efiveia.gr
Δελτία Τύπου

6η Θερινή Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας 2022

“Open Your Mind Camp 2022”

Κέρκυρα, 7-12/7/22

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Μετά από μια επιτυχημένη πενταετία κατασκηνώσεων σε νησιά των Κυκλάδων (https://openyourmindcamp.weebly.com/), στις οποίες έχουν συμμετάσχει περίπου 350 μαθητές και μαθήτριες Λυκείου από όλη την Ελλάδα και για τις οποίες έχουν σχεδιαστεί και υλοποιηθεί πάνω από 150 βιωματικά εργαστήρια, η κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας “ανοίγει πανιά” για το Ιόνιο. Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου και αποφοίτους 15-18 ετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό (σχολεία ομογένειας κλασικά λύκεια, δημοκρατικά σχολεία της Ευρώπης). Το 50% των συμμετοχών θα προέλθει από τα Ιόνια και τις γειτονικές περιφέρειες. Το 20% από περιοχές εκτός Αθηνών και το 30% από την Αθήνα. Στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση του περιεχομένου της κατασκήνωσης.

Το φετινό πρόγραμμα παραμένει στοχευμένο στο τρίπτυχο «προσωπική ανάπτυξη – γνωριμία με τον πολιτισμό του τόπου – ψυχαγωγία» και αποκτά συγκεκριμένη θεματική: «Οι τέχνες στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργού πολίτη».

Κύρια διοργανώτρια και φέτος είναι η Ελληνική Ένωση για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση (www.rhetoricedu.com). Ο σχεδιασμός, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, βασίζεται στο τρίπτυχο «Σκέψη – Λόγος – Δράση», καθώς και σε αρχές της δημοκρατικής παιδείας, όπως η ισότητα και ο αλληλοσεβασμός. Οι συμμετέχοντες/-ουσες μαθαίνουν να εκφράζονται ελεύθερα, να προβληματίζονται για θέματα που θεωρούν σημαντικά, να σέβονται τις απόψεις των άλλων, να επινοούν στρατηγικές προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα, να συνεργάζονται και να αξιοποιούν την κοινωνική δημιουργικότητά τους. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και φέτος στην ανάπτυξη δεσμών μεταξύ των μαθητών και στην ενθάρρυνση ανάληψης εθελοντικών πρωτοβουλιών κατά τη διάρκεια και μετά την κατασκήνωση.


Συνδιοργανώτρια της κατασκήνωσης είναι η Ακαδημία Άνοιξης (https://springacademy.gr/), ένας εναλλακτικός εκπαιδευτικός φορέας με έδρα και σημαντικό έργο στην Κέρκυρα, και υποστηρικτές το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση», η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για τη Δημοκρατική Εκπαίδευση (EUDEC-Greece), η «Άφιξις» – Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» και ο Ρητορικός Όμιλος Φιλοσοφικής – ΕΚΠΑ. Οι εμψυχωτές και εμψυχώτριες θα είναι και φέτος απόφοιτοι/-ες του μεταπτυχιακού Ρητορικής και της Ερευνητικής Παιδαγωγικής Ομάδας «Σείριος», καθώς και παιδαγωγοί της Ακαδημίας Άνοιξης

H κατασκήνωση αναμένεται να λάβει σύντομα την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας και να έχει μια δημιουργική συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, στο οποίο θα πραγματοποιούνται καθημερινά εργαστήρια.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

α) την καθημερινή γνωριμία των συμμετεχόντων/-ουσών με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού (εκδρομές στη Χώρα και σε χωριά / παραλίες, πεζοπορία, επισκέψεις σε μουσεία, παραδοσιακές βραδιές, ενημέρωση από τοπικούς πολιτιστικούς φορείς κ.ά.), και β) την κύρια δραστηριότητα της κατασκήνωσης, που είναι η συμμετοχή σε μια ποικιλία καθημερινών τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων προσωπικής ανάπτυξης, τα οποία θα επιλέγονται καθημερινά μέσω ηλεκτρονικής φόρμας και βάσει διαθεσιμότητας: ρητορική, επικοινωνία, δημιουργική γραφή, δημιουργία βίντεο / τανίας μικρού μήκους, επίλυση συγκρούσεων, ανθρώπινα δικαιώματα, δημιουργική σκέψη, εικονικές δίκες, φιλοσοφικές συζητήσεις, debate, TED talks και δημόσια ομιλία, αυθόρμητος λόγος, εκφραστική ανάγνωση, αυτοσχεδιασμός, μοντέρνοι και παραδοσιακοί χοροί και παραδόσεις, ρητορική της εικόνας και γκράφιτι κ.ά., αλλά και επιπλέον προτάσεις από τους ίδιους τους συμμετέχοντες / τις συμμετέχουσες. Θα δοθεί δυνατότητα επιλογής για την παρακολούθηση δύο εντατικών εργαστηρίων διάρκειας 6 ωρών (2 από τις 5 ημέρες): «Escape Room Academy» (σxεδιασμός και υλοποίηση) και «Debating Camp» (μεθοδολογία και ρητορικό επιχείρημα – φιλικοί αγώνες). Εάν υπάρξει επαρκής αριθμός συμμετοχών (8 άτομα ελάχιστο), θα δημιουργηθεί και αγγλόφωνη ομάδα.

Επιπλέον, από φέτος εγκαινιάζονται, στο πλαίσιο της κατασκήνωσης, δύο ομάδες:

α) Ομάδα Εκπαιδευτικών για τη Βιωματική Εκπαίδευση, που θα αποτελέσει ξεχωριστή ομάδα σε συγκεκριμένα εργαστήρια διάρκειας 15 ωρών, τα οποία θα έχουν προκαθοριστεί με κοινή συνεννόηση.

β) Δημιουργική Ομάδα Παιδιών στον χώρο της Ακαδημίας Άνοιξης (Casa Lucia – https://www.casa-lucia-corfu.com/) κατά τις πρωινές ώρες.

Ελάχιστος αριθμός ατόμων για τη δημιουργία των παραπάνω ομάδων είναι τα 8 άτομα. Το κόστος συμμετοχής στα εργαστήρια είναι στα 80 ευρώ. Εγγραφές εδώ: https://forms.gle/nppRiuvxYNHV98k48

Τα εργαστήρια θα ανακοινωθούν αναλυτικά στις 25/6 και οι συμμετέχοντες/-ουσες που έχουν ήδη εγγραφεί θα μπορούν να επιλέξουν μέσω φόρμας ποια θα παρακολουθήσουν τις πρώτες 2 ημέρες. Η παρακολούθηση των βιωματικών εργαστηρίων (συνολικής διάρκειας 15 ωρών) είναι υποχρεωτική (εκτός και αν συντρέχει λόγος υγείας για τη μη συμμετοχή σε κάποιο) και πιστοποιείται από σχετική αναλυτική βεβαίωση. Μπορεί ακόμη να πιστοποιηθεί η εθελοντική ενασχόληση με την οργάνωση της κατασκήνωσης, εάν κάποιος/-α επιθυμεί να συμμετάσχει και ως εθελοντής/-τρια.

​Η κατασκήνωση θα φιλοξενηθεί στο Karda Beach Camping and Bangalows (http://www.kardacamp.gr/) στη Δασσιά, σε ένα εξαιρετικό και ασφαλές περιβάλλον.

Το κόστος συμμετοχής μόνο στα εργαστήρια είναι 60 ευρώ, εφόσον θέλει να συμμετάσχει κάποιος μαθητής / κάποια μαθήτρια (από την Κέρκυρα) αποκλειστικά σε αυτά. Το κόστος διαμονής, διατροφής, μετακινήσεων κ.λπ., το οποίο διατίθεται αποκλειστικά για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της κατασκήνωσης, ανέρχεται στα 300 ευρώ και περιλαμβάνει τα εξής:


• 5 διανυκτερεύσεις σε σκηνή δική σας και με δικό σας εξοπλισμό κάμπινγκ – Υπάρχει δυνατότητα διαμονής σε 4κλινο bungalow (θα διατεθούν 6-7 συνολικά με αυστηρή προτεραιότητα) με επιπλέον κόστος 60 ευρώ ή σε 4κλινη μεγάλη σκηνή (με κρεβάτια, ρεύμα, ψυγείο – θα διατεθούν 2-3 συνολικά με αυστηρή προτεραιότητα) με επιπλέον κόστος 40 ευρώ.
• μερική κάλυψη διατροφής: πρωινό σε μπουφέ καθημερινά, 2 γεύματα (μαγειρευτά με σαλάτα/αναψυκτικό/γλυκό ή φρούτο), 50% έκπτωση σε 2 δείπνα (σουβλάκι-καλαμάκι, πίτσα με αναψυκτικό), απογευματινό σνακ (κριτσίνια/κρακεράκια/αλμυρά/μπάρα δημητριακών/τοστ κρέμα σοκολάτας/
cookies/κέικ κατ’επιλογή) στο διάλειμμα των εργαστηρίων
• Εισιτήρια πούλμαν από και προς Αθήνα – καραβιού από Ηγουμενίτσα – μεταφορά από και προς το λιμάνι με τη
Green Buses (https://greenbuses.gr/).
• 2 μετακινήσεις με πούλμαν εντός του νησιού

  • Αναμνηστικό T-shirt και δώρο
  • Ειδικές εκπτώσεις σε καταστήματα και εστιατόρια
  • Βεβαίωση συμμετοχής
  • Εγγραφή μέλους στο Δίκτυο Νέων για τη Δημοκρατία στην Εκπαίδευση (μετά από συμπλήρωση σχετικής αίτησης) και παρακολούθηση των σχετικών εκδηλώσεων μέσα στην επόμενη σχολική χρονιά.

Οι εγγραφές θα ολοκληρωθούν στις 15/6/22, με αποστολή προκαταβολής, μη επιστρέψιμης, 160 ευρώ, για την κράτηση των εισιτηρίων και της διαμονής (θα σταλεί το IBAN του κάμπινγκ και του συνεργαζόμενου τουριστικού γραφείου). Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας εγγραφής. Από κάθε σχολείο θα γίνονται δεκτοί έως 5 μαθητές.

Φόρμα εγγραφής: https://forms.gle/YhrxWvWHQWxzrrBQA

Περισσότερες πληροφορίες: enosiritorikis@gmail.com και με SMS στο τηλέφωνο 6944414077

Η οργανωτική ομάδα θα εφαρμόσει αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν κατά την περίοδο υλοποίησης της κατασκήνωσης.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικη “Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση Τραγική”

efiveia.gr

Χρήση και κατάχρηση του ίντερνετ και των πολυμέσων

efiveia.gr

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους Οκτώβριος 2017 – Απρίλιος 2018

efiveia.gr

Φεστιβάλ KinderDocs – Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο!

efiveia.gr

Το Πολυμήχανο café teatral προτείνει μία περιπέτεια στον κόσμο της δημιουργικής γραφής για ενήλικες και παιδιά.

efiveia.gr

Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com