efiveia.gr
Οικογένεια

Η σχέση της μητέρας και της έφηβης κόρης

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Εύη Μεσσαριτάκη

Η μητρότητα είναι από μόνη της συχνά μία υπέρβαση για τη γυναίκα. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για την περίοδο της εφηβείας της κόρης της. Αυτή η τόσο πολύτιμη σχέση δοκιμάζεται σε αυτή την αναπτυξιακή φάση του παιδιού και αποτελεί μία πρόκληση για τα δύο μέρη.

Η εφηβεία λοιπόν είναι η αναπτυξιακή φάση που το άτομο βρίσκεται ανάμεσα στην παιδική ηλικία και την ενηλικίωση. Σημαντικότερη μέριμνά του είναι το να αποκτήσει μία μοναδική ταυτότητα που το διαχωρίζει από τους συνομηλίκους του. Αντίστοιχα, η έφηβη κόρη προσπαθεί να βρει ποια γυναίκα θα θέλει να είναι και τι σημαίνει θηλυκότητα. Σε αυτή τη διεργασία, η μητέρα της βρίσκεται δίπλα της και απέναντί της να είναι πρότυπο και ανταγωνιστής ταυτόχρονα.

Θυμάμαι ένα δεκατετράχρονο κορίτσι να μου λέει παλιότερα πόσο ντρεπόταν όταν η μητέρα του εμφανιζόταν στο σχολείο. Επρόκειτο για μία πολύ νέα γυναίκα, με πολύ προσεγμένη εμφάνιση και διακριτικά προκλητική. Κάθε φορά που εμφανιζόταν στο σχολείο του παιδιού της λοιπόν, η κοπέλα άκουγε τους συμμαθητές της να τη σχολιάζουν και ερχόταν σε πολύ άβολη θέση. Προσπαθούσε λοιπόν με διάφορα τεχνάσματα να αποφύγει τέτοιες επισκέψεις. Ένα κορίτσι που ήταν σε μία διεργασία διερεύνησης της σεξουαλικότητάς της, ερχόταν αντιμέτωπη με τη σεξουαλικότητα μίας μητέρας που δεν είχε την ενημερότητα ότι δυσκολεύει την κόρη της. Μέσα από τη θεραπεία κατάφερε να της γράψει ένα γράμμα στο οποίο εκφραζόταν σε σχέση με αυτό. Ενώ η νεαρή γυναίκα δυσκολεύτηκε αρχικά, ένιωσε πολύ ανακουφισμένη που η κόρη της την εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε κάτι αντίστοιχο μαζί της.

Το ίδιο ισχύει βέβαια και αντίστροφα. Συχνά η σεξουαλικότητα της έφηβης αποτελεί πρόκληση για τη μητέρα. Αν η σχέση της με τον πατέρα δεν είναι φροντισμένη και οι δύο ενήλικες δεν είναι προσανατολισμένοι στο να έχουν μία καλή επικοινωνία και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή -πράγμα που χρειάζεται δουλειά- υπάρχει ο κίνδυνος να απειληθούν από τη σεξουαλικότητα του παιδιού. Αντίστοιχο παράδειγμα είναι οι γονείς που θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει στη ζωή των παιδιών τους με λεπτομέρειες και θέτουν περιορισμούς που δεν έχουν στόχο να προστατέψουν το παιδί, αλλά να εφησυχάσουν οι ίδιοι.

Πέρα από τους κινδύνους βέβαια, πρόκειται για μία πολύ πλούσια σε συναισθήματα σχέση. Η έφηβη, όσο κι αν δυσκολεύεται πολλές φορές να το παραδεχτεί, έχει ανάγκη τη μητέρα της να σταθεί στο πλευρό της, αλλά με διακριτικότητα. Το ίδιο και η μητέρα, που πολλές φορές βρίσκεται σε φάση εμμηνόπαυσης τότε, έχει ανάγκη να νιώθει ότι το παιδί της είναι ασφαλές, ικανοποιημένο και έτοιμο ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής. Μία καλή συνεργασία κι επικοινωνία, οι βάσεις της οποίας βέβαια έχουν τεθεί πολύ νωρίτερα, θα βοηθήσει και τις δύο να προχωρήσουν τη σχέση τους σε άλλη βάση μεν, με μεγαλύτερη ποιότητα δε.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Τι μας συμβαίνει; Ο ρόλος των αξιών και των αρχών των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Κλεονίκη Πανταζή

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com