efiveia.gr
Προεφηβεία

Είναι η προεφηβεία προπομπός μπελάδων;

Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας

Η εφηβεία είναι, κατά μία έννοια, μια δεύτερη γέννηση καθώς σχηματίζεται σταδιακά η ενήλικη προσωπικότητα. «Είναι προ-εφηβεία;» ρωτούν συχνά έντρομοι οι γονείς στα πρώτα δείγματα έντονης συμπεριφοράς των παιδιών.

Είναι συνήθως μεταξύ των εννέα και δώδεκα ετών που τα χαριτωμένα, αγαπησιάρικα μικρά παιδιά μας, που μέχρι πριν λίγο ορμούσαν πρόθυμα στην αγκαλιά μας και μοιράζονταν τα μυστικά τους, ξαφνικά δείχνουν να θέλουν να αποστασιοποιηθούν. Ένα παιδί στην προ-εφηβεία δεν είναι το ίδιο άτομο που ήταν μόλις ένα ή δύο χρόνια πριν. Έχει αλλάξει – σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Αναπτύσσει ανεξαρτησία και ίσως θέλει να δοκιμάσει τα όρια που θέτουν οι γονείς.

Μην αισθάνεστε απόρριψη από την πρωτόγνωρη αυτή τάση για ανεξαρτησία. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά αυτής της ηλικίας να αρχίσουν να απομακρύνονται από τους γονείς τους και να στηρίζονται όλο και περισσότερο σε φίλους, αλλά οι γονείς πολλές φορές εισπράττουν την απομάκρυνση αυτή ως απόρριψη.

Αυτό που ίσως δεν ξέρει ο νέος έφηβος είναι ότι σας χρειάζεται τώρα πιο πολύ από ποτέ, καθώς μια ισχυρή σχέση γονέα-παιδιού μπορεί τώρα να θέσει τις βάσεις για μια πολύ λιγότερο «έντονη»  εφηβεία.

Η σχέση σας με το παιδί σας μπορεί να αλλάξει – για την ακρίβεια, πρέπει να αλλάξει – εντούτοις, σκεφτείτε πως το παιδί σας τώρα αναπτύσσει τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι ένας επιτυχημένος και λειτουργικός ενήλικας. Καθώς το παιδί σας κάνει πνευματικά, νοητικά και συναισθηματικά άλματα, οι συνομιλίες σας θα γίνουν ποιοτικότερες. Ίσως μάλιστα το παιδί σας να αρχίσει να σας διδάσκει κάτι που δε γνωρίζατε όπως π.χ. ένα καινούριο βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

Είναι σημαντικό να θυμάστε πως οι νέοι έφηβοι χρειάζονται ενήλικες που είναι εκεί γι’ αυτούς – άνθρωποι που επικοινωνούν μαζί τους, περνούν χρόνο μαζί τους και δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για αυτούς. Έτσι θα μάθουν και οι έφηβοι να φροντίζουν και να αγαπούν τους άλλους.

Οι νέοι έφηβοι χρειάζονται υποστήριξη καθώς παλεύουν με προβλήματα που μπορεί να φαίνονται ασήμαντα στους γονείς. Χρειάζονται έπαινο όταν έχουν κάνει το καλύτερο που μπορούν. Χρειάζονται ενθάρρυνση για την ανάπτυξη ενδιαφερόντων και προσωπικών χαρακτηριστικών.

Ταυτόχρονα βέβαια, οι νέοι έφηβοι χρειάζονται γονείς ή άλλους ενήλικες που να παρέχουν σταθερή δομή και όρια, κατάλληλα για την ηλικία και το αναπτυξιακό στάδιο. Τα όρια κρατούν όλα τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων, σωματικά και συναισθηματικά ασφαλή.

Μην ξεχνάτε πως δε γεννιόμαστε γνωρίζοντας πώς να ενεργούμε υπεύθυνα. Το αίσθημα ευθύνης διαμορφώνεται με την πάροδο του χρόνου. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, πρέπει να μάθουν να αναλαμβάνουν όλο και περισσότερες ευθύνες για ζητήματα όπως είναι η διεκπεραίωση καθηκόντων στο σπίτι και η σχολική μελέτη και τελικώς την αναγνώριση του πότε πράττουν ορθώς και πότε όχι.

Τα παιδιά επίσης χρειάζονται ισχυρά πρότυπα. Αλήθεια, εσείς ζείτε και συμπεριφέρεστε σύμφωνα με τις αξίες και τα ιδανικά σας; Μην ξεχνάτε πως τα παιδιά και οι έφηβοι μαθαίνουν από το παράδειγμά σας για μια πληθώρα συμπεριφορών ξεκινώντας από την υγιεινή διατροφή, τη χρήση του πληθυντικού ευγενείας και φτάνοντας μέχρι τα υψηλά ιδανικά και τη γενικότερη στάση ζωής.

Η εφηβεία είναι μια περίοδος εξερεύνησης και αναζήτησης. Είναι δικιά μας ευθύνη ως γονείς να παρέχουμε ευκαιρίες για νέες εμπειρίες. Μάλιστα, τώρα εμφανίζεται μια μοναδική ευκαιρία να «συστήσουμε» το παιδί μας σε πρωτόγνωρους κόσμους. Και – γιατί όχι – με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να «ανανεώσετε» και τον εαυτό σας δοκιμάζοντας κάτι καινούριο.

Όπως και να κινηθείτε στα μονοπάτια της προ-εφηβείας, είναι σημαντικό να θυμάστε πως δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς. Ούτε τέλεια παιδιά φυσικά. Μια «κακή» απόφαση, μια στραβή μέρα (ή εβδομάδα ή μήνας) είναι μάλλον απίθανο να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο παιδί σας. Αυτό που χαρακτηρίζει τον αποτελεσματικό και φροντιστικό γονέα είναι η γενικότερη συμπεριφορά μέσα στο χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Video Games: Έλλειψη ανοχής στη ματαίωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση και επιθετική συμπεριφορά στην προεφηβική ηλικία

efiveia.gr

“Πότε θα κάνεις μπάνιο επιτέλους;” Όταν ο έφηβος δεν πλένεται

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι είναι η πρώιμη εφηβεία

efiveia.gr

Προεφηβεία και σεξουαλικότητα (Ενημερώνω το παιδί μου για το σεξ)

efiveia.gr

Θυμός στην προεφηβεία. Τι κάνουμε;

Χριστίνα Πολυδώρου

Προεφηβεία: πώς καταλαβαίνουμε ότι ήρθε

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com