Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κασσιανή Μαδεμλή
Το διαζύγιο των γονέων και η αλλαγή της οικογενειακής κατάστασης είναι για τα παιδιά και τους εφήβους από τις πιο δύσκολες εμπειρίες στη ζωή τους, είναι μια σειρά από γεγονότα που έχουν διάρκεια και μεγάλο ψυχικό κόστος και που ενώ αφορούν το παιδί, το ίδιο δεν μπορεί να παρέμβει και να αλλάξει μια ήδη ειλημμένη απόφαση.
Οι επιπτώσεις που έχει το διαζύγιο στον έφηβο εξαρτάται από τον τρόπο που θα διαχειριστούν οι γονείς τη νέα κατάσταση αλλά και από το πως είχαν διαμορφωθεί οι σχέσεις μέσα στην οικογένεια. Ο έφηβος έχει ανάγκη να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της σχέσης των γονιών και συχνά οι γονείς στα πλαίσια της αντιπαλότητάς τους, εμπλέκουν και μοιράζονται με τα παιδιά τους προβληματισμούς και τα συναισθήματά τους. Έτσι ο έφηβος αποκτά άποψη και γνώμη για τις σχέσεις των γονιών, θέλει να ελέγχει την κοινωνική ζωή τους, να εγκρίνει, να απορρίπτει ή και να απαγορεύει ακόμη τις σχέσεις των γονιών. Αυτό βέβαια συμβαίνει και λόγω της ανασφάλειας που νιώθει μετά το διαζύγιο, λόγω του φόβου ότι θα χάσει και πάλι τους γονείς, ότι δεν θα είναι ο ίδιος το σημαντικό πρόσωπο για το γονέα. Η νέα σχέση του γονέα δηλώνει τον οριστικό χωρισμό, το τέλος της φαντασίωσης για επανασύνδεση της οικογένειας και των γονιών.
Έχει μεγάλη σημασία ο τρόπος που θα ανακοινώσει και θα παρουσιάσει ο γονέας τη νέα του σχέση. Θα πρέπει ο ίδιος να είναι σίγουρος ότι πρόκειται για μια σταθερή σχέση και να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει το θυμό, την επιθετικότητα και την απόρριψη από τον έφηβο. Χρειάζεται πολύ υπομονή και μεγάλη προσπάθεια ώστε να δεχθεί ο έφηβος την νέα μικτή οικογένεια. Δεν θα πρέπει θεωρηθεί το νέο πρόσωπο ως εισβολέας που θα απειλήσει τη σχέση γονέα-παιδιού. Σημαντικό είναι να διαφυλαχθεί η θέση που άλλου φυσικού γονέα αλλά και η προηγούμενη σχέση των γονιών.
Ο έφηβος σε σχέση με τα παιδιά μικρότερης ηλικίας είναι σε θέση να συζητήσουν, να ακούσουν επιχειρήματα και να κατανοήσουν τις ανάγκες του γονέα. Το πιο αναμενόμενο είναι αρχικά ο έφηβος θα είναι επιφυλακτικός, καχύποπτος, με άγχος για το πως θα είναι ο νέος άνθρωπος που θα μπει στη ζωή του. Ένας βασικός προβληματισμός είναι τι θα πρέπει να αισθανθεί για τη νέα σχέση, η προσδοκία ότι θα πρέπει αμέσως να τον/την συμπαθήσει και να τον/την εμπιστευτεί.
Η προετοιμασία για την νέα σχέση είναι πολύ σημαντική. Θα πρέπει ο γονιός να μην βιάζεται και να ακολουθεί το ρυθμό του παιδιού. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο να προσαρμοστούμε σε μια νέα κατάσταση. Καλό είναι να γνωρίζει αρχικά ο έφηβος για τη νέα σχέση και όταν θα νιώσει ο ίδιος έτοιμος να προχωρήσουν και να γνωριστούν. Δεν θα πρέπει να πιέζει ο γονέας για μια γρήγορη εξέλιξη ούτε και για συναισθηματικό δέσιμο.
Οι αρνητικές αντιδράσεις είναι συχνές και εκεί χρειάζεται ο γονιός να αντιμετωπίζει την κατάσταση ψύχραιμα, χωρίς να κατηγορεί το παιδί αλλά και να διατηρεί την προσωπική του ζωή. Αυτό που μπορεί να δυσκολέψει πιο πολύ τον έφηβο είναι η αίσθηση που αφήνουν οι γονείς ότι δεν έχουν προσωπική ζωή μετά το διαζύγιο και ότι όλη τους η ζωή είναι τα παιδιά τους. Αυτή η συνθήκη δυσκολεύει την ανεξαρτησία και των δυο. Τα παιδιά μεγαλώνουν και δημιουργούν τις δικές τους σχέσεις και με τον ίδιο τρόπο και οι γονείς συνεχίζουν τη δική τους.