efiveia.gr


Δελτία Τύπου

Ένας Ήρωας σε Αναζήτηση Ταυτότητας – Εργαστήριο για παιδιά και εφήβους 9 – 15 ετών

O χώρος τέχνης ΎΛΗ[matter]HYLE,με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού,διοργανώνει έξι αυτοτελή διήμερα εργαστήρια εκπαιδευτικού δράματος για εφήβους και παιδιά με τίτλο, “Ένας ήρωας σε αναζήτηση ταυτότητας” υπό τον σχεδιασμό και την καθοδήγηση της σκηνοθέτη και ψυχοδραματίστριας Ειρήνης Αδάμου και της ψυχολόγου και ψυχοθεραπεύτριας Δέσποινας Ψυχή, πάνω στο βιβλίο του Φίλιππου Μανδηλαρά “Κάπου να  Ανήκεις”. Το πρόγραμμα συνδέει τους νέους με τις εικαστικές τέχνες μέσω του εκπαιδευτικού δράματος, και θα λάβει χώρα στα εργαστήρια των καλλιτεχνών σύγχρονης τέχνης: Μαρία Γεωργούλα, Αναστασία Δούκα, Άγγελος Πλέσσας, Νανά Σαχίνη, Κώστας Σαχπάζης και Διονύσης Χριστοφιλογιάννης.

Εκπαιδευτικό Δράμα

Στα βιωματικά εργαστήρια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη τέχνη, τον ίδιο τον καλλιτέχνη και το έργο του, και να λάβουν την εμπειρία του εκπαιδευτικού δράματος. Η καλλιτέχνις και ιδρύτρια του χώρου Ύλη[matter]HYLE, Γεωργία Σαγρή,επέλεξε 6 διαφορετικά έργα των 6 καλλιτεχνών, τα οποία πραγματεύονται το ζήτημα της ταυτότητας, και πρότεινε την διασύνδεση τους με το πρόγραμμα. Η δράση αυτή είναι ανοιχτή σε παιδιά που ανήκουν σε οποιοδήποτε κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Μετά το πέρας των δράσεων θα ακολουθήσει μια δημόσια συζήτηση σε σχέση με την εμπειρία των συνεργατών στο πρόγραμμα, και τα συμπεράσματα που θα έχουν προκύψει, με κεντρικό ζήτημα την ταυτότητα και τους παράγοντες που την καθορίζουν. Το εκπαιδευτικό δράμα είναι μια μορφή εκφραστικής τέχνης με παιδαγωγικό χαρακτήρα στο οποίο τίθενται προς διερεύνηση συγκεκριμένα ερωτήματα χρησιμοποιώντας τις τεχνικές του θεάτρου και των εκφραστικών τεχνών. Σκοπός του δράματος είναι να δοθεί στα παιδιά η εμπειρία της αναζήτησης του γιατί και του πώς των ανθρώπινων πράξεων σε συνάρτηση με την κοινωνική πραγματικότητα μέσα από βιωματικές δράσεις. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να αναπτύξουν όλα τα εκφραστικά τους μέσα και να καλλιεργήσουν τις ψυχοπνευματικές τους δεξιότητες.

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα καλεί παιδιά ηλικίας 9 – 15 ετών, τα οποία θα δουλεύουν σε ολιγάριθμες ομάδες με ένα διαφορετικό, κάθε φορά, εικαστικό έργο, ως κέντρο αναφοράς. Κάθε δράμα θα εξελίσσεται και θα ολοκληρώνεται σε δύο εργαστήρια των τριών ωρών συμπεριλαμβανομένου και του διαλείμματος τριάντα λεπτών. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στα εργαστήρια των καλλιτεχνών και θα ολοκληρωθεί με την τελική παρουσίαση και συζήτηση του συνολικού αποτελέσματος του προγράμματος το Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021. Σε περίπτωση που οι περιορισμοί που ορίζονται λόγω της πανδημίας του Covid-19 δεν επιτρέπουν την υλοποίηση του προγράμματος δια ζώσης, όλα τα εργαστήρια και οι διαδραστικές ενέργειες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του φορέα της Ύλη[matter]HYLE). Οι συνεργάτες έχουν επιλεχθεί για την εμπειρία και την κατάρτιση τους ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Πληροφορίες

Για νέους 9-15 ετών. Ημερομηνίες: 2-3, 9-10, 16-17, 23-24, 30-31 /10 & 6-7 /11. Ώρες: 15.00-18.00 τα Σάββατα & 11.00-14.00 τις Κυριακές. Οι ομάδες θα διαμορφωθούν με βάση το ηλικιακό προφίλ των παιδιών. Δηλώσεις συμμετοχής έως 25 Σεπτεμβρίου. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχές μπορούν να γίνουν δεκτές και μετά το πέρας της τελικής ημερομηνίας δηλώσεων συμμετοχής εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις.

Για περισσότερες λεπτομέρειες και εγγραφή στο εργαστήριο παρακαλούμε επικοινωνήστε: Δευτέρα με Παρασκευή 9.00πμ – 14.00μμ (6948886041) & 17.00μμ – 21.00μμ (6934293594). Το εργαστήριο προσφέρεται δωρεάν ή με ελεύθερη συνεισφορά. Ευχαριστούμε τον Φίλιππο Μανδηλαρά για την συνεργασία και την ευγενική παραχώρηση του έργου του.

Με την ευγενική χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού

Η ΎΛΗ[matter]HYLE είναι ένας χώρος τέχνης στο κέντρο της Αθήνας που στοχεύει να φέρει κοντά την τέχνη, την πολιτική και τις επιστήμες σε μια ανεπιτήδευτη συζήτηση σκέψεων και δράσεων. Έχει παρουσιάσει εκθέσεις, ομιλίες και προβολές με καλλιτέχνες, επιστήμονες και θεωρητικούς τέχνης όπως Simone Forti, Isabelle Cornaro, David Graeber, Erica Lagalisse, Calamity Barucha, Ben Morea, Δημήτρης Παπαδάτος, Sofia Leiby, David Zuckerman και άλλους. Το έτος 2020/2021 ή YΛΗ[matter]HYLE παρουσίασε την διάλεξη και μουσική ακρόαση “Συνεδρία ακρόασης”  τουKalas Liebfried, φιλοξένησε το επιμελητικό πρόγραμμα της Οντέτ Κούζου “Διάλογοι Καλλιτεχνών”καιπαρουσίασετην ποιήτρια Mayra Rodriguez Castro. Επίσης έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις των Davis Rhodes, Μαρίας Γεωργούλα και Ιωάννα Γκούμα.Παράλληλα υποστηρίζει την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής/ερευνητικής πρακτικής “ΙΑΣΗ” της Γεωργίας Σαγρή καιέχει ξεκινήσει την δημιουργία βιβλιοθήκης φεμινιστικού χαρακτήρα σε συνεργασία με τη Sarah Richter και Barucha Calamity Peller.


Βιογραφικά συντελεστών

Ομάδα Εκπαιδευτικού Δράματος

Η Ειρήνη Αδάμου είναι σκηνοθέτης και ψυχοδραματίστρια. Γεννήθηκε τo 1978 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της σχολής σωματικού θεάτρου και μιμικής, Ecole de Mime Corporel Dramatique του Λονδίνου. Παρακολούθησε μαθήματα και σεμινάρια υποκριτικής, σύγχρονου χορού και αυτοσχεδιασμού στο Palace Theatre. Είναι απόφοιτος του διετούς προγράμματος σπουδών εκπαιδευτικού δράματος του θεάτρου “Πόρτα” Ξένια Καλογεροπούλου με τίτλο: “Εκπαιδευτικό θέατρο και σχεδιασμός του δράματος στην εκπαίδευση”. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνει πενταετές πρόγραμμα σπουδών Ψυχοδράματος στο Ψυχοδραματικό Κέντρο Ανάπτυξης της Προσωπικότητας (ΨΥΚΑΠ). Απο το 2015, δουλεύει ως θεατροπαιδαγωγός σε σχολεία και σχολές. Είναι υπεύθυνη και διδάσκει θεατρικό παιχνίδι, σωματικό αυτοσχεδιασμό και εκπαιδευτικό δράμα ,στη δραματική σχολή Ακαδημία τεχνών 100. Εχει συνεργαστεί με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο πρόγραμμα “Ανοιχτά σχολεία”. Έχει σκηνοθετήσει παραστάσεις χοροθεάτρου. Από το 2018 σκηνοθετεί και συντονίζει την θεατρική ομάδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, καθώς επιμελείται την κίνηση σε παραστάσεις εφήβων και ενηλίκων.

Η Δέσποινα Ψυχή είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών σε συνεργασία με την Α’  Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας από την Ελληνική Εταιρεία Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας (ΕΕΣΣΚΕΨΟ). Στη συνέχεια παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στο “Drama / Theatre in Education” από το εργαστήριο του θεάτρου “Πόρτα” Ξένια Καλογεροπούλου και η εκβάθυνση της στις ψυχοδυναμικές και ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις την οδήγησαν στη διερεύνηση της συμβολής της τέχνης στην ψυχοθεραπεία σαν ένα μέσο συναισθηματικής έκφρασης, ανάδυσης του ασυνειδήτου, διαχείρισης τους τραύματος και αυτογνωσίας. Εργάζεται εδώ και 12 χρόνια στο χώρο της ψυχικής υγείας και ασχολείται συστηματικά με το σχεδιασμό και την εμψύχωση ομάδων παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.

Ομάδα Οργάνωσης και Επιμέλειας

Η Γεωργία Σαγρή είναι καλλιτέχνης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, Ελλάδα. Σπούδασε τσέλο και ανώτερα θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο. Έχει λάβει πτυχίο με διάκριση από την Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2008 ολοκλήρωσε τις Μεταπτυχιακές τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Είναι υπότροφος των Ιδρυμάτων Fulbright Foundation, Onassis Foundation, Propontis Foundation and Leventis Foundation και έχει βραβευτεί απο το DESTE Foundation (2001), Artadia New York (2015) και Ettore Fico (2018). Το 2014 οργάνωσε το εργαστήριο της Ύλη[matter]HYLE, (hyle.gr), ως εναν ημι-δημόσιο καλλιτεχνικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Απο το φθινόπωρο του 2020 είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του εργαστηρίου της περφόρμανς στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί διεθνώς σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ άλλων: DESTE Prize: An Anniversary Exhibition, 1999-2015, Cycladic Museum, Athens, Greece (2017); Bread and Roses, Museum of Modern Art, Warsaw, Poland (2016); The Eccentrics, SculptureCenter, New York, USA (2016); Secret Surfaces, KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Germany (2016); my first science fiction book, Religion, KW Institute for Contemporary Art, Berlin, Germany (2015); Mona Lisa Effect, Kunsthalle Basel, Basel, Switzerland (2014); Williamsburg 2013 at ProBio, Expo 1: New York, MoMA PS1, New York, USA (2013); SALOON: There is no country in our hearts, Museum Of Modern Art, Warsaw, Poland (2013); Luminous Interval: The D. Daskalopoulos Collection, Guggenheim Bilbao, Spain (2011); Live Portfolio at the Grand Openings: Return of the Blogs, MoMa, New York, USA (2011); OWEN, Macedonian Museum, Thessaloniki, Greece (2011); This is a party at Panic Room, The Dakis Joannou Collection, DESTE Foundation, Athens, Greece (2006). Έχει συμμετάσχει στις documenta 14 (2017), Manifesta 11 (2016), Istanbul Biennial (2015), Lyon Biennial (2013) and Whitney Biennial (2012), Biennial 3: Thessaloniki Biennial (2011), Athens Biennial (2007). Αυτή την περίοδο, συνεχίζει την καλλιτεχνική/ερευνητική της πρακτική “ΙΑΣΗ”, με την υποστήριξη τριών ιδρυμάτων τέχνης: Mimosa House (Λονδίνο), ΤΑΥΡΟΣ (Αθήνα) και το De Appel (Άμστερνταμ). Η μονογραφία της δημοσιεύθηκε από το Sternberg Press με την ολοκλήρωση των εκθέσεων “Georgia Sagri Georgia Sagri” στο Kunstverein Braunschweig και “Georgia Sagri and I” στο Portikus, Φρανκφούρτη. Το βιβλίο της “Iasi, Stage of Recovery” ελλ:” Ίαση, η σκηνή της ανάρρωσης” θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Divided Publishing την Ανοιξη του 2021.

Η Αγάπη Χαρμανή ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Είναι απόφοιτος του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Α.Σ.Κ.Τ. (ΒΑ) και του προγράμματος Museums, Galleries and Contemporary Culture του πανεπιστημίου του Westminster του Λονδίνου (ΜΑ). Έχει εργαστεί σε γκαλερί και μουσεία στην Αθήνα και το Λονδίνο (State of Concept, iMT Gallery, Yamamoto Keiko Rochaix) στην επιμέλεια, την παραγωγή εκθέσεων και προγραμμάτων και την επικοινωνία. Έχει ασχοληθεί με την εκπαίδευση στο μουσείο: το 2019 συμμετείχε στο Year 3 του Steve McQueen στην Tate Britain, και διοργάνωνε εργαστήρια με μαθητές της τετάρτης τάξης δημοτικών σχολείων του Λονδίνου. Σήμερα δουλεύει ανεξάρτητα με καλλιτέχνες και ερευνητές αλλά και σε προγράμματα στην Tate και στην Whitechapel Gallery (Λονδίνο).

Η Αλέγια Παπαγεωργίου είναι σκηνογράφος και new media καλλιτέχνιδα με έδρα την Αθήνα. Έχει σπουδάσει Interior Design (BA) στο Κολλέγιο Βακαλό Art & Design / University of Derby (UK), Σκηνογραφία (MA) στο Royal Central School of Speech and Drama του University of London (UK), ενώ έχει παρακολουθήσει και το MA Art Science στο Royal Academy of Art, The Hague (NL). Εργάζεται ως σκηνογράφος, ενδυματολόγος και video artist στο χώρο του θεάτρου, του σινεμά και της performance, ενώ δημιουργεί και site-specific εγκαταστάσεις. Η δουλειά της συνδυάζει διάφορα μέσα όπως το βίντεο, τη φωτογραφία, τον φωτισμό, το projection mapping, την επεξεργασία ήχου, το electronics hacking, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και οποιαδήποτε άλλη τεχνική απαιτείται για να υποστηρίξει την εκάστοτε εργασία. Η εργασιακή της εμπειρία συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή της στην παγκόσμια πρεμιέρα του (νέου) έργου του Έντουαρντ Μποντ “Dea” στο Sutton Theatre (UK), παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, της Μπιενάλε της Αθήνας, του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, του Commedie de Reims (Γαλλία), την συνεργασία της με τον χώρο Ύλη[matter]HYLE καθώς και τη συμμετοχή της σε διάφορες εικαστικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για την κακοποίηση παιδιών στην Ελλάδα

efiveia.gr

Το νέο βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους, Η Οδύσσεια του μικρού Οδυσσέα!

efiveia.gr

Online εργαστήριο KinderDocs: Βοηθώντας τα παιδιά να θέτουν στόχους και να διαχειρίζονται το στρες

efiveia.gr

Μιλήστε στα παιδιά σας και γεφυρώστε τα χάσματα που σας χωρίζουν

efiveia.gr

Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο

efiveia.gr

Θεατρικά Εργαστήρια σε εβδομαδιαία βάση για παιδιά & εφήβους

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com