Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Βασιλική Σταμάτη
Μία και μόνη απάντηση για το παραπάνω ερώτημα δεν υπάρχει, καθώς δεν υπάρχει καμία οικογένεια που να είναι ακριβώς όμοια με οποιαδήποτε άλλη ώστε να έχει και τους ίδιους κανόνες. Η αρχή της σχολικής χρονιάς φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο ζητήματα που αφορούν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών και τους κανόνες ή τους περιορισμούς που τον συνοδεύουν. Οι πολλές υποχρεώσεις του σχολείου, η προσπάθεια διαχείρισης της καθημερινότητας και των αυξημένων ρυθμών είναι συχνά παράγοντες που συχνά κάνουν τις φυσιολογικές διαφωνίες που προκύπτουν να παίρνουν διαστάσεις έντονων συγκρούσεων. Ένα από τα συχνότερα ζητήματα που φέρνουν τέτοιες συγκρούσεις είναι η χρήση του ίντερνετ και οι ώρες που ένα έφηβο παιδί περνάει ασχολούμενο με αυτό.
Κάθε παιδί επιλέγει για πολύ διαφορετικούς λόγους το ίντερνετ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τους λόγους αυτούς και ενδεχομένως να καλλιεργήσουμε κλίμα όπου θα συζητηθούν εναλλακτικές αν θεωρούμε ότι αυτός ο χρόνος είναι πολύ μεγάλος αναλογικά με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του. Ας σταθούμε σε κάποιους από τους συνήθεις λόγους. Κάθε παιδί ανάλογα με την αναπτυξιακή φάση που βρίσκεται αλλά και την ιδιοσυγκρασία του έχει ανάγκες που διαρκώς μεταβάλλονται. Οι ανάγκες για επικοινωνία και σύνδεση με τους άλλους καλύπτονται σε ένα βαθμό με τη χρήση κοινωνικών δικτύων. Ενώ είναι πολύ συχνό οι έφηβοι να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στην “εικονική” τους ταυτότητα, καθώς αυτή είναι περισσότερο ελεγχόμενη και μπορεί σε ορισμένους να δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας. Υπάρχει ακόμα μία άλλη μερίδα παιδιών που χρησιμοποιεί το ίντερνετ ως μέσο ψυχαγωγίας παίζοντας παιχνίδια σε πλατφόρμες ή συμμετέχοντας σε φόρα σειρών ή μουσικής.
Η στάση των γονιών είναι σημαντικό να επηρεάζεται από παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την ηλικία του παιδιού και το πόσο κοντά βρίσκεται στην ενηλικίωση όπου θα μπορεί μόνο του να αποφασίζει για το πώς θα διαθέτει τον χρόνο του, τη συνέπεια που δείχνει στις υπόλοιπες δραστηριότητες αλλά και να εναρμονίζεται με τα δεδομένα της εποχής που ζούμε, όπου τα παιδιά χρησιμοποιούν το ίντερνετ από πολύ μικρή ηλικία. Το σημαντικότερο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε και να το εξετάζουμε συχνά είναι το τι περιμένουμε εμείς για το πώς θα διαχειριστεί ο/η έφηβος/η το χρόνο του, αν αυτές οι προσδοκίες είναι ρεαλιστικές για την ιδιοσυγκρασία του/της, αν είμαστε διατεθειμένοι να τις αμφισβητήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πίσω από την απογοήτευσή μας όταν αυτές διαψεύδονται.