Προσοχή στις δίαιτες!

prosoxi-stis-diaitesΜελέτες που έχουν διεξαχθεί σε διάφορα Πανεπιστήμια του κόσμου δείχνουν ότι όταν ένα άτομο κάνει δίαιτα κατά τη διάρκεια της εφηβείας, είναι πολύ πιθανό να ξαναπάρει τα χαμένα κιλά μέσα σε ένα έως πέντε χρόνια, ενώ παράλληλα έχει αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσει μία διαταραχή πρόσληψης τροφής.

Συγκεκριμένα, πάνω από το 50% των έφηβων κοριτσιών και περίπου το ένα τρίτο των έφηβων αγοριών εκδηλώνει μη υγιείς συμπεριφορές, όπως η παράληψη γευμάτων, το κάπνισμα, η πρόκληση εμετού και η λήψη διουρητικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την απώλεια βάρους.

Ως εκ τούτου περίπου το 0,5 – 2% των κοριτσιών πάσχει από νευρική ανορεξία και το 2 – 4% από βουλιμία. Η ψυχογενής ανορεξία και η βουλιμία αφορά κυρίως τα κορίτσια, καθώς οι διαταραχές αυτές είναι κατά 8 φορές συχνότερες από ό,τι στα αγόρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κορίτσια σε ποσοστό 42% θα ήθελαν να είναι πιο λεπτά, ενώ το 80% όλων των εφήβων φοβούνται μην παχύνουν.

Η φοβία αυτή πηγάζει κυρίως από το γεγονός πως όπου και να στραφούμε, τα ερεθίσματα που αφορούν στην εξωτερική εμφάνιση είναι παντού. Οι έφηβοι και κυρίως τα κορίτσια επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από αυτά. Τα μέσα ενημέρωσης «περνάνε» διαρκώς το πρότυπο του λεπτού σώματος, με αποτέλεσμα να ωθούν τους έφηβους στις εξαντλητικές πολλές φορές δίαιτες, προκειμένου να αλλάξουν την εμφάνισή τους.

Τέλος, έχει αποδειχτεί ότι η μακράς διαρκείας και άνευ λόγου δίαιτα οδηγεί την πλειοψηφία των εφήβων στην υπερφαγία. Περίπου το 5% των εφήβων που έκαναν δίαιτα στο παρελθόν πάσχει από ψυχαναγκαστική υπερφαγία. Και πάλι τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή έναντι των αγοριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία δίαιτα δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινή. Εφόσον υπάρχει πράγματι ανάγκη ένας έφηβος να χάσει κάποια κιλά, μία ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών, δίνει τις απαραίτητες βιταμίνες αλλά περιέχει λιγότερα λιπαρά, θα έχει το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες από ειδικό, ο οποίος θα προσαρμόσει το πρόγραμμα διατροφής στις ανάγκες του κάθε οργανισμού.

Πηγή: www.anasa.com