efiveia.gr
ΟικογένειαΣυμπεριφορά

Μπήκε στην εφηβεία; Οκτώ τρόποι προσέγγισης

Και ναι, ήρθε η εποχή που βλέπετε όλα να αλλάζουν στην συμπεριφορά του εφήβου σας. Αυτό όμως που σας ενοχλεί είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η επικοινωνία που είχατε παλιά. Πού πήγαν οι συζητήσεις που ευχόσασταν να σταματήσει να μιλάει; Πού πήγαν οι στιγμές που σας παρακαλούσε να παίξετε μαζί;

Τώρα κλείνεται στο δωμάτιό του, στον εαυτό του και δεν ξέρετε πώς να τον προσεγγίσετε. Είτε αγόρι είτε κορίτσι, οι αντιδράσεις είναι ίδιες, απάθεια, επιθετικότητα, εριστικότητα. Πώς θα το διαχειριστείτε όλο αυτό; Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος και χειρότερος τρόπος. Κάθε τακτική έχει την απήχησή της ανάλογα με το άτομο που έχουμε απέναντί μας. Και το ίδιο ισχύει και για τον έφηβο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι τρόποι αντιμετώπισης που θα βοηθήσουν στο δύδκολο έργο που ονομάζεται διαχείριση συμπεριφοράς.

Αποδεχτείτε το. Είναι γεγονός ότι ένα από τα συμπτώματα της εφηβείας είναι η απομάκρυνση του εφήβου και κατ’ επέκταση η έλλειψη επικοινωνίας. Τα καλά νέα είναι ότι όλο αυτό είναι προσωρινό. Τα άσχημα είναι ότι πρέπει να οπλιστείτε με περίσσεια υπομονή. Έτσι λοιπόν, δεχτείτε τον όπως είναι.

Σταματήστε τη γκρίνια. Όσο γκρινιάζετε, τόσο ο έφηβος απομακρύνεται. Αν θέλετε να πείτε κάτι, βρείτε άλλο τρόπο. Με τη γκρίνια και την επίθεση δεν θα καταφέρετε να τον έχετε κοντά σας. Το αντίθετο μάλιστα. Έχει ήδη απομακρυνθεί λόγω εφηβείας, ας μην το κάνουμε χειρότερο.

Ακούστε, ενθαρρύνετε, συμπαρασταθείτε. Να είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε αν σας το ζητήσει. Πρέπει να γνωρίζει ότι του έχετε εμπιστοσύνη και ότι θα επιλύσετε κάθε πρόβλημα που τον απασχολεί, αρκεί να το συζητήσετε μαζί. Ακούστε προσεκτικά τι έχει να σας πει και μετά πείτε και τη δική σας άποψη επάνω στο θέμα. Μην είστε επιθετικοί, απλά δώστε του να καταλάβει με επιχειρήματα για ποιο λόγο ενδεχομένως διαφωνείτε, χωρίς να προσπαθείτε να επιβληθείτε.

Βρείτε χρόνο. Μπορεί ο ελεύθερος χρόνος να είναι ελάχιστος, όμως ο έφηβος έχει ανάγκη να ξέρει ότι είστε δίπλα του. Αφιερώστε όσο χρόνο μπορείτε να κάνετε πράγματα μαζί, να αθληθείτε, να δείτε μία ταινία, ή να δοκιμάσετε κάτι καινούριο. Φροντίστε να είστε εκεί όταν σας χρειαστεί και οπωσδήποτε να δίνετε την παρουσία σας σε εκδηλώσεις στις οποίες λαμβάνει μέρος.

Ενδιαφερθείτε. Ρωτήστε τον πώς είναι, πώς πήγε η μέρα του και αν υπάρχει κάτι που τον απασχολεί ή που χειάζεται. Μην το παρακάνετε. Ο σκοπός δεν είναι να αισθανθεί ότι τον ανακρίνετε. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον και θα δείτε ότι θα τον φέρει σίγουρα πιο κοντά.

Αγκαλιαστείτε. Η σωματική επαφή είναι ευεργετική για όλους. Σίγουρα λοιπόν και για τον εσωτερικό κόσμο του εφήβου. Ακόμα όμως και αν δεν θέλει την αγκαλιά, μπορείτε να βρείτε άλλους τρόπους επαφής, όπως ένα χαλαρωτικό μασάζ στην πλάτη ή στα πόδια.

Μην συγκρίνετε. Η σύγκριση με άλλους αποτελεί κόκκινο πανί για τον έφηβο. Αυτόματα θα αντιδράσει και το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απομακρυνθεί περισσότερο. Αντιμετωπίστε τον ως μία ξεχωριστή οντότητα και αν θέλετε να κάνει κάτι, μην πείτε ποιος άλλος το κάνει, αλλά τι όφελος θα έχει ο ίδιος αν πράξει ανάλογα.

Μην το παίρνετε προσωπικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απομάκρυνση δεν είναι εκούσια και δεν στοχεύει εσάς προσωπικά. Είναι απλά μία ένδειξη ότι το παιδί σας είναι έφηβος. Γι’ αυτό προσπαθήστε όσο πιο πολύ μπορείτε και κρατήστε το χαμόγελό σας. Εξάλλου η εφηβεία είναι μία περίοδος που αργά ή γρήγορα θα περάσει!

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Αργυρώ Βουζβούρη

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com