efiveia.gr
Ερωτήματα αναγνωστών

“Πόσο φυσιολογικό είναι για ένα αγόρι να αρνείται να έρθει σε επαφή με το σώμα του;”

"Πόσο φυσιολογικό είναι για ένα αγόρι να αρνείται να έρθει σε επαφή με το σώμα του;"

Ερώτημα αναγνώστριας

Ο γιος μου είναι 14 χρονών. Είναι ένα κλειστό παιδί, που δεν εκφράζει τα συναισθήματά του εύκολα. Έχει παρέες στο σχολείο, αλλά δεν τον ενδιαφέρει να βγαίνει βόλτες με τους συνομηλίκους του, καθώς η διασκέδασή του είναι ο υπολογιστής. Κατά καιρούς τον είχαμε παρατηρήσει ο σύζυγός μου και εγώ, ενώ κάθονταν στο σαλόνι μας να προσπαθεί να αυτοϊκανοποιηθεί, μάλλον χωρίς να συνειδητοποιεί τι κάνει. Έβλεπε βιντεάκια στο you tube με παιχνίδια. Του έκανε μια δυο φορές συζήτηση ο σύζυγός μου για το ότι αν αισθανόμαστε την ανάγκη να αυτοϊκανοποιηθούμε αυτό πρέπει να γίνεται ιδιωτικά. Από τότε σταμάτησα να τον βλέπω να χαϊδεύεται “δημόσια”. Πρόσφατα το έφερε η κουβέντα και μας είπε ότι δεν του αρέσει να βλέπει πορνό και να αυτοϊκανοποιείται με αυτό όπως οι άλλοι συνομήλικοι του. Η συζήτηση ήταν μεγάλη περί σεξουαλικότητας, προτιμήσεων και το πώς η επαφή με το σώμα μας δεν είναι ντροπή αλλά μας βοηθάει. Να φανταστείτε είναι ένα παιδί που όταν βλέπει γυμνό ή φιλιά στην τηλεόραση γυρνάει από την άλλη γιατί ντρέπεται. Το θέμα μέχρι σήμερα έχει μείνει εκεί, όμως εγώ αγωνιώ για το πόσο φυσιολογικό είναι για ένα αγόρι να αρνείται να έρθει σε επαφή με το σώμα του (χωρίς να είναι απαραίτητο αυτό να γίνει με το πορνό) και αν αυτό μπορεί να κρύβει κάποιο άλλο βαθύτερο πρόβλημα.
Ευχαριστώ πολύ.

Απαντά η Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αρχικά οφείλω να σας επισημάνω ότι – κατά την άποψή μου – υιοθετήσατε μια σωστή προσέγγιση στο ζήτημα. Πράγματι, η αυτοϊκανοποίηση είναι μια φυσιολογική και υγιής διάσταση στην έκφραση της σεξουαλικότητας, ενώ η κρισιμότερη παράμετρος για την εφηβική ζωή ως προς αυτό το ζήτημα είναι να μην συσχετιστεί η έκφραση της σεξουαλικότητας με συναισθήματα ντροπής και ενοχής. Επίσης, πολύ σωστά παρακινήσατε τον γιο σας να κρατήσει αυτήν την πλευρά της ζωής του στην ιδιωτική σφαίρα.

Όταν εσείς παρατηρήσατε τον γιο σας να αυτοϊκανοποιείται χωρίς να συνειδητοποιεί όπως λέτε τι κάνει, αυτή η συμπεριφορά του είχε χαρακτήρα ενστικτώδη και δεν είχε διαμορφωθεί ως συνειδητή έκφραση.  Ήταν δηλαδή για το παιδί απλά μία κίνηση μέσα από την οποία αντλούσε σωματική ικανοποίηση. Αυτού του είδους η επαφή με το σώμα είναι κάτι που συναντάμε συχνά και σε παιδιά μικρότερης ηλικίας. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναπτυξιακά αναμενόμενο το φαινόμενο στο οποίο αναφέρεστε: Ο έφηβος από τη μια να αυτοϊκανοποιείται, να αναζητά σωματική ευχαρίστηση μέσω του ερεθισμού της γενετήσιας περιοχής και ταυτόχρονα να γυρνάει από την άλλη όταν βλέπει εκδηλώσεις σωματικής ή και  σεξουαλικής οικειότητας σε τρίτους. Αυτή ακριβώς η αντίφαση εκφράζει και τις αντιφατικές πλευρές αυτής της περιόδου της ζωής. Είναι φυσιολογική η αμηχανία του εφήβου μπροστά σε ερωτικές εκδηλώσεις. Δεν διαθέτει ένα σχετικό υπόβαθρο εμπειρίας, οι συμπεριφορές αυτές ανήκουν στον κόσμο των ενηλίκων, ωστόσο αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις αλλαγές στο σώμα και στο συναίσθημά του που σταδιακά θα τον οδηγήσουν σε αυτόν τον κόσμο της εμπειρίας. Σε αυτές τις ηλικίες είναι πιθανόν οι αλλαγές να βιώνονται και μέσα από ένα αίσθημα αμφιθυμίας. Προκύπτουν ανάγκες για την έκφραση της σεξουαλικότητας, αλλά οι νεαροί έφηβοι είναι ακόμα παιδιά. Δεν είναι σίγουρος ο έφηβος για τις πλευρές που θέλει να εκφράσει και για το πώς ακριβώς θα ήθελε να τις εκφράσει και όλο αυτό είναι φυσιολογικό ως μέρος της διαμόρφωσης της ταυτότητας.

Η προεφηβεία και η εφηβεία είναι οι κατεξοχήν περίοδοι στη ζωή που λόγω των σωματικών και ορμονικών αλλαγών, η αυτοϊκανοποίηση αποκτά περισσότερο συνειδητό χαρακτήρα ως έκφραση της σεξουαλικότητας. Η σεξουαλικότητα όμως όπως φυσικά γνωρίζετε έχει πολλές και πολύπλοκες διαστάσεις πέρα από τη σωματική. Οι διαστάσεις της σεξουαλικής έκφρασης αρχίζουν σταδιακά  να διαμορφώνονται στην εφηβεία και μέσα από μηνύματα που δέχονται οι έφηβοι από το ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο και από τον κύκλο των συνομηλίκων τους. Μέσα σε αυτά τα μηνύματα εντάσσεται και η επιρροή της πορνογραφίας στην έκφραση της σεξουαλικότητας των εφήβων. Η γνώμη μου για την πορνογραφία είναι ότι διαμορφώνει με συγκεκριμένους και περιοριστικούς τρόπους την έκφραση της σεξουαλικότητας και ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και επαγρύπνηση για την πιθανή διαστρέβλωση των σχημάτων για τη σεξουαλική έκφραση που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στη διάρκεια της εφηβείας, αλλά και αργότερα κατά την ενήλικη ζωή. (Ως προς το ζήτημα της πορνογραφίας, σας προτείνω να διαβάσετε τα δύο προηγούμενα σχετικά άρθρα μου στο efiveia.gr:   «Εφηβεία και Πορνογραφία (Μέρος 1ο): Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έκθεσης των εφήβων» και «Εφηβεία και Πορνογραφία (Μέρος 2ο): Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση»)

Για να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν μου είναι ξεκάθαροι οι λόγοι του προβληματισμού σας. Δεν έχω καταλάβει δηλαδή τι ακριβώς είναι αυτό που σας ανησυχεί.

Από την αφήγησή σας διακρίνω μια υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας του παιδιού σας μέσω της αυτοϊκανοποίησης και δεν κατανοώ γιατί η απόρριψη του πορνό από πλευράς του γιου σας αποτελεί για σας λόγο ανησυχίας και προβληματισμού. Πιθανόν να μου λείπουν πληροφορίες και γι’ αυτό να έχω αυτό το κενό στην κατανόηση. Ενώ δηλαδή αναφέρεστε στη μεγάλη συζήτηση που κάνατε, δεν αναφέρεστε στο τι σας εξέφρασε το παιδί σας ως προς τη σεξουαλικότητα και τις προτιμήσεις του. Επίσης, δεν μου είναι καθόλου ξεκάθαρο τι εννοείτε όταν λέτε ότι «αρνείται να έρθει σε επαφή με το σώμα του».  

Αυτό που θα σας πρότεινα είναι να μην ανησυχείτε χωρίς λόγο. Να ξεκαθαρίσετε δηλαδή – μόνοι σας ή και με τη βοήθεια του ειδικού – αν πραγματικά υπάρχει λόγος ανησυχίας, και αν δεν υπάρχει, να αφήσετε τη σεξουαλικότητα του γιου σας να εκδηλωθεί και να εκφραστεί με τους δικούς της ρυθμούς, χωρίς να παρεμβαίνετε. Αφήστε το περιθώριο στον γιο σας να βιώσει και να εκφράσει τα σεξουαλικά του αισθήματα όπως ο ίδιος κρίνει σωστό, αφού μάλιστα δεν υπάρχει κάτι στη συμπεριφορά του που να είναι ηλικιακά ακατάλληλο και ανάρμοστο ή κάτι που να υποκρύπτει κάποιου είδους σοβαρή δυσκολία ή διαταραχή.

Αν σας ρωτούσα τι εννοείτε όταν αναφέρεστε σε κάποιο «βαθύτερο πρόβλημα», τι θα μου απαντούσατε; Χρειάζεται ως γονείς να ξεκαθαρίσετε τις σκέψεις σας πάνω σε αυτό το ζήτημα, ώστε να γνωρίζετε τι θα αποτελούσε για εσάς «βαθύτερο πρόβλημα» στην σεξουαλικότητα του γιου σας, γιατί είναι πολύ πιθανόν το κλειδί για τις ανησυχίες σας να κρύβεται ακριβώς στον δικό σας κόσμο πεποιθήσεων, σχημάτων και προσδοκιών για τη σεξουαλικότητα και την έκφρασή της.

Τέλος, ο τομέας στον οποίο θα σας πρότεινα να παρακινήσετε το γιο σας να εστιάσει – χωρίς πίεση φυσικά και χωρίς απόπειρα για εξαναγκασμό –  είναι ο εμπλουτισμός των ενδιαφερόντων του και της κοινωνικής του ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com