efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστώνΣυμπεριφορά

Ο έφηβος γιος μου είναι συνέχεια ευέξαπτος…

Ερώτημα αναγνώστριας:

Έχω έναν γιο 15 χρόνων . Εδώ και αρκετό καιρό έχει αλλάξει η συμπεριφορά του είναι ευέξαπτος, όποτε πάω να του μιλήσω καταλήγουμε σε καυγά. Τα Χριστούγεννα σε ένα πάρτι ήπιε για πρώτη φορά στη ζωή του σε σημείο αρκετά άσχημο. Το συζητήσαμε, είπαμε για τους κινδύνους, αλλά μετά από 2 μήνες τις απόκριες ξαναήπιε όχι πολύ αλλά αρκετό ώστε να τον ενοχλήσει. Ξαναμιλήσαμε, είπε ότι έκανε λάθος και δεν θα το ξανακάνει ή τουλάχιστον θα είναι πιο προσεκτικός. Πολλή κουβέντα… Παρόλο όμως τις τόσες συζητήσεις συνεχίζει να είναι απότομος, θεωρεί πως τον καταπιέζω και τα σχετικά. Όλη μέρα είναι με το κινητό στο χέρι. Θα διαβάσει λίγο και μετά πάλι εκεί… Πείτε μου κάποιο τρόπο να το περιορίσω… 

θα ήθελα μια συμβουλή για το πώς να τον προσεγγίσω αφού κάθε φορά που κάνω μια προσπάθεια καταλήγουμε σε καυγά.


Απαντά η Ψυχολόγος, MSc Εγκληματολογίας Κωνσταντίνα Καστελιώτη, συνεργάτης του Κέντρου Λόγου, Γραφής & Συμπεριφοράς ΛΟΓΟ-ΤΕΧΝΙΑ

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρετε, ένας από τους κύριους προβληματισμούς σας είναι η επικοινωνία σας με το γιο σας. Τονίζετε το γεγονός ότι συζητάτε πολύ μαζί του, είναι όμως η επικοινωνία σας αποτελεσματική;

Επισημαίνετε πως κάθε προσπάθεια προσέγγισης που κάνετε καταλήγει σε καυγά. Θα ήταν βοηθητικό να διαπιστώσετε τους παράγοντες που δημιουργούν ένταση. Είναι τα θέματα συζήτησης τα οποία ενδεχομένως επαναλαμβάνονται; Είναι η επιλογή της χρονικής στιγμής κατάλληλη για διάλογο και για τις δύο πλευρές;

Μπορείτε, για παράδειγμα, να τον αφήσετε να επιλέξει εκείνος τη στιγμή που θα μιλήσετε για ένα σημαντικό ζήτημα μέσα σε ένα χρονικό όριο που θα του έχετε θέσει εσείς. Ζητήστε του να σας εξηγήσει με ποιους τρόπους νιώθει ότι καταπιέζεται από εσάς. Θα είναι μια καλή αφορμή να του πείτε στη συνέχεια για ποιους λόγους θεωρείτε πολύτιμο τον διάλογο μαζί του. Να του δείξετε πως σας ενδιαφέρει η σκέψη του και η άποψή του, ακόμα κι όταν δε συμφωνείτε μαζί του.

Αναφέρεστε ακόμα στο ζήτημα του αλκοόλ. Παρόλο που μιλήσατε για τους κινδύνους, διαπιστώσατε ότι για δεύτερη φορά δυσκολεύτηκε να ελέγξει την κατανάλωση αλκοόλ. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη δική του πλευρά (π.χ. αν βρισκόταν σε μια παρέα που οι υπόλοιποι έπιναν και δεν ήθελε να διαφοροποιηθεί). Θα είναι ενθαρρυντικό για εκείνον να σας μιλήσει αν τον προσεγγίσετε όχι επικριτικά ή διδακτικά αλλά με  διάθεση να τον κατανοήσετε. Έτσι θα τον βοηθήσετε να συνειδητοποιήσει πώς μπορεί να αναπτύξει μια περισσότερο υπεύθυνη στάση κατά τις εξόδους του, καλλιεργώντας και τη δική σας εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του.

Επιπλέον, σας ενδιαφέρει να περιοριστεί ο χρόνος που ασχολείται με το κινητό του. Ας μη ξεχνάμε ότι σήμερα το κινητό επιτελεί πολλαπλές λειτουργίες όπως, για παράδειγμα, ψυχαγωγία και επικοινωνία με συνομηλίκους. Μπορείτε να τον ρωτήσετε τι τον ενδιαφέρει πιο πολύ και σε τι αφιερώνει περισσότερο χρόνο (π.χ. εφαρμογές, social media). Είναι σημαντικό να μην αντιμετωπιστεί το κινητό εξαρχής ως κάτι αρνητικό διότι τότε πιθανότατα ο έφηβος να υιοθετήσει αμυντική στάση και να δημιουργηθεί ένταση. Μπορείτε να κάνετε συμφωνία μαζί του για το χρόνο που θα αφιερώνει καθημερινά στο κινητό ώστε να μην ανακυκλώνεται διαρκώς ως θέμα και γίνεται σημείο τριβής.

Τέλος, αν παρά τις προσπάθειες σας, διαπιστώνετε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν συμπεριφορές που σας ανησυχούν, θα ήταν χρήσιμο να αναζητήσετε τη βοήθεια ειδικού ο οποίος θα σας παρέχει την κατάλληλη υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης:

“Ένας μαθητής μου, κάνει διακίνηση ουσιών στο σχολείο του”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

“H κόρη μου θέλει να σταματήσει τις προπονήσεις εξαιτίας των σχολίων του προπονητή”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Ο 16χρονος γιος μου δείχνει πλήρη αδιαφορία για το σχολείο

efiveia.gr

Η Επικοινωνία με τους Εφήβους

efiveia.gr

“Η 12χρονη κόρη μου θέλει να βγαίνει έξω μέχρι αργά”

Μαρία Σκαρλάτου

“Με τον φόβο της γυναικοκτονίας: Να χωρίσει με τον φίλο της σε χώρο με κόσμο ή μόνοι τους;”

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com