efiveia.gr


Δραστηριότητες / Σεμινάρια

Εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά 9+ ετών “Ιστορίες του Κυρίου Χολμς και άλλα μυστήρια”

Ο Σέρλοκ Χολμς δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ της λογοτεχνίας. Ο δημιουργός του, ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, τον έπλασε ως τον κατεξοχήν επιστημονικό άνθρωπο του 19ου αιώνα. Υπέρμαχος της λογικής, του πειραματισμού και της συλλογής δεδομένων, ο Σέρλοκ Χολμς αποτελεί το αρχέτυπο του σύγχρονου εγκληματολογικού ερευνητή. Αν υπήρχε κάτι στο οποίο υστερούσε, αυτό ήταν κυρίως οι ανθρώπινες σχέσεις, η τέχνη και κατά ειρωνική επιλογή του συγγραφέα, η λογοτεχνία.

Ευτυχώς ο Κόναν Ντόιλ προνόησε για το ανθρώπινο στοιχείο με τη μορφή του πιστού Δρ. Τζον Γουάτσονκαι των Ατάκτων της Μπέικερ Στρητ, των παιδιών που όργωναν τους λονδρέζικους δρόμους αναζητώντας στοιχεία και πληροφορίες για λογαριασμό του διάσημου ντετέκτιβ.

Ακολουθώντας μια από τις πιο διάσημες ρήσεις του κυρίου Χολμς, «Γνωρίζεις τις μεθόδους μου. Εφάρμοσέ τις», τα παιδιά καλούνται ως άλλοι Άτακτοι της Μπέικερ Στρητ και μαθητευόμενοι ντετέκτιβ, να λύσουν μυστήρια που θα βάλουν στο δρόμο τους, τόσο ο διάσημος ντετέκτιβ, όσο και οι επίδοξοι εγκληματίες, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τα εκθέματα της μόνιμης διαδραστικής έκθεσης του Μουσείου Ηρακλειδών,«Παίζω και Καταλαβαίνω».

Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή τόσο με τον λογοτεχνικό κόσμο του Σέρλοκ Χολμς και τη Βικτοριανή Εποχή, όσο και με τη Λογική, τα Μαθηματικά και τη Φυσική, στο πλαίσιο μιας διαδραστικής αφήγησης, με οδηγό τον συγγραφέα μεταφραστή και αφηγητή Ανδρέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθεί μια σύνοψη των έξι υποθέσεων που θα κληθούν να επιλύσουν οι νεαροί ερευνητές:

Υπόθεση 1η: Μια Παράλογη Εξαφάνιση

Ο Δρ. Γουάτσον φωνάζει πανικόβλητος τους Άτακτους της Μπέικερ Στρητ να τον βοηθήσουν. Ο Χολμς μοιάζει να έχει γίνει καπνός μέσα από το γραφείο του, αφήνοντας πίσω μια ανησυχητική σκηνή εγκλήματος. Οι νεαροί ερευνητές πρέπει να εφαρμόσουν τις μεθόδους του Σέρλοκ Χολμς για ν’ ανακαλύψουν τι του συνέβη, εντοπίζοντας και ερμηνεύοντας σωστά μια σειρά από παράξενα στοιχεία με τη βοήθεια των αισθήσεών τους, της Λογικής και των Μαθηματικών.

Υπόθεση 2η: Ο Καθρέφτης των Πνευμάτων

Είναι γνωστό πως ο Σέρλοκ Χολμς δεν πιστεύει σε στοιχειώματα και φαντάσματα παντός είδους. Έτσι, όταν μια κυρία της καλής κοινωνίας ζητά απεγνωσμένα τη βοήθειά του για να εξηγήσει τα παράξενα, υπερφυσικά όπως ισχυρίζεται, συμβάντα στο προγονικό της σπίτι, ο μεγάλος ντετέκτιβ αναθέτει την υπόθεση στον Γουάτσον και τους Ατάκτους της Μπέικερ Στρητ. Αλλόκοτα σύμβολα και μηνύματα, ένα κυνήγι θησαυρού κι ένα μυστήριο που ζητούν τη λύση με τη βοήθεια της Φυσικής.

Υπόθεση 3η: Κωδικοί και Ψέματα!

Κάποιος φαίνεται πως έχει βάλει στο μάτι τους Άτακτους της Μπέικερ Στρητ και ξαφνικά οι νεαροί φίλοι του Χολμς βρίσκονται το επίκεντρο του κινδύνου. Απειλητικά σημειώματα και κωδικοποιημένα μηνύματα τούς οδηγούν όλο και πιο βαθιά στον ιστό του μυστηρίου, ακολουθώντας μια παράξενη σπείρα. Εδώ θα χρειαστούν όλη τη διαίσθηση, τις γνώσεις και τα επιστημονικά τους εργαλεία για ν’ αντιμετωπίσουν… τον Κύριο Φ!

Υπόθεση 4η: Το Μυστικό του Αλχημιστή

Το Λονδίνο έχει αναστατωθεί από τους ισχυρισμούς ενός άντρα πως έφτιαξε της Φιλοσοφική Λίθο, ένα αντικείμενο ικανό να μεταμορφώνει το μόλυβδο σε χρυσάφι και το νερό σε κρασί, μεταξύ άλλων. Ο Χολμς έχει κληθεί να εξετάσει τους ισχυρισμούς του και παρόλο που είναι πεπεισμένος πως ο άνθρωπος είναι απατεώνας, θα χρειαστεί τη βοήθεια των νεαρών του φίλων για να το αποδείξει. Είναι τελικά ο αλχημιστής ένας αληθινός θαυματοποιός ή απλά ένας πανούργος επιστήμονας;

Υπόθεση 5η: Και όμως, Χολμς και όμως…

Μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές αδυναμίες του Σέρλοκ Χολμς είναι η αστρονομία , σε βαθμό που έχει άγνοια της ηλιοκεντρικής κοσμοθεωρίας. Έτσι, όταν ένας συμβολαιογράφος ζητά τη βοήθειά του στην επίλυση του γρίφου μιας διαθήκης, που μοιάζει να σχετίζεται με τη μυθολογία των αστεριών, ο Χολμς πρέπει να βασιστεί στον Δρ. Γουάτσον και τους άτακτους της Μπέικερ Στρητ για να τον βοηθήσουν.

Υπόθεση 6η: Νόμος και Χάος

Μια σειρά από φαινομενικά τυχαία γεγονότα –εγκλήματα, εξαφανίσεις και ατυχήματα– μοιάζουν να συμπίπτουν με την άφιξη ενός περιπλανώμενου θιάσου στην πόλη. Τα συμβάντα είναι τόσο πολλά και μοιάζουν τόσο ασύνδετα μεταξύ τους, που ο Χολμς θα χρειαστεί κάθε δυνατή βοήθεια. Καθώς τα γεγονότα απειλούν να βυθίσουν την πόλη στο χάος, αρχίζει να αναδύεται ένα παράξενο μοτίβο, που υποδεικνύει πώς ακόμα και οι συμπτώσεις υπακούουν στους δικούς τους νόμους.

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:  Ιστορίες του Κυρίου Χολμς και Άλλα Μυστήρια
Σχεδιασμός εργαστηρίων & εμψύχωση: Αφήγηση-Σχεδιασμός: Ανδρέας Μιχαηλίδης
Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: Σε παιδιά ηλικίας 9+
Διάρκεια: Έξι συναντήσεις διάρκειας 1,5 ώρας το καθένα
Ημερομηνίες: Σάββατο 6 & 20 Φεβρουαρίου, 5 & 19 Μαρτίου, 2 & 23 Απριλίου 2016
Ώρα: 16:30-18:00
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ/συνάντηση
Πληροφορίες-Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981, E: edu@herakleidon-art.gr

http://herakleidon-art.gr

Διαβάστε επίσης:

Εργαστήριο δραματοθεραπείας για εφήβους “Φτιάξε το δικό σου σενάριο….Επιλέγοντας αυτό που θέλω να γίνω”

efiveia.gr

Εφηβική σκηνή «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» του Γεώργιου Βιζυηνού

efiveia.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα “Βιωματικές Ασκήσεις Ανάπτυξης Συναισθηματικής νοημοσύνης στα παιδιά, στην τάξη ή την ομάδα” και “Αυτισμός – Εκπαίδευση στην πρώιμη παρέμβαση & Θεραπευτική Αντιμετώπιση”

efiveia.gr

Εργαστήριο: Προγραμματίζοντας το «μαγικό» ρολόι

efiveia.gr

“Οδύσσεια Γυμνή Φωνή” Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου (Ηλικίες 13-17 ετών)

efiveia.gr

Βιωματικό σεμινάριο “Ο γάμος σε κρίση. Προβλήματα στη σχέση των ζευγαριών”

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com