(Με την μέθοδο του ψυχοδράματος και του playback theatre)
Κάθε δεύτερο Σάββατο
17.00-19.00
Έναρξη: 10 Νοεμβρίου 2018
Νοέμβριος 2018 – Ιούνιος 2019
Η εφηβεία είναι μία περίοδος ραγδαίων και πολλαπλών αλλαγών μέσα μας. Είναι μία περίοδος γεμάτη αμφισβήτηση και εσωτερικές συγκρούσεις! Μία περίοδος που προσπαθούμε να τοποθετηθούμε και να εκφραστούμε όσο πιο αληθινά γίνεται μέσα στο περιβάλλον μας!
Στις ομάδες αυτές μαθαίνουμε:
- να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα μας,
- να βρίσκουμε τους κατάλληλους τρόπους έκφρασης του εαυτού μας,
- να αναπτύσσουμε τον αυθορμητισμό και την δημιουργικότητα μας,
- να λειτουργούμε σε ομάδα, συνεργατικά και ισότιμα,
- να εμπιστευόμαστε εμάς και τους άλλους,
- να διαχειριζόμαστε την απαιτητική καθημερινότητα μας,
- να μοιραζόμαστε ιστορίες από τη ζωή μας,
- να ακούμε πραγματικά,
- να ενεργοποιούμε το σώμα μας και
- να αναγνωρίζουμε την αξία μας μέσα σε ένα σύνολο ατόμων!
Οι δικές μας ιστορίες, τα δικά μας συναισθήματα, όσα κρατάμε μέσα μας και αποφασίζουμε να τα μοιραστούμε, παίρνουν μορφή και θα ζωντανέψουν πάνω στην “σκηνή” από μας τους ίδιους, μέσα σε ένα κλίμα ασφάλειας εμπιστοσύνης και εγγύτητας. Οι δικές μας εμπειρίες θα γίνουν το υλικό το οποίο θα διερευνήσουμε και θα δοκιμάσουμε να βρούμε τις δικές μας προσωπικές απαντήσεις.
Σε μία τέτοια ομάδα, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα μπορούμε να απελευθερώσουμε αυτά που έχουμε μέσα μας, να τα μοιραστούμε με τους άλλους, να απολαύσουμε τον εαυτό μας και την συνύπαρξη με τους άλλους.
Το εργαστήρι αυτό είναι μία εξερεύνηση του εσωτερικού μας κόσμου, της δημιουργικότητας μας και του άλλου.
Το υλικό:
Ασκήσεις που αφορούν: το χτίσιμο εμπιστοσύνης, την γνωριμία με τους άλλους, την ενεργοποίηση του σώματος, την απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων, τη δημιουργικότητα, τον αυτοσχεδιασμό, τις ισότιμες σχέσεις και τη συνεργασία.
Μέσα από την μέθοδο του ψυχοδράματος και του Playback Theatre, το παιχνίδι, την δημιουργικότητα, τη δράση και την επικοινωνία, δημιουργούμε ένα κλίμα όπου μπορούμε να αναπτυχθούμε και να είμαστε ο εαυτός μας.
Συντονίστρια: Πεσσάρη Ηλιάννα, Ψυχολόγος, Ψυχοδραματίστρια
Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2155 051 995 και 693 8 165 911.
Κόστος συμμετοχής: 50€/μήνα
Λίγα λόγια για το ψυχόδραμα:
Το ψυχόδραμα ανήκει στο χώρο της ψυχοθεραπείας και είναι κατά βάση μία ομαδική μέθοδος ανάπτυξης της προσωπικότητας. Η φιλοσοφία του βασίζεται στην διεύρυνση, την ανάπτυξη της προσωπικότητας μας, ξεκινώντας από αυτά που ήδη έχουμε. Όλοι μας έχουμε μέσα μας στοιχεία που λειτουργούν και μας βοηθάνε, αυτή είναι η βάση από την οποία ξεκινάει το ψυχόδραμα για να δουλέψει με το άτομο και την προσωπικότητα.
Σε μία ψυχοδραματική, ομαδική συνάντηση, αυτό που μας απασχολεί, που νιώθουμε ή που περνάμε στην καθημερινή μας ζωή, μία σχέση, ένα συναίσθημα, μια κατάσταση, προσπαθούμε να το δημιουργήσουμε σε μία εικόνα, χρησιμοποιώντας τα πρόσωπα της ομάδας, αντικείμενα του χώρου και το σώμα μας. Θέλουμε με τη βοήθεια του συντονιστή να αναπαράγουμε την κατάσταση αυτή και μετά να την εκδραματίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε λόγια, κίνηση, να την δούμε απ’ έξω, να μπούμε στη θέση των άλλων ατόμων, κ.α. Είναι σαν το άτομο να γίνεται ο σεναριογράφος και ο συντονιστής να είναι ο σκηνοθέτης αυτής της σκηνής. Εννοείται πως δεν πρόκειται για θέατρο, ούτε για θεατρική παράσταση. Αυτά είναι μόνο εργαλεία που δανειζόμαστε ώστε να δουλέψουμε ψυχοθεραπευτικά.
Στο ψυχόδραμα- ειδικά στις ομάδες- δημιουργείται αυτός ο χώρος όπου μπορούμε να γνωριστούμε και να έρθουμε κοντά ανακαλύπτοντας αυτά που μας ενώνουν. Δεν απαιτούνται κοινές ή παρόμοιες εμπειρίες. Όλοι μας ζούμε, όλοι είμαστε άνθρωποι και αυτό από μόνο του αρκεί για να μπορούμε να μοιραστούμε και να συνυπάρξουμε.
Λίγα λόγια για το αυθόρμητο θέατρο- Playback Theatre:
Το playback theatre είναι ένα είδος αυτοσχέδιου διαδραστικού θεάτρου όπου οι ιστορίες μας ζωντανεύουν πάνω στη «σκηνή» από μας τους ίδιους. Μαθαίνουμε να αναπαράγουμε τις ιστορίες αυτές σε έναν σύντομο αυτοσχεδιασμό που δημιουργείται εκείνη τη στιγμή με έμφαση στο συναίσθημα του αφηγητή, χωρίς ερμηνεία και χωρίς κριτική.
Στο τέλος, πολλά έχουν κερδηθεί. Έχουμε έρθει όλοι λίγο πιο κοντά, έχουμε μοιραστεί κομμάτια του εαυτού μας και της ζωής μας, έχουμε πει ιστορίες που ίσως να μην είχαμε σκεφτεί ποτέ να μοιραστούμε, αυτές τις ιστορίες μας τις «έδωσαν πίσω», και η αίσθηση πάντα είναι μία αίσθηση οικειότητας, μία αίσθηση ότι τελικά δεν διαφέρουμε και πολύ ο ένας από τον άλλον.
Βασικές προϋποθέσεις αυτής της δουλειάς είναι η ενεργητική ακρόαση, με έμφαση στο συναίσθημα, χωρίς κριτική ή ερμηνεία, η απελευθέρωση των εκφραστικών μέσων που ο καθένας διαθέτει, του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας, η συνεργασία και η ομαδική δουλειά, ο πειραματισμός και το μοίρασμα.
Ο στόχος μας είναι -μέσα από τις ασκήσεις που κάθε φορά επιλέγονται- να φτάσουμε σε αυτό το σημείο ζεστάματος και ελευθερίας όπου ο αυθορμητισμός και η δημιουργικότητα ξεκλειδώνονται, και το άτομο εκφράζεται «ελεύθερα», με όλο του το είναι, χωρίς να αμύνεται, να λογοκρίνεται ή να σκέφτεται