Εϊναι ακόμα η μέση της εβδομάδας και είστε ήδη εξαντλημένοι από όλες τις υποχρεώσεις που “τρέχουν”. Και ξέρετε ότι όταν θα γυρίσετε στο σπίτι, σας περιμένει ένας ακόμα “γύρος” τσακωμού. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καταλάβει ο ένας τον άλλο; Ένα από τα λίγα πράγματα που θέλετε είναι λίγη ηρεμία και συνεννόηση με το παιδί σας. Κάθε μέρα. Αλλά αν αυτό δεν γίνεται, τουλάχιστον ας είναι τα Σαββατοκύριακα. Και ακόμα καλύτερα και τις διακοπές. Πολλά θέλετε; Τα πράγματα όμως για άλλη μία φορά δεν είναι όπως τα περιμένετε. Η ένταση και οι τσακωμοί βρίσκονται στο επίκεντρο και ο έφηβος κάθε άλλο παρά τα αποτρέπει.
Χρειάζεται λοιπόν ολόκληρη στρατηγική προκειμένου να μην μαλώνετε συνέχεια; Η απάντηση είναι ότι πολλές φορές είναι ανάγκη να δράσετε κατάλληλα προκειμένου να διευκολύνετε την κατάσταση. Κρατώντας πάνω απ’ όλα την ψυχραιμία σας, προσπαθήστε να αποτρέψετε τη λογομαχία, πριν ακόμα ξεκινήσει.
Ο πρώτος και πιο εύκολος τρόπος είναι να εξηγείτε τους λόγους για τους οποίους διαφωνείτε. Αν για παράδειγμα σας ρωτήσει αν μπορεί να βγει μέχρι αργά, η απάντηση “όχι” δεν είναι η καλύτερη. Για να αποφύγετε τους έντονους καυγάδες, αναλύστε το λίγο παραπάνω. Πείτε δηλαδή για ποιους λόγους δεν μπορεί να ξενυχτήσει, είτε εξηγώντας ότι δεν είναι ασφαλής όταν είναι αργά, είτε γιατί έχει σχολείο ή διάβασμα την επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα, οι πιθανότητες ενός τσακωμού ίσως μειωθούν.
Επίσης, η ανία είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι έφηβοι τσακώνονται με τους γονείς. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, κάποιες φορές που το παιδί σας δεν έχει να κάνει κάτι άλλο, άθελά του προκαλεί καυγάδες. Αν αντιληφθείτε κάτι τέτοιο, μην δώσετε σημασία. Προσανατολιστείτε στο να βρείτε τρόπους να γεμίσει το χρόνο του, είτε με μία δραστηριότητα, είτε βοηθώντας εσάς σε κάτι που κάνετε.
Ένα άλλο θέμα για το οποίο μπορεί να δημιουργούνται καυγάδες, είναι το γεγονός ότι δεν σας μιλάει όσο θα θέλατε. Πιέζοντας όμως τα πράγματα στα άκρα, θα εντείνετε τους τσακωμούς. Καλό είναι να το πάρετε απόφαση ότι δεν πρόκειται να σας μιλάει για όλα και ειδικά όταν εσείς το θέλετε. Αφήστε του χώρο και χρόνο να αποφασίσει πότε θέλει να μιλήσει.
Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο να σας προκαλεί με τα ρούχα που θέλει να φορέσει, ή τη μουσική που θέλει να ακούσει. Βάλτε προτεραιότητες και διαλέξτε τις μάχες που θα δώσετε. Μην τσακώνεστε για τα πάντα. Έτσι τουλάχιστον οι καυγάδες θα μειωθούν στο μισό.
Είναι όμως φορές που η κούραση και η έλλειψη αντοχών δεν σας αφήνουν να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Και τότε ο τσακωμός είναι αναπόφευκτος. Τότε υπάρχουν τεχνικές ώστε να μην εντείνετε την ατμόσφαιρα.
Παρακολουθήστε και συμμετέχετε. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να παρακολουθείτε τι λέει και στο να τον ακούσετε απλά. Ο έφηβος θα εκτιμήσει το γεγονός ότι λαμβάνετε υπόψη αυτά που λέει, η συζήτηση θα είναι πιο εύκολη και ενδεχομένως θα αποφύγετε μεγαλύτερη φασαρία.
Δώστε αέρα. Δίνοντας την ευκαιρία να μιλήσει χωρίς να τον διακόψετε, είναι μία καλή τεχνική να πει αυτά που θέλει να πει και να ξεθυμάνει. Μην τον ερεθίζετε περισσότερο. Παραμείνετε πάντα ήρεμοι, αφήστε τον να εκφραστεί και μετά συζητήστε το. Απλά ξεκαθαρίστε ότι μόνο με ήρεμο τρόπο μπορεί να πει αυτό που θέλει και ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση αν φωνάζει ή μιλάει πολύ έντονα. Εάν πάλι δεν σταματήσει, προειδοποιήστε ότι αν συνεχίσει, η συζήτηση θα σταματήσει εκεί και τελικά δεν θα βρεθεί λύση. Φροντίστε μόνο να το τηρήσετε!
Μην ειρωνεύεστε. Η ειρωνεία είναι πολύ συχνή στους τσακωμούς και πάντα κάνει τα πράγματα χειρότερα, καθώς δεν βοηθάει στη συζήτηση. Μην ειρωνεύεστε όταν σας μιλάει, όπως δεν θέλετε και εκείνος να σας ειρωνεύεται.
Μείνετε στο θέμα. Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού, τα πράγματα είναι πολύ εύκολο να βγουν εκτός ελέγχου και να αναφερθούν άλλα γεγονότα ή θέματα που δεν σχετίζονται άμεσα με το παρόν. Προσπαθήστε να παραμείνετε στο θέμα και να μην αναφέρετε εσείς κάποιο άλλο επειδή το θυμηθήκατε επάνω στα νεύρα σας.
Σταθείτε δίπλα του. Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βρίσκεστε κοντά του την ώρα του τσακωμού και μην διατηρείτε επιθετική ή “ανώτερη” στάση. Το ιδανικό είναι να καταφέρετε να κάθεστε και οι δύο την ώρα εκείνη. Ο καυγάς θα τελειώσει νωρίτερα από ό,τι περιμένετε.
Ο τρόπος απόκρισης στον έφηβο είναι μία καθημερινή πρόκληση. Για να αντεπεξέλθετε όμως σε αυτή, είναι καλό να είστε προετοιμασμένοι και πάντα σταθεροί στις απόψεις σας. Δοκιμάστε τους τρόπους που αναφέρθηκαν παραπάνω και παρατηρήστε ποιοι έχουν θετικό αντίκτυπο στον δικό σας έφηβο.
Η ομάδα του efiveia.gr