efiveia.gr
Οικογένεια

Ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις μιας μετακόμισης στην ψυχολογία του εφήβου;

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου

Μέχρι την περίοδο της εφηβείας, το παιδί έχει βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές αλλαγές. Οι αλλαγές σχολικής βαθμίδας, τα νέα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα όπως τα φροντιστήρια και οι αθλητικές δραστηριότητες, πιθανές αλλαγές οικογενειακών συνθηκών και διάφορα άλλα. Ωστόσο το σπίτι είναι αυτό που παραμένει σταθερό και αποτελεί καταφύγιο για το παιδί. Το σπίτι συμβολίζει την οικειότητα και την ασφάλεια. Τι γίνεται όμως όταν πρέπει να μετακομίσει η οικογένεια; Πώς το αντιμετωπίζει αυτό ένας έφηβος;

Η απάντηση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αν η μετακόμιση είναι επιθυμία και του εφήβου τότε τα πράγματα είναι πιο θετικά. Μπορεί για  λόγους άνεσης ο έφηβος να θέλει πολύ να μετακομίσει. Ειδικά αν στο νέο σπίτι έχει το δικό του χώρο τότε νιώθει χαρούμενος και ικανοποιημένος από την απόφαση της μετακόμισης.

Όταν όμως η μετακόμιση είναι απόφαση μόνο των γονέων τότε ο έφηβος μπορεί να αντιδράσει αρνητικά. Ειδικά όταν με την μετακόμιση αναγκάζεται να αλλάξει σχολείο και γειτονιά. Αρχικά μπορεί να εκδηλώσει θυμό με τους γονείς του που πήραν αυτήν την απόφαση. Σε αυτό το στάδιο μπορεί να είναι εριστικός και να μην προσπαθεί να συνεργαστεί. Επίσης μπορεί να είναι θλιμμένος εξαιτίας της απώλειας τόσο του σπιτιού του, όσο και των φίλων του. Έτσι, μπορεί να περνά περισσότερη ώρα στο δωμάτιό του και ειδικά στα social media ώστε να επικοινωνεί με τους φίλους του. Κάτι τέτοιο είναι λογικό, εφόσον γίνει για λίγο χρονικό διάστημα.

Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι αρχικά να ακούσουν τους προβληματισμούς του και να του εξηγήσουν για ποιον λόγο πήραν αυτήν την απόφαση.  

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, μπορούν να τον αφήσουν να φτιάξει το δωμάτιό του όπως θέλει, ή ακόμη και έναν κοινόχρηστο χώρο.

Μαζί μπορούν να «εξερευνήσουν» τη νέα γειτονιά και να δουν τι τους αρέσει και τι όχι. Έτσι ο έφηβος θα νιώσει ότι ο γονιός του συμπαραστέκεται στην αλλαγή.

Σίγουρα η σύνδεση με τους φίλους από την προηγούμενη γειτονιά / σχολείο θα βοηθούσε. Καλό είναι λοιπόν να καλέσει τους παλιούς φίλους στο νέο σπίτι, ώστε να μην νιώσει αποκομμένος ξαφνικά.

Όταν υπάρχει και αλλαγή σχολείου, ίσως το παιδί νιώθει ξένος και έχει άγχος για το πώς θα τον αποδεχθούν οι καινούριοι συμμαθητές. Εκεί είναι σημαντική και η βοήθεια των εκπαιδευτικών και οι γονείς δεν πρέπει να διστάσουν να τους ενημερώσουν σχετικά με το παιδί τους. Και σε αυτήν την περίπτωση η σύνδεση με τους καινούριους συμμαθητές είναι απαραίτητη. Οπότε καλό είναι να καλέσει στο σπίτι κάποια παιδιά που ίσως ταιριάζει περισσότερο.

Τον πρώτο καιρό της αλλαγής οι γονείς πρέπει να είναι επιεικείς με τον έφηβο ειδικά αν βλέπουν ότι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί. Δεν χρειάζεται η ίδια πειθαρχία ως προς τις υποχρεώσεις του εφόσον και ο ίδιος δείχνει απρόθυμος. Αν όμως η δυσκολία προσαρμογής συνεχίζεται και κάνει την καθημερινότητα δυσλειτουργική, τότε οι γονείς πρέπει να δουν τις συναισθηματικές ανάγκες του εφήβου και να τις φροντίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Τι μπορώ να κάνω για να ενημερώσω το παιδί μου για μία σωστή σεξουαλική ζωή

efiveia.gr

Τι μας συμβαίνει; Ο ρόλος των αξιών και των αρχών των γονέων στη διαπαιδαγώγηση των εφήβων

Κλεονίκη Πανταζή

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com