πολύ!!