efiveia.gr
BullyingΣυναισθηματική υγεία

Παχύσαρκα εφηβάκια: κοινωνικά αποκλεισμένα

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου

Η εφηβεία είναι μια περίοδος έντονων εσωτερικών συγκρούσεων, επαναπροσδιορισμού του εαυτού και των αξιών. Ο έφηβος αναζητά την καινούρια ταυτότητα, μέσα από τις παρέες και τις κοινωνικές συναναστροφές. Οι φίλοι παίζουν  πολύ σημαντικό ρόλο στην ζωή του εφήβου. Το νεαρό άτομο, θέλει να ανήκει στην ομάδα των συνομήλικων και γι’ αυτό υιοθετεί τις συνήθειες και το στυλ της παρέας στην οποία επιθυμεί να ενταχθεί.

Αρκετοί έφηβοι ωστόσο, λόγω διαφορετικότητας δυσκολεύονται στην κοινωνικοποίησή τους. Η διαφορετικότητα μπορεί να αφορά σε ατομικά χαρακτηριστικά όπως διαφορετική κουλτούρα και πολιτισμός, κάποια ειδική δυσκολία στην διαδικασία της μάθησης, κάποια κινητική ή αισθητηριακή δυσκολία ή ακόμα και εμφανισιακές διαφορές. Τα παιδιά που είναι πιο ψηλά ή πιο κοντά, πιο αδύνατα ή μεγαλόσωμα από το μέσο όρο δυσκολεύονται να αποκτήσουν φίλους και να ενταχθούν στις ομάδες των συνομηλίκων.

Έτσι, οι έφηβοι που είναι πιο μεγαλόσωμοι από τους συνομηλίκους τους, ίσως τύχουν άνισης μεταχείρισης από τους φίλους τους. Συνήθως, είναι ο εύκολος στόχος στα πειράγματα των άλλων, και τα παραπάνω κιλά αποτελούν σημείο αναφοράς. Τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παραβλέπονται και έτσι μπαίνει η ταμπέλα που χαρακτηρίζει μόνο την εξωτερική εμφάνιση.

Ακόμη, οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν δυσκολία με τα κιλά τους και επομένως με την αυτοεικόνα τους, συχνά αποφεύγουν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που απαιτούν φυσική δραστηριότητα, όπως το μάθημα της γυμναστικής ή η συμμετοχή σε κάποιο άθλημα.

Πολλοί παράγοντες βέβαια σχετίζονται με αυτό. Είναι σημαντικό το παιδί που αντιμετωπίζει διαταραχές πρόσληψης τροφής να έχει ενταχθεί από μικρό σε μία παρέα. Η κοινωνικοποίηση του και η αποδοχή του από τους συνομηλίκους του από την ηλικία του δημοτικού είναι πολύ σημαντική και βοηθάει ιδιαίτερα τον παχύσαρκο έφηβο να συνεχίσει να έχει παρέες.

Ο ρόλος των γονέων στην εφηβεία ενός παχύσαρκου παιδιού πρέπει να είναι υποστηρικτικός και όχι επικριτικός. Ο έφηβος νιώθει ήδη αρκετά άσχημα και κοινωνικά αποκλεισμένος. Η αποδοχή από την οικογένεια είναι κάτι στο οποίο θα στηριχθεί. Πολλοί έφηβοι κάνουν προσπάθεια μέσω σωστής διατροφής και έτσι η σύνδεση με την οικογένεια, που παρέχει την ισορροπημένη διατροφή είναι άμεση. Σημαντική είναι και η στήριξη που πρέπει να έχουν από τα αδέλφια. Συνήθως όταν υπάρχουν αδέλφια του ίδιου φύλου και το ένα αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα παραπάνω κιλά, το άλλο χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στον τρόπο που θα μιλήσει για την εμφάνισή του, το ντύσιμό του και γενικά όλα όσα προβληματίζουν το παχύσαρκο παιδί.

Καλό είναι ο έφηβος που έχει δυσκολία στις κοινωνικές σχέσεις λόγω των κιλών του, να προσπαθήσει να βρει κάποιο χόμπυ που να του αρέσει. Η μουσική, η ζωγραφική, η θεατρική αγωγή μπορεί να εκφράζουν τον έφηβο και να τον βοηθήσουν στην τόνωση αυτοπεποίθησης. Μέσω κάποιων δραστηριοτήτων ο έφηβος μπορεί να κάνει φίλους με ίδια ενδιαφέροντα και έτσι η κοινωνικοποίησή του να βελτιωθεί.

Είναι σημαντικό να βοηθάμε τον έφηβο να εντοπίσει τα θετικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του ώστε να νιώθει καλά με τον εαυτό του ανεξάρτητα από την εξωτερική εμφάνιση. Τα κιλά που τώρα ταλαιπωρούν τον έφηβο, μπορεί να φύγουν σε λίγα χρόνια. Ο ψυχικός τραυματισμός όμως που θα του έχει προκαλέσει ο κοινωνικός αποκλεισμός θα παραμείνει στην ενήλικη ζωή.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com