efiveia.gr
Οικογένεια

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους
Μαριλίζα Χρυσικάκη

Γράφει στο efiveia.gr η Προσωποκεντρική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπεύτρια, Εκπαιδευτικός Μαριλίζα Χρυσικάκη

Θυμάσαι εκείνες τις μέρες που το παιδί σου ήταν ένας άγγελος; Τώρα, μοιάζει περισσότερο με ένα κυκλοθυμικό πλάσμα. Η σύνδεση με τους εφήβους μπορεί να είναι περίπλοκη και δύσκολη. Φαίνεται λες και δεν μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τις σκέψεις τους. Η έλλειψη προβλεψιμότητας στις πράξεις και στα λεγόμενά τους καθώς και το ταμπεραμέντο τους, κάνουν τους γονείς να είναι περισσότερο προσεκτικοί και επιφυλακτικοί.

Πώς μπορούν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους όταν δυσκολεύονται να βρουν μια γραμμή επικοινωνίας μαζί τους; Ρωτήσαμε 5 “κυκλοθυμικά πλάσματα” για τη σχέση τους με τους γονείς τους.

Σας καταλαβαίνουν!

Οι έφηβοι καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η ανατροφή τους. Ένας έφηβος, 16 ετών εξηγεί: «Είναι δύσκολο για τους γονείς να είναι υποστηρικτικοί κι ενθαρρυντικοί συνέχεια, ειδικά όταν δεν μπορούν να καταλάβουν πώς σκεφτόμαστε. Ακόμα κι όταν προσπαθούν να μας παρακινήσουν, φαίνεται λες και μας παραπονιούνται και δε μας εμπιστεύονται αρκετά να κάνουμε μόνοι μας αυτά που μας αρέσουν

Μερικοί έφηβοι πιστεύουν ότι οι γονείς τους δεν τους καταλαβαίνουν, αλλά αναγνωρίζουν ταυτόχρονα ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να είναι ένα υποστηρικτικό θεμέλιο γι’ αυτούς.

Μία έφηβη 16 ετών, εξηγεί το χάσμα μεταξύ εφήβων και γονέων «Δεν είναι απλό να μας μεγαλώνουν επειδή γεννηθήκαμε και μεγαλώνουμε σε διαφορετική εποχή και περιβάλλον από τους γονείς μας, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετική νοοτροπία

Από την άλλη, ένας νέος, ετών 19, μπορούσε να συναισθανθεί την απόγνωση των γονιών με τα παιδιά τους: «Το πιο δύσκολο για τους γονείς είναι να βλέπουν το παιδί τους να πονάει, να υποφέρει ή να έχει κάποιο ατύχημα».

Οι καλές στιγμές μένουν!

Οι έφηβοι λατρεύουν τις όμορφες στιγμές που μοιράζονται με τους γονείς τους. Στη συγκεκριμένη έρευνα απάντησαν ποια είναι η αγαπημένη τους ανάμνηση με τους γονείς τους και τι τους αρέσει να κάνουν μαζί τους.

Μια 18χρονη μοιράστηκε: «Η αγαπημένη μου στιγμή με τον πατέρα μου ήταν όταν πήγαμε βόλτα σε ένα πάρκο, κάναμε ποδήλατο και φάγαμε μαζί. Κάναμε βόλτες και ανακαλύψαμε καινούργια μέρη

Μια άλλη έφηβη αναφέρει ένα αστείο περιστατικό με τη μητέρα της: «Θυμάμαι πολλές αγαπημένες στιγμές με τη μητέρα μου! Η καλύτερη ήταν όταν έχασε το ένα της παπούτσι και χρειάστηκε να κάνει κουτσό μέχρι να φτάσουμε σπίτι.» Όσο για τον πατέρα της, αναφέρει ότι θεωρεί τον εαυτό του πολύ cool και βάζει στο αυτοκίνητο τραγούδια νομίζοντας ότι παίζει στην ταινία Οι μαχητές των δρόμων.

Ποιος θα ήταν ο ιδανικός γονιός;

Στην έρευνα, οι έφηβοι  ερωτήθηκαν τι θα άλλαζαν στους γονείς τους αν μπορούσαν και μερικοί απάντησαν:

«Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στους γονείς μου, θα ήταν ο τρόπος που με μεγάλωσαν.  Πάντα πιστεύουν ότι είμαι πολύ μικρή για να κάνω το οτιδήποτε και γι’ αυτόν τον λόγο δε μου επιτρέπουν να εξερευνήσω πολλά στη ζωή

«Θα ήθελα οι γονείς μου να είναι λιγότερο υπερπροστατευτικοί και να με εμπιστεύονται περισσότερο».

«Μακάρι να μπορούσαν να είναι πιο ανοιχτόμυαλοι και λιγότερο επικριτικοί σε αυτά που κάνω εγώ ή αυτά που κάνουν οι φίλοι μου

Tip: Οι έφηβοι χρειάζονται ανεξαρτησία. Προσπαθήστε να βρείτε μαζί αμοιβαίες αποδεκτές λύσεις τόσο για εσάς όσο και για τους εφήβους. Θέστε κάποια όρια και όταν νιώσετε εμπιστοσύνη, δείξτε κάποια ευελιξία.

Να υπάρχει ανοιχτότητα προς τους γονείς

Μερικοί γονείς αισθάνονται ότι δεν μπορούν πλέον να κάνουν συζητήσεις με τα παιδιά τους, οπότε ρωτήσαμε τους εφήβους τα θέματα που θα μπορούσαν να συζητήσουν μαζί τους.

Μια έφηβη αναφέρει ότι συζητάει περισσότερο για θέματα που αφορούν το σχολείο και το χαρτζιλίκι της. Συνήθως, θα μοιραστεί μαζί τους το άγχος της για τα μαθήματα και εκείνοι απλά θα την ακούσουν.

Κάποιοι άλλοι έφηβοι αναφέρουν ότι επιλέγουν να μοιράζονται γενικά και καθημερινά ζητήματα με τους γονείς τους, όπως τι έκαναν με τους φίλους τους και πώς πήγε η μέρα τους.

Tip: Ίσως ο/η έφηβός/ή σας δεν είναι πλέον τόσο ομιλητικός όσο όταν ήταν 3 χρονών. Οι έφηβοι μπορεί να προτιμούν να στρέφονται προς τους φίλους τους σε θέματα εμπιστοσύνης. Εάν θέλετε να κατανοήσετε και να συνδεθείτε μαζί τους, μπορείτε να μάθετε για τα χόμπι τους, να ενημερωθείτε για τα τραγούδια και τους καλλιτέχνες που ακούνε ή να παίξετε παιχνίδια που τους αρέσουν.

Μπορεί να μην είστε ο κολλητός ή η κολλητή τους αλλά πάντα θα είστε ο γονιός τους.

Δε χρειάζεται να συμφωνείτε με κάθε επιλογή που κάνουν, αλλά θα εξακολουθούν να θέλουν την καθοδήγησή σας.

Να είστε υπομονετικοί κι έτοιμοι όταν θα σας χρειαστούν.

Βιβλιογραφία
https://familiesforlife.sg/discover-an-article/Pages/What-Teens-Think-About-Parents.aspx

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Τι μας συμβαίνει; Ο ρόλος των αξιών και των αρχών των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Κλεονίκη Πανταζή

Τι μαθαίνω από το έφηβο παιδί μου;

Κλεονίκη Πανταζή

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com