Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας
Η εφηβεία είναι μία περίοδος γεμάτη προκλήσεις τόσο για τους εφήβους όσο και για τους γονείς.
Σίγουρα δεν είναι εύκολο να μεγαλώνεις έναν έφηβο. Πολλοί γονείς ανησυχούν για τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν: αρνητική επιρροή από τους συνομήλικους, ναρκωτικά, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο έφηβος κάνει παρέα με τα λανθασμένα άτομα. Ένας από αυτούς είναι για να νιώθει αποδεκτός από το σύνολο. Τι γίνεται όμως αν αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος, δηλαδή αν απλά δεν μπορεί να πει ΟΧΙ; Πώς μπορούν οι γονείς να δώσουν στον έφηβο να αντιληφθεί ότι δεν χρειάζεται να γίνει το “κακό” παιδί για να είναι αποδεκτός από τις παρέες;
Η αυτό-εκτίμηση είναι ίσως η σημαντικότερη ασπίδα για τις ‘κακές παρέες’. Η αυτό-εκτίμηση αναπτύσσεται όταν ο έφηβος επιτυγχάνει στα καθήκοντα και στους ρόλους που αναλαμβάνει, όταν οι προσπάθειες του επιβραβεύονται, όταν νιώθει πως τον ακούν και τον σέβονται καθώς και όταν νιώθει συνδεδεμένος με την οικογένεια του και την κοινότητα του. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους με το να παρέχουν ευκαιρίες για επιτυχία: να δημιουργήσουν τέχνη, να επιτύχουν σ’ ένα άθλημα ή σ ‘ένα ακαδημαϊκό στόχο ή να συμμετάσχουν σε μία ανθρωπιστική κίνηση.
Είναι φυσιολογικό για τους έφηβους να νοιάζονται τι θα πουν οι άλλοι για αυτούς. Αυτό σημαίνει πως είναι καίριας σημασίας να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά για το πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να αντισταθούν στην πίεση να παραβιάσουν κανόνες ή να πάνε ενάντια στις αρχές και αξίες που έχουν διδαχθεί από το σπίτι. Επίσης μπορούν να μιλήσουν στα παιδιά τους για το πόσο σημαντικό είναι να κάνουν καλές επιλογές όταν είναι με τους φίλους τους. Μπορεί ο γονέας να ρωτήσει τον έφηβο ως αφορμή για μια γόνιμη, ήρεμη συζήτηση: ‘Πως βλέπεις τον εαυτό σου όταν είσαι με αυτήν την παρέα;’ ή ‘Πως θα ήθελες να σε βλέπουν οι άλλοι;’
Εξίσου σημαντικό είναι να συζητήσουν οι γονείς με τα παιδιά τους για το πως να χειριστούν ενδεχομένως επικίνδυνες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν. Ακόμα και αν ο έφηβος βρεθεί σε μία δύσκολη κατάσταση με την παρέα του, παρά τις προσπάθειες των γονέων του, πρέπει να γνωρίζει πως μπορεί να βασιστεί στην άμεση βοήθεια και υποστήριξη των γονέων του.
Τέλος, εάν οι ανησυχίες των γονέων παραμένουν έντονες δεν πρέπει να διστάζουν να επικοινωνούν με κάποιον ειδικό ώστε να λάβουν τόσο εκείνοι όσο και το παιδί τους επιπλέον υποστήριξη κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο.