Γράφει για το efiveia.gr ο Χειρουργός Οδοντίατρος Θεόδωρος Αντ. Δούρος
Στόμα, Σώμα Δύο Λέξεις τόσο ομοειδές ηχητικά – Δύο έννοιες τόσο συναφείς κοινωνικά.
Είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια της εφηβείας σημαντικές μεταβολές λαμβάνουν χώρα ταχύτατα και με υψηλή δυναμική στο ανθρώπινο σώμα σε επίπεδο ορμονών.
Αποτέλεσμα αυτών των μεταβολών, είναι η μετάβαση (όχι πάντα ομαλή) από το στάδιο του παιδιού στον έφηβο από την «Αθωότητα» στις άγουρες «Ανησυχίες», από την στοργική συνύπαρξη με τους γονείς, στις ασύμμετρες συγκρούσεις.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να σκιαγραφήσει τις μεταβολές στη στοματική υγεία και κυρίως να ενδοσκοπήσει τη διάχυσή τους μέσα στις σχέσεις με τους γονείς.
Οι μεταβολές είναι διττού χαρακτήρα. Οι αμιγώς κλινικής φύσεως (εμφάνιση εφηβικής ουλίτιδας, εμφάνιση τερηδόνας, ορθοδοντικών ανωμαλιών) και οι ψυχολογικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα αυτών.
- Η αλλαγή στα επίπεδα των γεννητικών ορμονών, η εμφάνιση ωορρηξιακού κύκλου και οι δυναμικές μεταβολές σε όλο το φάσμα των αναπτυξιακών ορμονών, αποτελούν προδιαθεσικούς παράγοντες εμφάνισης ουλίτιδας στους έφηβους.
- Οι μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες, από τη σταδιακή απομάκρυνση από την ισχυρή εποπτεία των γονέων, στους έφηβους αποτελεί τον «επωαστικό κλίβανο» ανάπτυξης οδοντικών τερηδόνων.
- Η αιτιολογική βάση των ορθοδοντικών ανωμαλιών ενώ βρίσκεται στα εμβρυογεννετικά στάδια ή οφείλεται σε έξεις της παιδικής ηλικίας, φαινοτυπικά, ή κλινικά καλύτερα, σημαδεύει ανεξίτηλα την προεφηβική ηλικία.
Ο κύριος Δούρος αναφέρει στο efiveia.gr ότι οι έφηβοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό είναι ένα υγιές χαμόγελο, ένα όμορφο χαμόγελο. Όταν διαπιστώσουν ότι δεν το έχουν, ενοχικά σύνδρομα συμπλέκονται με επίρριψη ευθυνών στους γονείς. Εκεί κάπου ξεκινά ο φαύλος κύκλος της εσωστρέφειας, της ανάπτυξης νευρώσεων που επιδεινώνονται από την αρνητικά οικονομική συγκυρία της εποχής.
Χρειάζεται σωστή πρωτοβάθμια φροντίδα στοματικής υγείας από την πολιτεία. Είναι αναγκαίο ένα «Modus Vivendi» σωστής στοματικής υγείας ως προσπάθεια καθημερινή. Όμως ίσως το πιο σημαντικό, χρειάζεται ενημέρωση γονέων σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των κλινικών δεδομένων αλλά και των ψυχολογικών επιβαρύνσεων στο εύθραυστο θυμικό του εφήβου, απότοκες της αδυναμίας να έχουν εικόνα που αυτοί θεωρούν ιδανική.
Η πολιτεία πρέπει να ενσωματώσει προγράμματα προληπτικών φθοριώσεων σε προεφηβική ηλικία, πρέπει να οργανώσει σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο στοματικής και οδοντογναθικής λογικής.
Δικαίωμα στην υγεία έχουν όλοι. Ένα όμορφο χαμόγελο είναι υγεία, σωματική αλλά κυρίως ψυχολογική.