efiveia.gr


Δραστηριότητες / Σεμινάρια

Εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου “Μικροί ηγέτες: Λόγος και Σκέψεις… για τις Δεξιότητες Ζωής”

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές Γυμνασίου “Μικροί ηγέτες: Λόγος και Σκέψεις… για τις Δεξιότητες Ζωής” από τις 3 Οκτωβρίου 2015 έως τις 23 Απριλίου 2016.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής (life skills) μέσω του δημιουργικού λόγου, του εναλλακτικού και καινοτόμου τρόπου σκέψης  και των τεχνών (εκπαιδευτικό δράμα και θέατρο φόρουμ, αφήγηση, ομαδικές εικαστικές δραστηριότητες, δημιουργία βίντεο).

«Έχετε μήνυμα! Ετοιμαστείτε!» Κάθε φορά η ομάδα λαμβάνει ένα μήνυμα από μια μεγάλη προσωπικότητα της Ιστορίας, της Επιστήμης, της Τέχνης, των Γραμμάτων και ετοιμάζεται να φέρει σε πέρας μια δύσκολη αποστολή! Προβλήματα καθημερινά, διαχρονικά, μεγάλα και μικρά απασχολούν την ομάδα, που μαθαίνει μέσω της γόνιμης συνεργασίας να λειτουργεί αποτελεσματικά και να είναι παραγωγική. Θέματα κοινωνικά, ηθικά, φιλοσοφικά, πολιτικά, προσαρμοσμένα στην ηλικία των συμμετεχόντων, προσεγγίζονται με περιέργεια, διάθεση κατανόησης και πρόθεση ενεργού στάσης και δράσης.

Όλοι αναλαμβάνουν διαδοχικά διαφορετικούς ρόλους και οργανώνουν, συντονίζουν, παίρνουν πρωτοβουλίες, κάνουν «μάθημα», προτείνουν νέες ιδέες, προωθούν την επικοινωνία και επιλύουν συγκρούσεις ‒ αφού μάθουν σταδιακά και στην πράξη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να πετύχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Η ομάδα ασκείται σε ποικίλα είδη γραπτού και προφορικού λόγου βελτιώνοντας την ικανότητα έκφρασης, αναπτύσσοντας δεξιότητες επικοινωνίας και αυτοπεποίθηση στη δημόσια ομιλία.

Κάθε εργαστήριο, τελικά, μοιάζει με ένα μικρό θεατρικό έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο από τα ίδια τα παιδιά, ενώ στην τελευταία συνάντηση η ομάδα θα παρουσιάσει με μια μικρή παράσταση ή με όποιον άλλον τρόπο κρίνει καταλληλότερο, τα μηνύματα που θεωρεί σημαντικά για όλους.

Θεματικές ενότητες

 • Αρχές αποτελεσματικής επικοινωνίας: Επιλέγω τον κατάλληλο τρόπο για να επικοινωνήσω με τους γύρω μου αποφεύγοντας εμπόδια.
 • Δημόσια ομιλία: αναπτύσσω την αυτοπεποίθησή μου, μαθαίνω πώς να καλλιεργώ καλή σχέση με το ακροατήριό μου, αξιοποιώ τη γλώσσα του σώματος.
 • Ο λόγος που εμπνέει: Προσεγγίζω την αισθητική πλευρά του λόγου ως μέσου προφορικής και γραπτής έκφρασης (δημιουργική γραφή και αφήγηση).
 • Τρόποι και μέσα πειθούς: Ασκούμαι στο ρητορικό επιχείρημα, αναγνωρίζω τις «παγίδες πειθούς», αναπτύσσω λογικούς συλλογισμούς, επικαλούμαι το συναίσθημα.
 • Διαχείριση ομάδας: Συντονίζω συζητήσεις, ορίζω στόχους, σχεδιάζω και υλοποιώ δράσεις, αναλαμβάνω πρωτοβουλίες, ενθαρρύνω και υποστηρίζω.
 • Επίλυση συγκρούσεων με ειρηνικό τρόπο: Αναπτύσσω ενσυναίσθηση, μαθαίνω τη μέθοδο της «μη ήττας» («κερδίζω-κερδίζεις»), αξιοποιώ την ενεργητική ακρόαση και τα μηνύματα «Εγώ».
 • Παιχνίδια συνεργασίας και ομαδικότητας (team building).
 • Γραμματισμός στα ΜΜΕ (media literacy): Προσεγγίζω κριτικά τις πληροφορίες με ανάλυση λόγου, εξερευνώντας τη ρητορική της εικόνας, ερευνώντας και αποδελτιώνοντας πληροφορίες για θέματα που με ενδιαφέρουν.
 • Καλλιέργεια δημιουργικής σκέψης: Αξιοποιώ τεχνικές και εργαλεία για να παράγω ιδέες, σκέφτομαι καινοτομικά, επιλύω προβλήματα με δημιουργικό τρόπο, αξιολογώ κριτικά προτεινόμενες ιδέες.
ΘΕΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ:  Μικροί Ηγέτες: Λόγος και Σκέψη… για τις δεξιότητες ζωής
Σχεδιασμός εργαστηρίων & εμψύχωση: Επιστημονική επιμέλεια ενότητας «Λόγος και Σκέψη»-σχεδιασμός προγράμματος και εμψύχωση: Βάλια Λουτριανάκη, φιλόλογος-εκπαιδευτικός (Αρσάκειο Ψυχικού), εκπαιδεύτρια ρητορικής και δημιουργικής σκέψης, DEA, υπ. Δρ (Ρητορική στην Εκπαίδευση), πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση
Τόπος διεξαγωγής:  Στις αίθουσες εργαστηρίων του Κεντρικού κτιρίου του Μουσείου Ηρακλειδών (Ηρακλειδών 16, Θησείο)
Σε ποιους απευθύνεται: Απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου
Διάρκεια: 30 ώρες σε 15 δίωρα σεμινάρια, από Οκτώβριο 2015 έως και Απρίλιο 2016
Ημερομηνίες: Σάββατο 3, 17, 31 Οκτωβρίου, 14 & 28 Νοεμβρίου, 12 Δεκεμβρίου 2015, 9 & 23 Ιανουαρίου, 6 & 20 Φεβρουαρίου, 5 & 19 Μαρτίου, 2,16 & 23 Απριλίου 2016
Ώρα: 16:00-18:00
Κόστος συμμετοχής: Ετήσιο συνολικό κόστος: 200 ευρώ.

Τρόπος καταβολής:

 1. Με εξόφληση του συνολικού ποσού κατά την εγγραφή, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* προσφέρεται έκπτωση 10% – τελική τιμή: 180 ευρώ
 2. Σε τρεις δόσεις (2X67€, 1X66€), μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης,* οι οποίες καταβάλλονται στις αρχές Οκτωβρίου, Ιανουαρίου, Μαρτίου.

– Έκπτωση 10% στο δεύτερο παιδί. Ισχύει μία έκπτωση σε κάθε περίπτωση

Πληροφορίες-Κρατήσεις: Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-17:00
Τ: 210 34 61 981
E: edu@herakleidon-art.gr
*Επιβεβαίωση κράτησης θέσης γίνεται μόνο με την καταβολή του συνολικού ποσού ή της πρώτης δόσης, μετρητοίς ή μέσω τραπεζικής κατάθεσης στο λογαριασμό: Alpha Bank ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΔΩΝ IBAN: GR43 0140 1070 1070 0232 0003 550. Απαιτείται το ονοματεπώνυμο του συμμετέχοντος στην «Αιτιολογία κατάθεσης».

http://herakleidon-art.gr/

Διαβάστε επίσης:

“Οδύσσεια Γυμνή Φωνή” Για μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου (Ηλικίες 13-17 ετών)

efiveia.gr

2η Κατασκήνωση Ρητορικής και Δημοκρατικής Παιδείας στην Πάρο! OpenYourMind Camp 2018!

efiveia.gr

Ομάδα δημιουργικής έκφρασης εφήβων, 15-18 ετών!

efiveia.gr

Geert & Μο’s Bows – Δύο παιδιά καλλιτέχνες σε μια γιορτινή διπλή προβολή KinderDocs!

efiveia.gr

Ψηφιακή παράσταση: Το άστρο των Χριστουγέννων

efiveia.gr

KinderDocs – Προβολή ντοκιμαντέρ «MO’S BOWS»

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com