efiveia.gr
Ανάπτυξη

Τι είναι η περίοδος;

Επιστημονικά ονομάζεται έμμηνος ρύση. Περίπου δύο χρόνια μετά την αρχή της ανάπτυξης του στήθους, το κορίτσι θα έχει την πρώτη του περίοδο. Αυτό θα συμβεί από τα 9 χρόνια, αλλά μπορεί να καθυστερήσει αρκετά.

Η περίοδος ξεκινάει με την αιμορραγία από τον κόλπο. Η αιμορραγία αυτή διαρκεί από 4 έως 7 ημέρες και επαναλαμβάνεται κάθε 21 έως 35 ημέρες, τον λεγόμενο κύκλο της περιόδου. Τις πρώτες φορές όμως ο κύκλος αυτός μπορεί να μην είναι πολύ σταθερός και να καθυστερήσει και δύο μήνες. Αυτό είναι φυσιολογικό και ο κύκλος τελικά θα σταθεροποιηθεί μέσα σε 2 χρόνια.

Για κάθε έμμηνο κύκλο ακολουθείται η ίδια διαδικασία:

Με την παραγωγή των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στις ωοθήκες, απελευθερώνεται ένα ωάριο (ή περισσότερα) κάθε μήνα. Όταν αυτό ωριμάσει, φεύγει από τη μία ωοθήκη (ή τις δύο) και πηγαίνει στη μήτρα, όπου και παραμένει ένα μικρό χρονικό διάστημα με την προοπτική να γονιμοποιηθεί. Αυτή είναι η ωορρηξία, κατά τη διάρκεια της οποίας τα οιστρογόνα αναπτύσσονται και δημιουργείται ένα παχύ στρώμα στη μήτρα που αποτελείται από αίμα και ιστό. Με αυτόν τον τρόπο η μήτρα προετοιμάζεται για πιθανή εγκυμοσύνη.

Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τότε θα προσκολληθεί στο τοίχωμα της μήτρας και θα αναπτυχθεί σε μωρό. Αν όχι, το ωάριο θα φύγει από τη μήτρα και ο οργανισμός θα το αποβάλλει με τη μορφή αίματος, την περίοδο.

Η περίοδος είναι μία απολύτως φυσιολογική λειτουργία του γυναικείου οργανισμού και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την καθημερινότητα. Το κορίτσι, εφόσον δεν έχει ενοχλήσεις ή πόνους, μπορεί να συμμετέχει άφοβα σε δραστηριότητες. Σε περίπτωση πόνου, υπάρχουν ειδικά αναλγητικά, τα οποία καλό είναι να συστήσει ο ειδικός.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί που γίνεται έφηβος αλλάζει

efiveia.gr

Τι είναι η εφηβοφωνία;

efiveia.gr

Τα στάδια της εφηβείας

Νικολέττα Γεωργίου

Συναισθηματική νοημοσύνη: μπορεί να αναπτυχθεί στην εφηβεία;

Νικολέττα Γεωργίου

Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί να βάλει τάξη στο χρόνο του… Τι μας συμβουλεύουν οι παιδοψυχολόγοι

efiveia.gr

Πώς εξηγούνται νευροβιολογικά τα έντονα συναισθηματικά ξεσπάσματα των εφήβων;

Ιωάννα Φερεντίνου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com