- Κινητό και χρήση του μέσα στο σχολείο - 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Χαμένα ταλέντα… - 10 Σεπτεμβρίου 2024
- Μπράβο σε όλα τα παιδιά! - 8 Ιουλίου 2024
Γράφει στο efiveia.gr η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη
«Τα έχουν όλα». Αυτό ακούς να λένε για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με οικονομική ευμάρεια.
Αλήθεια, μόνο τα χρήματα χρειάζεται να έχει κάποιος για να «τα έχει όλα;»
Μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία που έχει εμμονή με το χρήμα, όλες μας οι προσπάθειες στρέφονται γύρω από την απόκτησή του. Δίνουμε στα παιδιά αυτό που θεωρούμε καλύτερο, εξαντλώντας όλη μας την προσπάθεια στο να του παρέχουμε αγαθά που αφορούν τον υλικό κόσμο του.
Είναι λάθος να θεωρούμε πως τα παιδιά έχουν μόνο υλικές ανάγκες, να περιστρέφουμε τα πάντα γύρω από αυτές. Σαφώς και οι υλικές ανάγκες πρέπει να καλύπτονται, αλλά ένα παιδί να είναι εφοδιασμένο και με συναισθηματικά, ψυχικά, πνευματικά εφόδια.
Ένα παιδί δεν «έχει τα πάντα», μόνο όταν καλύπτεται υλικά. Τις περισσότερες φορές το μπούκωμα που κάνουν οι γονείς στα παιδιά με υλικά αγαθά, σκοπό έχει να κρύψει την αδιαφορία τους αλλά και την απροθυμία και δυσκολία να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί τους.
Κανένας άνθρωπος δεν έγινε πλούσιος μόνο με τσέπες γεμάτα χρήματα. Τα χρήματα σε βοηθούν να καλύψεις κάποιες βασικές υλικές ανάγκες, αλλά δε γεμίζουν ουσιαστικά την ψυχή.
Τα παιδιά δεν πρόκειται να μεγαλώσουν ισορροπημένα αν στερούνται το παιχνίδι, το χάδι, την αποδοχή, όσα υλικά αγαθά και αν τους προσφέρεις. Το «τα έχω όλα» περιλαμβάνει και την κάλυψη των ψυχικών/συναισθηματικών αναγκών, όχι μόνο των υλικών.
Για αυτό και βλέπουμε πως παράνομη συμπεριφορά μπορούν να εμφανίσουν παιδιά σε όποιο κοινωνικό/οικονομικό στρώμα και αν βρεθούν.
Δεν αρκεί μόνο η κοσμική θέση και επιτυχία για να θεωρηθεί ένας άνθρωπος ολοκληρωμένος. Είναι ένας συγκερασμός πραγμάτων, καθώς η ύπαρξή μας είναι πολυεπίπεδη και πολύμορφη.
Δεν τα έχεις όλα όταν έχεις μόνο χρήματα. Δεν είναι ευτυχισμένο ένα παιδί που μεγαλώνει συναισθηματικά παραμελημένο και απλά με την παροχή υλικών αγαθών προσπαθείς να «του ρίξεις στάχτη στα μάτια».
Ένα παιδί θέλει να μεγαλώνει ως παιδί, να χαίρεται, να παίζει και να ζει την αθωότητα της ηλικίας του. Δώρα που δεν εξαγοράζονται και δεν εξαργυρώνονται…