efiveia.gr
Οικογένεια

Ποιες συνέπειες είναι κατάλληλες για έναν/μία έφηβο/-η;

Ποιες συνέπειες είναι κατάλληλες για έναν/μία έφηβο/-η;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Όταν το παιδί σας γίνει έφηβος, ο γονεϊκός σας ρόλος είναι πιθανό να αλλάξει. Μπορεί να πιάσετε τον εαυτό σας να γίνεται περισσότερο καθοδηγητικός, παρά επιβλητικός. Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν θα χρειαστεί να παρέμβετε όταν υπάρχουν προβλήματα ασφάλειας ή δεν θα θέσετε συνέπειες. Αλλά, μέχρι τώρα, είναι εντάξει να αφήνετε το παιδί σας να κάνει κάποιες επιλογές μόνο του, ακόμα κι όταν πιστεύετε ότι είναι κακή επιλογή.

Η εφηβεία μπορεί να είναι μια ταραχώδης περίοδος για τα παιδιά καθώς αλλάζουν σωματικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και σχεδόν σαν ενήλικες σε ορισμένους τομείς της ζωής τους, ενώ εξακολουθούν να διατηρούν τους παιδικούς τους τρόπους σε άλλους τομείς. Στους εφήβους αρέσει να δοκιμάζουν τα όρια της ανεξαρτησίας τους. Γι ‘αυτό μην εκπλαγείτε όταν από τη μία υποστηρίζει αυτό που λέτε, και από την άλλη κάνει το αντίθετο – ό, τι θέλει “πίσω από την πλάτη σας”. Τη μια στιγμή μπορεί να νιώθει ότι θέλει τη βοήθεια σας και την άλλη να ισχυριστεί πως δεν σας χρειάζεται. 

Προληπτικές Στρατηγικές

Εάν συμπεριφερθείτε σαν ένας υπερπροστατευτικός γονέας, το παιδί σας δεν θα μάθει πώς να παίρνει υγιείς αποφάσεις. Εάν είστε πολύ επιτρεπτικοί, ωστόσο, δεν θα αποκτήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες. Δοκιμάστε τις παρακάτω στρατηγικές για να αποτρέψετε προβλήματα συμπεριφοράς.

  • Να εκφράζετε ξεκάθαρες προσδοκίες.

Προτού αφήσετε τον/την έφηβο/-η σας να πάει στον κινηματογράφο ή να περπατήσει μόνος/-η έως το πάρκο, εξηγήστε του/της τι θέλετε να κάνει αν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα και τι ώρα αναμένετε να είναι στο σπίτι. Ο/Η έφηβος/-η σας πιθανότατα θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας, εφόσον αυτές είναι λογικές. 

Όταν δίνετε στον/στην έφηβο/-η σας ένα νέο προνόμιο, όπως ένα κινητό ή μια παράταση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, δημιουργήστε ένα συμβόλαιο συμπεριφοράς. Για παράδειγμα εξηγήστε του/της ότι περιμένετε να ολοκληρώνει τις υποχρεώσεις του/της για το σχολείο. Εξετάστε τους κανόνες και περιγράψτε τις συνέπειες σε περίπτωση παραβίασης τους. Βεβαιωθείτε πως υπογράφουν το συμβόλαιο πριν λάβουν το προνόμιο.

  • Αποφύγετε τους αγώνες εξουσίας.

Όταν ο/η έφηβος/-η σας λέει, «Αυτό δεν είναι δίκαιο!» ή «Θα το κάνω αργότερα», αντισταθείτε στον πειρασμό να διαφωνήσετε. Θέστε ένα σταθερό όριο και ακολουθήστε το με συνέπεια. Αλλά μην παρασυρθείτε σε μια έντονη  μάχη για την εξουσία.

Είτε ο/η έφηβος/-η σας θέλει ακριβά αθλητικά παπούτσια μπάσκετ, είτε ζητήσει να κοιμηθεί αργότερα, ξεκαθαρίστε ότι πρέπει να κερδίσει αυτό το προνόμιο. Εάν η συμπεριφορά του/της δεν δικαιολογεί προνόμια, μην του/της επιτρέψετε να τα έχει.

Εάν το παιδί σας κάθεται στο δωμάτιό του και παίζει βιντεοπαιχνίδια όλη μέρα, μπορεί να μην συμπεριφέρεται άσχημα, αλλά εξακολουθεί να χρειάζεται πειθαρχία για να το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί και να είναι πιο υπεύθυνο. Παρέχετε πειθαρχία που το ενισχύει να τα καταφέρει καλύτερα, όχι απλώς τιμωρία για κακές συνήθειες.

  • Περάστε χρόνο μαζί.

Δώστε στον/στην έφηβο/-η σας θετική προσοχή ώστε να οικοδομήσετε μια γερή βάση για τη σχέση σας. Να είστε πρόθυμοι να μπείτε στον κόσμο του/της μαθαίνοντας πώς να παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι ή παρακολουθώντας μια ταινία.

Γίνετε καλό πρότυπο. Ο έφηβος σας μαθαίνει περισσότερα παρακολουθώντας αυτό που κάνετε, αντί ακούγοντας αυτό που λέτε. 

Συνέπειες που λειτουργούν

Ακριβώς επειδή ο/η έφηβος/-η σας έχει ξεπεράσει πολλές φορές τα όρια δεν σημαίνει ότι πλέον δεν μπορείτε να ενσταλάξετε αποτελεσματικές συνέπειες. Αλλά είναι σημαντικό να εντοπίσετε συνέπειες που θα διδάξουν μαθήματα ζωής. Παρακάτω θα βρείτε μερικές από τις πιο αποτελεσματικές ιδέες για τους εφήβους.

  • Κατάργηση προνομίων

Εάν ο έφηβός σας παραβιάζει τους κανόνες, ίσως σας δείχνει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την ελευθερία που του δίνετε. Ο περιορισμός των προνομίων μπορεί να είναι μια αποτελεσματική συνέπεια. 

Από τα κινητά έως τους φορητούς και μη υπολογιστές, ο  χρόνος οθόνης είναι σημαντικός για τους περισσότερους εφήβους. Απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι χρονικά λειτουργικό. Συνήθως, οι 24 ώρες είναι αρκετές για να στείλετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον/στην έφηβο/-η σας.

Εάν η κακή συμπεριφορά του/της εφήβου/-ης σας περιλαμβάνει φίλους, συζητήστε πρώτα τις επιλογές του/της και μετά κάντε προσαρμογές στα κοινωνικά του/της προνόμια. Όταν ο/η έφηβος/-η σας είναι σε θέση να είναι υπεύθυνος/-η, μπορεί να κερδίσει πίσω τα προνόμια του/της.

  • Φυσικές Συνέπειες

Οι φυσικές συνέπειες μπορεί να αποδειχτούν οι καλύτεροι δάσκαλοι σε ορισμένες καταστάσεις. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι θα διδάξουν πραγματικά στο παιδί σας ένα μάθημα ζωής. Αν ναι, υποχωρήστε και αφήστε τον/την έφηβο/-η σας να αντιμετωπίσει τις συνέπειες για τις επιλογές του/της.

Εάν, για παράδειγμα, σπάσει ή καταστρέψει κάτι, εξηγήστε του ότι θα χρειαστεί να το φτιάξει είτε πληρώνοντας το είτε όχι. Όπως για παράδειγμα, εάν ένας/μία νεαρός/-ή δείχνει ανεύθυνη συμπεριφορά με το μηχανάκι, χρειάζεται να αφαιρέσουμε το προνόμιο της οδήγησης. Δημιουργήστε συνέπειες που συνδέονται άμεσα με τις δυσλειτουργικές επιλογές που έκανε ο/η έφηβος/-η σας.

  • Ανάθεση επιπλέον ευθυνών.

Εάν η συμπεριφορά του παιδιού σας βλάπτει κάποιον άλλον, δημιουργήστε μαζί ένα σχέδιο για να επανορθώσει. Το να μη διορθώσετε εσείς κάτι που έκανε ή έσπασε μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας σχέσης και να του υπενθυμίσει να αποδεχτεί την ευθύνη για τη συμπεριφορά του.

Να θυμάστε πως μια υγιής επικοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε καλής σχέσης. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το παιδί σας είναι πιο ελεύθερο να μιλήσει όταν κάνετε μια δραστηριότητα μαζί ή μέσω μηνυμάτων κειμένου στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Γι’ αυτό να είστε πρόθυμοι να μπείτε στον κόσμο του και να μιλήσετε μαζί του με όποια μορφή του φαίνεται πιο άνετη.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι χρειάζεται να ξέρουμε για τις συζητήσεις μας με τους εφήβους;

Νικολέττα Γεωργίου

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com