efiveia.gr


Άσκηση, διατροφή και ύπνοςΣυναισθηματική υγεία

Νευρική ανορεξία

Γράφει για το efiveia.gr η Παιδίατρος Καλλιρόη Τσιγκάνου

Συχνά όταν ακούμε τον όρο «Νευρική ανορεξία», το μυαλό μας πηγαίνει σε μοντέλα και γενικά σε πολύ αδύνατα, αλλά δημοφιλή άτομα και κυρίως γυναίκες. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ψυχοσωματική νόσο, που αφορά εφήβους και ιδιαίτερα κορίτσια (86%).

Συνήθως πρόκειται για παιδιά τα οποία είναι υπάκουα επιμελή, που δεν προβληματίζουν τους γονείς τους. Μπορεί να είναι εσωστρεφή, όμως συσσωρεύουν θυμό ιδίως προς τη μητέρα, επειδή νιώθουν παραμελημένα και όχι αρκετά «τέλεια». Ταυτόχρονα όμως τρέφουν και αισθήματα αγάπης και εξάρτησης.

Τότε σε συνάρτηση και με τις εικόνες –πρότυπα των πολύ λεπτών γυναικών στρέφονται στον μεγάλο περιορισμό λήψης τροφής που φτάνει σταδιακά μέσα σε λίγους μήνες την ασιτία, κατάσταση που μπορεί να απειλήσει την ίδια τους τη ζωή. Συνήθως χρειάζεται πολύμηνη νοσηλεία και ψυχολογική υποστήριξη τόσο της ίδιας της έφηβης, όσο και της οικογένειας.

Η κυρία Τσιγκάνου τονίζει στο efiveia.gr ότι είναι πολύ σημαντικό να περνάμε ποιοτικό χρόνο με το παιδιά μας και να έχουμε ουσιαστική επικοινωνία μαζί τους. Κανένα ιδιωτικό σχολείο, ακριβό ρούχο ή παιχνίδι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το βασικό αγαθό της πολύτιμης επικοινωνίας με το παιδί μας. Οι γονείς, κυρίως των εφήβων που ψάχνουν την ταυτότητά τους, πρέπει να έχουμε μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Διαβάστε επίσης:

Ως εργαστηριακό εύρημα η υπερασβεστιαιμία, τι μπορεί να φταίει;

efiveia.gr

Ψωμάκια με αλεύρι λευκό – ολικής με κιμά, διάφορα λαχανικά και σαλάτα

Νάντια Μαρκοπούλου

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χορτοφαγία στην εφηβεία: διατροφικά οφέλη και σημεία προσοχής

Κωνσταντίνα Κατσανά

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com