efiveia.gr
Φιλία, Σεξ & Σεξουαλικότητα

Τα πρώτα ερωτικά “σκιρτήματα” του εφήβου

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου

Η εφηβεία είναι η περίοδος των μεγάλων αλλαγών στη ζωή των παιδιών. Ανάμεσα σε αυτές τις αλλαγές έρχεται και η καινούρια ενασχόληση με τον κόσμο των ερωτικών συναισθημάτων καθώς και των σεξουαλικών ορμών. Ο έφηβος μπορεί να έχει μια στενή ακόμη και ερωτική σχέση με κάποιο άτομο. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, στο οποίο καλό είνια ο γονιός να είναι κοντά στο παιδί.  

Δεν χρειάζεται καμία επίκριση για τις επιλογές του παιδιού. Ο ρόλος του γονέα σε αυτό το θέμα όπως και πολλά άλλα, είναι να είναι δίπλα στο παιδί και να το καθοδηγεί σε ασφαλή μονοπάτια.  

Το πιο σημαντικό για τον γονιό είναι να δει τι σημαίνει για τον ίδιο αυτή η κατάσταση. Το γεγονός ότι το παιδί του πλεόν ενδιαφέρεται για τις ερωτικές σχέσεις, μπορεί να κάνει το γονιό να σκεφτεί  ότι όντως το παιδί του μεγάλωσε και ότι έρχεται το τέλος της υπερπροστασίας της παιδικής ηλικίας. Επίσης, μπορεί ο γονιός να σκεφτεί και να συγκρίνει την δική του εφηβεία και τα δικά του σκιρτήματα και αυτό να προκαλέσει κάποια άλλα συναισθήματα, όπως λύπη ή ανταγωνισμό. Επίσης, είναι λογικό ο γονιός να νιώσει ανασφάλεια σχετικά με την υγεία , ψυχική και σωματική, του παιδιού του, καθώς η ερωτική σχέση είναι ένα κομμάτι που καλύπτεται από την ιδιωτικότητα και ο γονιός μπορεί να βοηθήσει μόνο πριν ή εκ των υστέρων.  

Από την άλλη μεριά, αφού ο γονιός εντοπίσει πώς νιώθει ο ίδιος για αυτήν την κατάσταση, είναι σημαντικό να εστιάσει σε κάποια βασικά πράγματα. Το ένα είναι η ενημέρωση, χωρίς ντροπή, γύρω από τους κινδύνους που υπάρχουν, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Ένα άλλο θέμα που πρέπει να τονίσει ο γονιός στο παιδί του είναι το δικαίωμα του σεβασμού στο σώμα του. Να τονίσει στο παιδί ότι μπορεί να πει όχι σε κάτι που δεν θέλει. Επίσης, είναι σημαντικό ο γονιός να προσφέρει χώρο για συζητήσεις γύρω από τις συναισθηματικές σχέσεις του παιδιού.  Έτσι θα είναι κοντά και θα νιώθει και ο ίδιος και το παιδί ασφάλεια για να συζητήσουν σχετικά με ό,τι μπορεί να προκύψει. 

Τι μπορεί να αποφύγει ένας γονιός; Αρχικά την αρνητική κριτική για την επιλογή του εφήβου. Ακόμη και αν έχει σοβαρές και λογικές αντιρρήσεις, η συζήτηση και η έκφραση των προβληματισμών είναι καλύτερο από την επίκριση και την απόρριψη της επιλογής. Επίσης, οι απαγορεύσεις δεν βοηθούν ιδιαίτερα γιατί κάνουν το θέμα να φαίνεται πιο σπουδαίο από ό,τι είναι και κατά συνέπεια προκαλούν τον έφηβο να το δοκιμάσει μόνο και μόνο γιατί απαγορεύεται. Καλό είναι επίσης, να σεβόμαστε τα όρια της ιδιωτικότητας του εφήβου και να έχουμε ξεκάθαρες θέσεις γύρω από το τι σημαίνει ιδιωτικότητα. Αν για παράδειγμα υπάρχει γονικός έλεγχος στο κινητό και στις ιντερνετικές συνομιλίες του παιδιού αυτό πρέπει να το γνωρίζει το παιδί. Έτσι χτίζεται μια σχέση εμπιστοσύνης. Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε στον έφηβο πως αυτό που ζει με το άλλο άτομο αφορά μόνο αυτούς τους δύο και όχι την υπόλοιπη παρέα, ώστε να αποφύγει την έκθεση στους άλλους.  

Το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να χτίζουν από νωρίς μια σχέση εμπιστοσύνης όπου όλοι μπορούν να εκθέτουν τους προβληματισμούς τους, αποφεύγοντας την αρνητική κριτική και την αποδοκιμασία. Όταν ο γονιός εκφράσει τους προβληματισμούς του στο παιδί, τότε το παιδί θα ακούσει, θα φιλτράρει και θα επιλέξει αναπόφευκτα μόνο του τι θα κάνει. Όταν όμως δει το γονέα να πανικοβάλλεται μπροστά στην νεά πραγματικότητα τότε και το ίδιο το παιδί νιώθει αβοήθητο και προκύπτουν συναισθήματα πανικού, άγνοιας και ντροπής.    

Επομένως, το πιο σημαντικό βήμα είναι να δει ο γονιός τι συναισθήματα και σκέψεις γεννιούνται στον ίδιο από την νέα πραγματικότητα. Έτσι θα μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα την πρόκληση. Και καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι ερωτικές σχέσεις είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα το οποίο είναι καλό να το γνωρίσει ο έφηβος έχοντας ένα δίχτυ προστασίας, που ονομάζεται γονιός.  

Διαβάστε επίσης:

Φιλία και έφηβος / έφηβη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φιλία & Έφηβος

efiveia.gr

Τοξικές φιλίες στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Το παιδί μου, μου εξομολογήθηκε πως είναι ομοφυλόφιλο

efiveia.gr

Το παιδί μας βρήκε το θάρρος να μας πει ότι έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου. Πώς συμπεριφερόμαστε;

Νικολέττα Γεωργίου

Το «παρεάκι» των συνομηλίκων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com