- Πώς οι προσδοκίες των γονέων ταλαιπωρούν τους εφήβους - 29 Νοεμβρίου 2022
- “Είναι σωστό να πω στην κόρη μου ότι δε θέλω να κάνει παρέα με ένα συγκεκριμένο παιδί;” - 15 Νοεμβρίου 2022
- Οι έφηβοι, οι γονείς και οι οθόνες - 24 Αυγούστου 2022
Ερώτημα αναγνώστριας
Ο 13χρονος γιος μου είναι η μόνιμη αιτία καυγά. Αφήνει συνέχεια τα πράγματά του άνω κάτω. Αν σταματήσω να του κάνω παρατηρήσεις και συνεχίζω να συμμαζεύω εγώ, φοβάμαι μην παγιωθεί και περιμένει πάντα από τους άλλους να το κάνουν για εκείνον.
Φυσικά και έχω αφήσει τα πράγματα ασυμμάζευτα μπας και φιλοτιμηθεί, αλλά ούτε που τον ενδιαφέρει. Επίσης έχει μια μόνιμη επιθετικότητα απέναντι μου και δεν θέλει να τον ρωτάω τίποτα. Πείτε μου παρακαλώ πως να το χειριστώ.
Απαντά η Ψυχολόγος Μαρία Σκαρλάτου
Αγαπητή αναγνώστρια, με βάση το ερώτημα που κάνατε θα χρειαζόμουν κάποιες πληροφορίες ακόμη προκειμένου να δώσω μια χρήσιμη απάντηση. Όπως… με τον γιο σας υπάρχει γενικότερα ένταση, ή το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν μαζεύει τα πράγματά του; Πόσα μέλη έχει η οικογένεια (υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια που να είναι στην εφηβεία;) Προσπαθήσατε νωρίτερα σε ηλικίες που ήταν πιο συνεργάσιμος να του μάθετε να είναι υπεύθυνος; Ή τώρα προσπαθείτε να του το μάθετε που μεγαλώνει; Τι κλίμα υπάρχει στην οικογένεια; Ο πατέρας (αν ζει μαζί σας) είναι υπεύθυνος με τα πράγματά του ή τα περιμένει όλα από εσάς; Πολλές φορές τα παιδιά αντιγράφουν τις συμπεριφορές των γονιών. Εσείς όταν του ζητάτε να φανεί συνεπής είστε σταθερή η όχι; Οι έφηβοι στην ηλικία του γιου σας έχουν ανάγκη από ξεκάθαρη οριοθέτηση. Το να μαζεύετε εσείς τα δικά του πράγματα δεν θα τον βοηθήσει να γίνει υπεύθυνος, το αντίθετο. Επίσης είναι πολύ αναμενόμενο να μην τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, στους εφήβους το να μαζέψουν τα πράγματα τους δεν είναι πρώτο στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Καταλαβαίνουν την αναγκαιότητά του, όμως αν έχουν μάθει την υπευθυνότητα πριν μπουν στη φάση της εφηβείας. Πιθανόν να χρειαστεί να τροποποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο του ζητάτε κάτι τέτοιο. Αν είναι επιτακτικός ή παρακλητικός ο τόνος σας, μπορεί να τον ωθεί στην άρνηση. Δοκιμάστε μια κουβέντα μαζί του, όταν θα είναι δεκτικός και στη συνέχεια οριοθετήσετε με σταθερότητα τη συμπεριφορά που περιμένετε από αυτόν.