efiveia.gr
Φιλία, Σεξ & Σεξουαλικότητα

Εφηβικοί έρωτες του καλοκαιριού – Συμβουλές για γονείς

Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας

Ποιος δε θυμάται τον πρώτο του καλοκαιρινό έρωτα; Αν και σίγουρα κάποιοι από εσάς παντρεύτηκαν αυτόν τον πρώτο ανέμελο καλοκαιρινό έρωτα, για τους περισσότερους είναι τώρα απλά μια γλυκιά ανάμνηση που φέρνει χαμόγελο στα χείλη.

Το καλοκαίρι για τους έφηβους φαντάζει σχεδόν αιώνιο και είναι μια περίοδος μακριά από το συνηθισμένο πρόγραμμα και τους ανθρώπους που συναντούν κάθε μέρα, γεγονός που τους δίνει την ευκαιρία να νιώσουν και οι ίδιοι διαφορετικοί και πιο ελεύθεροι.

Είναι σημαντικό, αναπολώντας και τις δικές μας εμπειρίες, να θυμόμαστε πως για μία έφηβη ή έφηβο αυτό το πρώτο σκίρτημα και το πιθανό του τέλος με τον ερχομό του Σεπτέμβρη ισοδυναμεί με το τέλος του κόσμου. Στην εφηβεία τα συναισθήματα είναι συχνά μπερδεμένα και βιώνονται πολύ πιο έντονα.

Προσέχουμε να μην ειρωνευτούμε ή μειώσουμε τα συναισθήματα που βιώνει το παιδί μας – όσο ακατάλληλη και να θεωρούμε τη σχέση, όσο μη-ρεαλιστική και να θεωρούμε την εξέλιξή της. Τα συναισθήματα που βιώνει ο έφηβος είναι αληθινά για εκείνον και πρέπει να γίνουν σεβαστά. Η κατάσταση χρήζει παρέμβασης μόνο εάν θεωρείται ότι το παιδί σας βρίσκεται σε κίνδυνο – κάτι για το οποίο φυσικά πρέπει να βρίσκεστε σε επιφυλακή.

Καθημερινά τα παιδιά και οι έφηβοι εκτίθενται στο θέμα του σεξ και του έρωτα σε όλο και νεότερη ηλικία. Είναι καίριας σημασίας λοιπόν οι γονείς να έχουν φροντίσει εγκαίρως για την ενημέρωση των εφήβων γύρω από πρακτικές ασφαλείας με ήρεμο τρόπο. Χωρίς να τα τρομοκρατήσουν αλλά υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι να διαφυλάξουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Κάποια από τα ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν αφορούν την προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, την αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στο διαδίκτυο και τις γενικότερες πρακτικές ασφαλείας.

Πέρα από το ζήτημα αυτό, ενθαρρύνετε την ανοιχτή επικοινωνία με το παιδί σας όσον αφορά τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που βιώνει. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο ρόλος σας δεν είναι να είστε φίλος του εφήβου. Έχετε ένα πολύ πιο σημαντικό ρόλο, αυτό του μέντορα, του οδηγού, του συστήματος υποστήριξης. Συζητήστε με τη σειρά σας τα όρια και τι αναμένετε από το έφηβο παιδί σας. Εμπιστευτείτε τις ηθικές αξίες που έχετε ήδη μεταλαμπαδεύσει στο παιδί σας.

Ακόμα και αν ο έρωτας αυτός τελειώσει με τα πρωτοβρόχια, αποφύγετε να πείτε «εγώ στα έλεγα» ή «σε λίγες βδομάδες θα τον/την έχεις ξεχάσει». Το πώς θα χειριστούμε ως γονείς αυτές τις πρώτες εμπειρίες θα διασφαλίσουν το κατά πόσο τα έφηβα παιδιά μας θα συνεχίσουν να μοιράζονται μαζί μας τις ανησυχίες τους και τους προβληματισμούς τους.

Διαβάστε επίσης:

Φιλία και έφηβος / έφηβη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φιλία & Έφηβος

efiveia.gr

Τοξικές φιλίες στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Το παιδί μου, μου εξομολογήθηκε πως είναι ομοφυλόφιλο

efiveia.gr

Το παιδί μας βρήκε το θάρρος να μας πει ότι έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου. Πώς συμπεριφερόμαστε;

Νικολέττα Γεωργίου

Το «παρεάκι» των συνομηλίκων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com