Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο ο έφηβος να είναι βαρύθυμος, κατσουφιασμένος διαρκώς και απομονωμένος στο δωμάτιό του. Το οδυνηρό είναι ότι οι γονείς πολλές φορές αισθάνονται ανήμποροι να το αντιμετωπίσουν.
Πολύ συχνά αναρωτιέστε αν το παιδί σας εμφανίζει σημάδια κατάθλιψης. Η αλήθεια είναι ότι το να διακρίνουμε τι πραγματικά συμβαίνει είναι πολύ δύσκολο. Τα τόσα ερεθίσματα στα οποία ο έφηβος εκτίθεται, οι αλλαγές, τόσο εξωτερικές, όσο και εσωτερικές στις οποίες πρέπει να προσαρμοστεί, καθώς και η έκρηξη των ορμονών του, είναι ήδη αρκετά ώστε να προκαλέσουν συμπτώματα μελαγχολίας.
Από την άλλη πώς θα καταλάβετε τι συμβαίνει αν δεν “εξερευνήσετε” λίγο το χώρο του και δεν μπείτε στο λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Δεν είναι όμως αυτός ο ιδανικός τρόπος για να μάθετε. Απλά, προσέξτε τα σημάδια.
Πώς θα καταλάβετε αν έχει κατάθλιψη;
Αρχικά, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Κανένας δεν γνωρίζει το παιδί σας τόσο καλά όσο εσείς. Αν κάτι δεν σας αρέσει, δώστε την απαραίτητη προσοχή. Είναι σημαντικό να έχετε τα μάτια σας ανοικτά. Στη συνέχεια, παρατηρήστε για πόσο καιρό κρατάνε τα συμπτώματα της μελαγχολίας. Το να έχει σκαμπανεβάσματα είναι φυσιολογικό για έναν έφηβο. Αν όμως είναι μόνιμα θλιμμένος, τότε μπορεί να μην είναι μία απλή μελαγχολία. Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη μελαγχολία και την κατάθλιψη βρίσκεται εκεί που τα συμπτώματα της μελαγχολίας γίνουν πολύ συχνά, έως και μόνιμα.
Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι που ο έφηβος μπορεί να οδηγηθεί στην κατάθλιψη;
Για τον έφηβο, κάποια πράγματα, υποσυνείδητα ή μη, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία του. Για παράδειγμα, τα οικονομικά προβλήματα στη οικογένεια ή ο χωρισμός των γονιών του, μπορούν να τον επηρεάσουν σημαντικά. Η εξωτερική του εμφάνιση παίζει και αυτή σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης και μία σχέση του που θα λήξει. Προβλήματα στο σχολικό περιβάλλον επίσης επηρεάζουν, όπως δυσκολία στα μαθήματα και τις εργασίες, τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις, καθώς και η ενδοσχολική βία (bullying). Όλα αυτά εντείνουν την ανησυχία του εφήβου και είναι πιθανό να οδηγηθεί στην κατάθλιψη.
Ως αποτέλεσμα, η ψυχολογία του αλλάζει, αναστατώνεται, κλείνεται στον εαυτό του και του είναι δύσκολο να προσαρμοστεί σε καινούριες καταστάσεις, όπως η αλλαγή του σχολείου ή του τόπου κατοικίας. Πολύ σπάνια, η κατάθλιψη οδηγεί σε ασθένειες, καρδιακά νοσήματα και αυτοκτονία.
Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται η κατάθλιψη;
Αν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει κατάθλιψη και δεν είναι η μελαγχολία της εφηβείας, ιδανικό είναι να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού. Εσείς από την πλευρά σας να είστε ανοικτοί και δεκτικοί σε συζητήσεις, έτσι ώστε να αισθανθεί ότι έχει ένα στήριγμα και μπορεί να σας εμπιστευτεί και άρα να “ανοιχτεί”. Επικοινωνήστε με λέξεις και με πράξεις. Ενθαρρύνετε το παιδί και καθοδηγήστε το στον αθλητισμό ή σε κάποια δραστηριότητα που ξέρετε ότι του αρέσει.
Σε περίπτωση που του είναι δύσκολο να εκφράσει τα συναισθήματά του με λέξεις, ενθαρρύνετέ το να αποτυπώσει αυτά που αισθάνεται σε χαρτί, είτε γράφοντας, είτε ζωγραφίζοντας. Επίσης, μία ακόμη πιο σωστή διατροφή θα βοηθήσει αρκετά, καθώς υπάρχουν τροφές που ευνοούν την καλή διάθεση.
Τέλος, η δική σας διάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Μη δείχνετε το άγχος και την ανησυχία σας. Να είστε χαμογελαστοί και να δείχνετε ξένοιαστοι, όσο αυτό είναι εφικτό. Αν υπάρχουν προβλήματα στο σπίτι, για παράδειγμα οικονομικά, μην το αρνηθείτε, απλά εξηγήστε του ότι πάντα όσο ζούμε θα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, όμως με καλή διάθεση και προσπάθεια, όλα θα λυθούν.
Η ομάδα του efiveia.gr