efiveia.gr


Ανάπτυξη

Καλώς ήλθατε στην εφηβεία!

Η κόρη ζητάει να αγοράσει το πρώτο της σουτιέν, ενώ ο γιος γυρίζει από την προπόνηση και μυρίζει αφόρητα! Τι συμβαίνει;

Καλώς ήλθατε στην εφηβεία. Μία εποχή που τα παιδιά μεγαλώνουν, αλλάζουν και είναι σχεδόν μόνιμα θυμωμένα! Μία εποχή δύσκολη για όλους, παιδιά και γονείς.

Οι πρώτες αλλαγές ξεκινούν περίπου στα 10 χρόνια, αλλά στην αρχή δεν είναι εμφανείς, καθώς είναι εσωτερικές. Η περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος αρχίζει να απελευθερώνει την ορμόνη γοναδιοτροπίνη (GnRH), η οποία “ταξιδεύει” σε έναν μικρό αδένα κάτω από τον εγκέφαλο, την υπόφυση, που ο ρόλος της είναι να παράγει ορμόνες και να ελέγχει άλλους αδένες του σώματος. Η υπόφυση με τη σειρά της ελευθερώνει άλλες δύο ορμόνες, την ωχρινοτρόπο ορμόνη (LH) και την ωοθυλακιοτρόπο ορμόνη (FSH). Το τι θα συμβεί στη συνέχεια, εξαρτάται από το φύλο του παιδιού. Στα κορίτσια, οι ορμόνες αυτές πηγαίνουν στις ωοθήκες και ενεργοποιούν την ωρίμανση και την απελευθέρωση των ωαρίων, καθώς επίσης προκαλούν την παραγωγή οιστρογόνων ορμονών, που ωριμάζουν το γυναικείο σώμα και το προετοιμάζουν για την εγκυμοσύνη. Στα αγόρια, οι ορμόνες μέσω της κυκλοφορίας του αίματος πηγαίνουν στους όρχεις, όπου και δίνεται η εντολή να ξεκινήσει η παραγωγή του σπέρματος και της τεστοστερόνης.

Παράλληλα, και στα δύο φύλα, τα επινεφρίδια ξεκινούν να παράγουν τα ανδρογόνα. Αυτά είναι ορμόνες που παρακινούν την ανάπτυξη της τριχοφυΐας στο εφηβαίο και στις μασχάλες.

Εξωτερικές αλλαγές

Οι εξωτερικές αλλαγές θα λάβουν χώρα λίγο αργότερα, στα κορίτσια συνήθως μεταξύ των 11 και 13 χρόνων και στα αγόρια συνήθως μεταξύ των 13 και 16 χρόνων. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διαφορετικός για κάθε παιδί, γι’ αυτό και πολύ συχνά παιδιά της ίδιας ηλικίας και του ίδιου φύλου να έχουν διαφορετική ανάπτυξη.

Στα κορίτσια, η εφηβεία ξεκινάει με την αύξηση του στήθους. Τρίχες θα αρχίσουν να φυτρώνουν στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες, ενώ στα χέρια και στα πόδια οι ήδη υπάρχουσες θα σκουρύνουν. Οι γοφοί και οι μηροί θα αρχίσουν και αυτοί να παίρνουν σχήμα και να δημιουργούν τις λεγόμενες γυναικείες καμπύλες. Τα μαλλιά γίνονται πιο λιπαρά και πολύ συχνά και το δέρμα στην περιοχή του προσώπου, των ώμων και της πλάτης, προκαλώντας ακμή. Το αποκορύφωμα θα είναι η αρχή της περιόδου (έμμηνος ρύση).

Στα αγόρια η εφηβεία ξεκινά με την μεγέθυνση των όρχεων και την εμφάνιση τριχών στο εφηβαίο, στις μασχάλες, στο πόδια και στο πρόσωπο. Οι αδένες του ιδρώτα ενεργοποιούνται, η φωνή γίνεται βαθύτερη και το δέρμα γίνεται πιο λιπαρό με αποτέλεσμα τη λιπαρότητα των μαλλιών και την ακμή. Τα χέρια και τα πόδια αναπτύσσονται γρηγορότερα σε σύγκριση με το υπόλοιπο σώμα και οι ώμοι φαρδαίνουν. Σε κάποια αγόρια, το στήθος πρήζεται λίγο και γίνεται ευαίσθητο. Το φαινόμενο αυτό λέγεται γυναικομαστία και είναι φυσιολογικό και προσωρινό, καθώς υποχωρεί μετά από περίπου 6 μήνες.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή στη φωνή του. Τόσο σύντομα;

efiveia.gr

Η ανάπτυξη των αγοριών

efiveia.gr

Τι είναι η εφηβοφωνία;

efiveia.gr

Πως γίνεται η διερεύνηση χαμηλού αναστήματος από τον ειδικό

efiveia.gr

Οι πρώτες και πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των εφήβων

efiveia.gr

Πρόωρη σεξουαλική έκφραση, οι συνέπειες και ο ρόλος της οικογένειας

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com