efiveia.gr
Δερματικά προβλήματα, όραση και υγειινή

ΑΚΜΗ: Γενικές και Ειδικές θεραπευτικές αρχές

Γράφει στο efiveia.gr ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Διονύσης Ανανιάδης

Γενικές πληροφορίες:

Η ακμή είναι πάθηση.

Συμβαίνει στην τριχοσμηγματογόνο μονάδα του δέρματος, η οποία περιλαμβάνει τον τριχοσμηγματογόνο αδένα και τον τριχικό θύλακα. Συνήθως εμφανίζεται στους εφήβους – αγόρια, κορίτσια- με έναρξη στην ηλικία 12-14 ετών και, εάν δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, μπορεί να διατηρείται και να αυξάνεται μέχρι την ηλικία των 20-25 ετών. Δυνατόν να εμφανιστεί όμως και σε μικρότερη ηλικία ή και σε μεγαλύτερη.

Στην εφηβεία η ακμή εμφανίζεται σε ίσα ποσοστά στα αγόρια και κορίτσια. Στις μεγαλύτερες ηλικίες(25-30-35 ετών) μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης κατέχει αυτή των γυναικών.

Παράγοντες δημιουργίας:

  • υπερβολική σμηγματόρροια
  • τοπική υπερκερατινοποίηση
  • αύξηση προπιονικού βακτηριδίου της ακμής
  • τοπική φλεγμονή

Στους ανωτέρω λόγους προστίθεται πιθανώς και η γενετική προδιάθεση και κάποιες φορές ορμονική διαταραχή.

Γιατί να θεραπεύουμε την ακμή;

Διότι προκαλεί μεγάλο αισθητικό πρόβλημα στους ασθενείς με συνέπεια τη σημαντική ψυχολογική επιβάρυνση, η οποία, σύμφωνα με μελέτες, συγκρίνεται ως παρόμοια με την επιβάρυνση που συναντάμε σε άλλες σοβαρές παθήσεις του οργανισμού (ψωρίαση, αρθρίτιδα, άσθμα κλπ).

Διότι τα άτομα αυτά είτε στην εφηβεία είτε στην ενήλικο ζωή, επηρεάζονται τα μέγιστα και βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό που εκδηλώνεται είτε από τους ίδιους, είτε από το περιβάλλον τους.

Διότι με την θεραπεία και την τελική ίαση, θα αποφύγουν να σημαδευτούν με ουλές που θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή.

Διότι με την τελική αντιμετώπιση – ίαση του προβλήματός τους, ξαναβρίσκουν όλα αυτά που είχαν απολέσει στη διάρκεια του προβλήματός τους (αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, ίση δυνατότητα διεκδίκησης «μεριδίων της ζωής» κ.α.).

Γενικές θεραπευτικές  αρχές:

Κατωτέρω παρατίθενται γενικές συμβουλές αντιμετώπισης της ακμής. Οι ειδικές συμβουλές και υποδείξεις είναι μέρος των υπηρεσιών που παρέχει ο δερματολόγος, αφού πρώτα εξετάσει και συζητήσει με τον ασθενή και τον υποβάλλει σε ένα πρόγραμμα θεραπευτικής παρακολούθησης.

Καθαριότητα:

Η ακμή δεν είναι πάθηση του βρώμικου δέρματος. Ένα δέρμα όμως λιπαρό ή μακιγιαρισμένο, πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά –ανάλογα με το δέρμα 1-2-3 φορές την ημέρα- ώστε να μπορεί το δέρμα χωρίς φραγμούς να λειτουργεί φυσιολογικά.

Χρήση καλλυντικών:

Τα καλλυντικά δεν απαγορεύονται τελείως (ενυδατικά, make up, αντηλιακά κα). Πολλές φορές όμως μπορούν να επιδεινώσουν ή και να προκαλέσουν ακμή (ακμή εκ καλλυντικών). Η συμβουλή του δερματολόγου για την σωστή επιλογή προϊόντων είναι σημαντική. Γενικά απαγορεύονται τα λιπαρά προϊόντα διότι αποφράσουν τους πόρους του δέρματος. Η επιλογή λεπτόρρευστων προϊόντων είναι επιβεβλημένη (μη φαγεσωρογόνα).

Βασικός κανόνας: κάποιες ώρες του 24ώρου, το δέρμα πρέπει να παραμένει ελεύθερο ώστε να δύναται να επιτελέσει την φυσιολογική λειτουργία του. Η πλήρης απαγόρευση των καλλυντικών ιδιαίτερα των καλυπτικών (make up κλπ), καλό είναι να αποφεύγεται. Ο δερματολόγος οφείλει να συνυπολογίσει την ψυχολογική επιβάρυνση που προκαλεί η απαγόρευση χρήσης αυτών και να «συμβιβαστεί» σε μία μέση οδό, υποστηρίζοντας ψυχολογικά τον ασθενή του.

Διατροφή:

Το θέμα της επίδρασης της διατροφής στην πορεία της ακμής δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Παρ’ όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν ενοχοποιούνται ορισμένα είδη τροφής. Ίσως η υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας να επιβαρύνει την ακμή. Γενικότερα προτείνεται διατροφή με λίγα λιπαρά, αποφυγή τηγανιτών, αποφυγή έτοιμων και διατηρημένων (fast food).

Να μη παραλείπονται  νερό, φρούτα, χυμοί, σαλάτες είδη διατροφής δηλαδή, που αποφεύγει η νεαρή ηλικία και που είναι τόσο χρήσιμα στην φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού και ιδιαίτερα στη λειτουργία του δέρματος. Κατά τα άλλα η κλασική ελληνική μεσογειακή κουζίνα, είναι η ενδεικνυόμενη.

Σύνθλιψη, «πείραγμα» των σπυριών:

Τα σπυριά της ακμής (όπως και τα οποιαδήποτε σπυριά) δεν πρέπει να τα σπάζουμε. Ας αναλογιστούμε ότι όπως περιεχόμενο του σπυριού προωθείται προς τα έξω του δέρματος, αντίστοιχο περιεχόμενο προωθείται και προς το εσωτερικό του δέρματος και δημιουργεί αρνητική επίπτωση στην επίλυση του προβλήματος και στην προώθηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Καθαρισμός-εξωτερικές παρεμβάσεις:

Εφ’ όσον εμπιστευτήκαμε την αγωγή και την εν γένει παρακολούθηση της ακμής σε υπεύθυνο δερματολόγο, μόνο με τις οδηγίες του θα προχωρήσουμε σε καθαρισμούς , πίλινγκ και άλλες εξωτερικές ιδιαίτερες εργασίες.

Έκθεση στον ήλιο:

Η επίδραση του ήλιου είναι συνήθως ευεργετική στην όλη πορεία της ακμής. Δεν είναι σπάνιες οι φορές όμως που παρατηρείται επιδείνωση. Είναι σίγουρο όμως ότι, παρόντος του ηλίου πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή της θεραπείας. Και βεβαίως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή του αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν ειδικά αντηλιακά που προτείνονται σε περιπτώσεις ακμής.

Ειδικές θεραπευτικές αρχές:

Ο κατάλληλος γιατρός, δηλαδή ο δερματολόγος, θα προτείνει α)τις γενικές θεραπευτικές αρχές που ήδη αναφέρθηκαν β)ειδικά θεραπευτικά μέσα με τοπικές αγωγές ή  συστηματικές αγωγές από το στόμα. Οι ειδικές αγωγές προτείνονται ύστερα από κλινική, ενδεχομένως και εργαστηριακή εξέταση του ασθενούς, και αφού ο δερματολόγος συζητήσει και γνωρίσει αρκετά από την προσωπικότητα του ασθενούς του. Στη σχέση αυτή που θα αναπτυχθεί μεταξύ ασθενούς και γιατρού το τρίπτυχο που πρέπει να υπερισχύει είναι

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαβάστε επίσης:

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ακμή;

efiveia.gr

Ποιες τροφές συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ακμής και της λιπαρότητας του δέρματος

efiveia.gr

Μύθοι και αλήθειες για την ακμή

efiveia.gr

Εφηβεία – Στοματική Υγεία – Γονείς, ένα Ισόπλευρο Τρίγωνο

efiveia.gr

Γυαλιά ηλίου: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

efiveia.gr

ΑΚΜΗ: εφηβεία, ψυχολογικές επιδράσεις, γονείς

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com