efiveia.gr


Συμπεριφορά

Όταν η έφηβη κόρη φοράει “πολύ λίγα” ρούχα για να βγει έξω…

Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας

Πολλές φορές τα κορίτσια όταν είναι να βγουν έξω, φοράνε “πολύ λίγα” ρούχα, με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί εντάσεις μέσα στο σπίτι. Ειδικά τώρα που έρχεται και το καλοκαίρι, το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο έντονο.

Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτές τις περιπτώσεις; Αφήνουμε τα κορίτσια ανεξέλεγκτα με τους κινδύνους να ελλοχεύουν και τα ίδια να προκαλούν τα βλέμματα των υπολοίπων; Κάνουμε “κήρυγμα”; Απαγορεύουμε την έξοδο; Κατασκοπεύουμε;

Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα περίπλοκο με ανθρωπολογικές, πολιτισμικές και κοινωνιολογικές προεκτάσεις. Τα ρούχα αποτελούν έναν πολύ ισχυρό τρόπο επικοινωνίας. Υπογραμμίζουν ορισμένα πράγματα για το ποιοι είμαστε και δίνουν συγκεκριμένα μηνύματα – εκφράζουν οργή ή πολυπλοκότητα,  μας επιτρέπουν να φλερτάρουμε ή να δείξουμε στον κόσμο πως είμαστε σεμνοί και συνεσταλμένοι. Τα ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσελκύσουν ανθρώπους ή να τους απωθήσουν.

Έτσι, προτού οι γονείς αντιδράσουν με ένταση και πανικό όταν η κόρη τους αρχίζει να ντύνεται ‘προκλητικά’, καλό είναι να διερευνήσουν τους λόγους για την συμπεριφορά αυτή.

Αφιερώστε χρόνο για να δώσετε προσοχή στην κόρη σας. Μελετήστε με προσοχή τις διαθέσεις της, τους φίλους της, τις αγωνίες της στο σχολείο, τις αλλαγές που βιώνει κατά την περίοδο αυτή. Προσπαθήστε να αναλύσετε τι συμβαίνει στη ζωή της, κάτι που ίσως ξαφνικά την κάνει να θέλει να φορέσει προκλητικά ρούχα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να έχει επιλέξει μια αλλαγή στην εμφάνισή της και αυτοί οι διαφορετικοί λόγοι συνεπάγονται εντελώς διαφορετικές παρεμβάσεις και συνομιλίες από εσάς.

Για παράδειγμα μπορεί να επαναστατεί. Εάν πιστεύει ότι θέλετε να είναι το τέλειο παιδί, μπορεί να θέλει να σας δείξει πως δεν μπορείτε να ελέγξετε ποια είναι και τι κάνει. Μπορεί το προκλητικό ντύσιμο να είναι έκκληση για βοήθεια. Τα κορίτσια σήμερα βιώνουν έντονο στρες και η πίεση από τους συμμαθητές μπορεί να προκαλέσει μεγάλη αγωνία στην ευαίσθητη αυτή ηλικία. Μπορεί να ταυτίζεται με μια ομάδα φίλων. Εάν η κόρη σας θέλει να ενταχθεί σε μια συγκεκριμένη “κλίκα” που ντύνεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θα θέλει να ντυθεί με τον ίδιο τρόπο έτσι ώστε να ταιριάζει.

Αφού εντοπίσετε τους λόγους, τότε μπορείτε να παρέμβετε και να μιλήσετε με την κόρη σας.  Εάν τα ρούχα δεν είναι υπερβολικά προκλητικά ίσως καλό θα ήταν να μην επιχειρήσετε να παρέμβετε.

Διαβάστε τα εφηβικά περιοδικά που την ενδιαφέρουν μαζί της. Εάν θέλετε να είστε ο συμβουλάτορας της κόρης σας όσον αφορά τα ρούχα, τότε θα πρέπει να πιστέψει η κόρη σας ότι γνωρίζετε για την εφηβική μόδα και έτσι είναι πιο πιθανό να εμπιστευτεί τις απόψεις σας.

Συζητήστε μαζί της, εάν χρειάζεται, για το πώς τα ρούχα μας είναι συχνά μια δήλωση για το ποιοί είμαστε.  Εάν ο σκοπός είναι να προσελκύσει το άλλο φύλο, εξηγήστε της πως το αγόρι που θα προσελκύσει με τον τρόπο αυτό, δεν είναι απαραίτητα αυτός που θέλει.

Αν το make-up που έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί είναι υπερβολικά έντονο ή σκοτεινό, αντί να της απαγορεύσετε να κάνει μακιγιάζ, πείτε της ότι θα θέλατε να την βοηθήσετε. Αν θέλει να το χρησιμοποιεί, τότε ζητήστε να της δείξετε πώς να το χρησιμοποιεί σωστά.

Προσπαθήστε πάντοτε να διατηρείτε μία ισορροπία, ενθυμούμενοι ίσως και λίγο τις δικές σας μικρές εφηβικές “επαναστάσεις”. Τέλος εάν ανησυχείτε ιδιαιτέρως για μία ξαφνική και έντονη αλλαγή στην κόρη σας που εκφράζεται και μέσα από την επιλογή ρούχων, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό για περαιτέρω συμβουλές και υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης:

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

efiveia.gr

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

efiveia.gr

Το έφηβο παιδί μου με αντιπαθεί όταν δεν το αφήνω να κάνει αυτό που θέλει…πώς να διαχειριστώ το συναίσθημά μου και πώς να το αντέξω;

Μαρία Σκαρλάτου

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com