Γράφει στο efiveia.gr η Χειρουργός Οφθαλμίατρος Ευαγγελία Καρκαλέτση
Το καλοκαίρι έρχεται και πρέπει να προστατευθούμε από τον ήλιο. Αντηλιακές κρέμες, ελαφρά ένδυση, καπέλο…. Τι κάνουμε όμως για τα μάτια μας; Είναι πολύ σημαντικό να τα προστατέψουμε φορώντας γυαλιά ηλίου. Ένα στιλιστικό αξεσουάρ που οι περισσότεροι επιλέγουν με κριτήριο τη μόδα. Ας δούμε όμως κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε προκειμένου να κάνουμε σωστή επιλογή.
Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UV) αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τον οργανισμό μας λόγω της μείωσης του προστατευτικού στρώματος του όζοντος. Το 99% της ακτινοβολίας που φτάνει στα μάτια μας απορροφάται από τα πρόσθια τμήματα του ματιού, δηλαδή από τον κερατοειδή χιτώνα και τον φακό, ενώ ένα μικρό ποσοστό περνά και φθάνει στο οπίσθιο τμήμα του ματιού, τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Μπορεί να είναι υπεύθυνη ή να επιδεινώσει καταστάσεις ή νόσους των ματιών όπως είναι εγκαύματα, πτερύγιο, κερατοεπιπεφυκίτιδα, κακοήθειες . Περνώντας στο εσωτερικό του ματιού μπορεί να προκαλέσει πρόωρο καταρράκτη ή να βλάψει την ωχρά κηλίδα. Η δράση της ακτινοβολίας είναι αθροιστική. Για το λόγο αυτό πρέπει να προστατέψουμε τα μάτια των παιδιών μας από την παιδική ηλικία αλλά να εστιάσουμε στους εφήβους μιας και είναι η ηλικία που δυσκολότερα διαχειρίζεται ένας γονιός και οι ώρες που περνούν στον ήλιο είναι πολλές.
Με ποια κριτήρια πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ελέγχουμε είναι η ποιότητα του φακού. Πρέπει να φέρουν το διακριτικό CE και πρέπει να είναι 100% απορροφητικοί.Η μέτρηση της απορροφητικότητας των φακών γίνεται με ειδικό μηχάνημα, που συνήθως υπάρχει στα καταστήματα οπτικών ειδών. Για το λόγο αυτό πρέπει να αγοράζουμε γυαλιά ηλίου μόνο από καταστήματα οπτικών και όχι από πλανόδιους. Ένας σκούρος φακός δεν είναι απαραίτητα και απορροφητικός.
Η απόχρωση και ο βαθμός φωτεινότητας ενός φακού είναι πολύ σημαντικές παράμετροι. Δεν πρέπει να είναι πολύ σκούρος ο φακός γιατί επιτρέπει στην κόρη του ματιού να <ανοίγει> οπότε περισσότερη βλαβερή ακτινοβολία περνάει στο εσωτερικό του ματιού. Οι πολύ ανοιχτόχρωμοι φακοί δεν προσφέρουν αρκετή σκίαση και σε συνθήκες έντονης φωτεινότητας δεν προσφέρουν άνεση. Η δοκιμή πρέπει να γίνεται και έξω από το μαγαζί, όπου επικρατούν πραγματικές συνθήκες φωτεινότητας και κατά προτίμηση μια ηλιόλουστη μέρα ώστε να επιλέξουμε το ζευγάρι εκείνο που κάνει την όρασή μας καθαρότερη και πιο άνετη.
Εάν υπάρχουν διαθλαστικές ανωμαλίες (π.χ. μυωπία, υπερμετρωπία) πρέπει να δώσουμε σημασία και στην απόχρωση του φακού. Οι μύωπες αισθάνονται καλύτερα με τις καφέ αποχρώσεις ενώ οι υπερμέτρωπες προτιμούν τις πράσινες ή τις γκρι. Τα ανοιχτόχρωμα μάτια πρέπει να προστατεύονται με σκούρα γυαλιά σε γκρι αποχρώσεις.
Η εφαρμογή πρέπει να είναι πολύ καλή και να προστατεύει τα μάτια από όλες τις πλευρές. Το μέγεθος, το σχήμα και ο τύπος του γυαλιού είναι απαραίτητο να ταιριάζουν στο πρόσωπο και ταυτόχρονα να είναι αρεστά ώστε να γίνουν το αγαπημένο αξεσουάρ των παιδιών μας.
Η κυρία Καρκαλέτση τονίζει στο efiveia.gr πως οι έφηβοι χρήστες φακών επαφής πρέπει να φορούν γυαλιά ηλίου παρότι κάποιοι φακοί επαφής έχουν αντηλιακά φίλτρα, καθώς ο φακός επαφής προστατεύει μόνο τον κερατοειδή χιτώνα και όχι τα υπόλοιπα μέρη του ματιού.
Για την καλύτερη προστασία από τον ήλιο πρέπει παράλληλα να φοράμε καπέλο με γείσο ώστε να αντανακλά την ακτινοβολία και να σκιάζονται τα μάτια μας. Η συννεφιά δεν προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία και δεν πρέπει να μας ξεγελά.
Υπάρχουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία και αυξάνεται έτσι η δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Εάν κάποιος λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή καλό είναι να ρωτήσει τον θεράποντα γιατρό του εάν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.
Και να θυμόμαστε πάντα ότι πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες αιχμής!