efiveia.gr
Ανάπτυξη

Οι πρώτες και πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των εφήβων

Μη σας κάνει εντύπωση που το παιδί σας έχει πολλές απορίες για τις αλλαγές που βλέπουν επάνω του. Εσείς είναι πολύ σημαντικό να απαντάτε σε αυτές με όσο μεγαλύτερη ειλικρίνεια γίνεται και να είστε ανά πάσα στιγμή διαθέσιμοι για κουβέντα. Όσο δύσκολο και αν αυτό φαίνεται, είναι πολύ σημαντικό για το παιδί να γνωρίζει ότι είστε δίπλα του. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που κάνουν είναι οι παρακάτω.

Γιατί δεν έχω περίοδο ακόμη;

Η περίοδος στα κορίτσια έρχεται συνήθως σε περίπου 2 χρόνια μετά από την έναρξη της εφηβείας. Υπάρχουν όμως μεγάλες αλλά φυσιολογικές διακυμάνσεις στην ηλικία στην οποία θα εμφανιστεί η περίοδος, καθώς το εύρος είναι από τα 9 χρόνια έως και τα 16. Έτσι λοιπόν, αν οι φίλες της έχουν ήδη περίοδο, αυτό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία.

Είμαι αγόρι, γιατί πρήζεται το στήθος μου;

Μερικά αγόρια παρατηρούν ανάπτυξη του στήθους τους στα πρώτα χρόνια της εφηβείας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται γυναικομαστία και είναι απολύτως φυσιολογική. Συνήθως διαρκεί έως και 6 μήνες και πιο σπάνια έως 2 χρόνια. Στο τέλος το στήθος επανέρχεται στα φυσιολογικά.

Γιατί έχω ένα σκληρό όγκο στο στήθος μου;

Στα κορίτσια εντοπίζονται μικροί όγκοι μέσα από τις θηλές καθώς το στήθος αρχίζει να αναπτύσσεται. Αυτό το “φούσκωμα” θα φύγει με τον καιρό, όσο το στήθος θα συνεχίσει να μεγαλώνει.

Γιατί δεν έχω τρίχες ακόμη;

Η ανάπτυξη της τριχοφυΐας στην ηβική περιοχή και στις μασχάλες δεν ξεκινάει το ίδιο για όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια. Το σίγουρο όμως είναι πως κάποια στιγμή μετά την έναρξη της εφηβείας οι πρώτες τρίχες θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Γιατί το στήθος μου είναι τόσο μικρό / μεγάλο;

Το μέγεθος του στήθους διαφέρει από κορίτσι σε κορίτσι και όπως και να είναι, δεν είναι λόγος ντροπής ή αμηχανίας. Εξάλλου, καθώς μεγαλώνει, το στήθος θα αλλάζει μέγεθος και σχήμα. Και κυρίως δεν θα επηρεάσει την ελκυστικότητα και την ικανότητα του θηλασμού.

Γιατί το πέος μου είναι τόσο μικρό / μεγάλο;

Τα αγόρια εστιάζουν στα γεννητικά τους όργανα. Όμως η ανάπτυξη δεν είναι η ίδια για όλα και θα υπάρχουν αλλαγές στο μέγεθός τους καθώς μεγαλώνουν. Σημασία έχει ότι δεν επηρεάζεται η λειτουργικότητά τους από το μέγεθος ή το σχήμα.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί που γίνεται έφηβος αλλάζει

efiveia.gr

Τι είναι η περίοδος;

efiveia.gr

Τι είναι η εφηβοφωνία;

efiveia.gr

Τα στάδια της εφηβείας

Νικολέττα Γεωργίου

Συναισθηματική νοημοσύνη: μπορεί να αναπτυχθεί στην εφηβεία;

Νικολέττα Γεωργίου

Πώς να βοηθήσουμε ένα παιδί να βάλει τάξη στο χρόνο του… Τι μας συμβουλεύουν οι παιδοψυχολόγοι

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com