Παράσταση «Μια έφηβη Αντιγόνη»

Mia-efivi-AntigoniΜετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ) η σκηνοθέτης και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη και η ομάδα 4Frontal σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζουν την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή για εφηβικό κοινό, ξεκινώντας έναν νέο κύκλο παραστάσεων, την «Τριλογία της Πραγματικότητας». Η παράσταση παίζεται καθημερινά σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις Κυριακές στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.

Η σπουδαία τραγωδία του Σοφοκλή μιλάει για την ευθύνη του ανθρώπου ως μέλους μιας ισόνομης πολιτείας, την αναζήτηση και την απόδοση της δικαιοσύνης, τις συνέπειες των επιλογών, την ορμή και το θάρρος της νεότητας, τη δύναμη της εξουσίας, θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο σε όλες τις εποχές. Όλα αυτά ζωντανεύουν από το σχολικό βιβλίο στη σκηνή του θεάτρου αλλά και μέσα στην τάξη του σχολείου, μετατρέποντας την «Αντιγόνη» σε ένα έργο που απευθύνεται στους σημερινούς εφήβους και μιλάει για την εποχή μας.

Είναι πολύ σημαντικό για τα νέα παιδιά να δουν την «Αντιγόνη» με άλλα μάτια, έξω από τα πλαίσια μιας στείρας διδασκαλίας, να ανακαλύψουν ότι μιλάει για θέματα που τα αφορούν και να τους δοθεί έτσι η ευκαιρία να τα επεξεργαστούν. Ο στόχος είναι να αισθανθούν ότι αυτή η θεατρική μεταφορά, που είναι ακριβώς προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους, περικλείει δικές τους σκέψεις και προβληματισμούς και έχει κάτι να τους πει. Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι η επαφή με το θέατρο δίνει την ευκαιρία στους εφήβους να το αγαπήσουν και να γίνουν οι αυριανοί ενήλικες θεατρόφιλοι.

Η πρωτοβουλία αυτή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, συμβαδίζει με τη διεθνή τάση προσπάθειας προσέγγισης του εφηβικού κοινού μέσα από παραστάσεις που απευθύνονται αποκλειστικά σε αυτό. Οι έφηβοι αποτελούν μια ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα που δύσκολα κάτι τραβά το ενδιαφέρον της, ιδιαίτερα όσον αφορά στην τέχνη. Ο στόχος της παράστασης αυτής είναι να αποδείξει το αντίθετο.

Διαβάστε περισσότερα: http://psychografimata.com