- “Ο γιος μου ασχολείται υπερβολικά με τη θρησκεία” - 16 Οκτωβρίου 2024
- “Με αγχώνει πολύ η πιθανότητα να συνάψει ερωτική επαφή ο γιος μου με κορίτσι” - 15 Ιουλίου 2024
- “H κόρη μου με ανησυχεί επειδή γράφει στις φίλες της πολλά ψέματα σαν να θέλει να την λυπούνται” - 18 Ιουνίου 2024
Ερώτημα αναγνώστριας
Η κόρη μου 14 μισό, θέλει να έχει κορονοϊό, όπως το ακούτε! Στην παρέα της 3 κορίτσια και 4 ή 5 αγόρια έχουν κορονοϊό. Επιμένει λοιπόν ότι έχει και εκείνη κάνει ότι βήχει, μια μέρα κοιμήθηκε μεσημέρι που δεν το κάνει ποτέ. Επίσης, κάναμε μοριακό τεστ, για να μου δείξει ότι είναι άρρωστη. Την ακούω να μιλάει μες την τρελή χαρά με τις φίλες της που έχουν κορονοϊό, και τους λέει ότι έχει και εκείνη. Υποφέρω βλέποντάς την να φέρεται έτσι! Πως να την βοηθήσω;
Απαντά η Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου
Δεν μου είναι ξεκάθαρο αν η κόρη σας έχει διακόψει τη φοίτησή της στο σχολείο. Αν συμβαίνει αυτό χωρίς να νοσεί, τότε θα πρέπει να επικεντρωθείτε πρώτα και κύρια στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Αυτό θα βοηθήσει την κόρη σας να διαφοροποιήσει μεταξύ των εμπειριών και των «περιπετειών» της παρέας και των καταστάσεων ζωής που αφορούν την ίδια και για τις οποίες χρειάζεται να κρατά μια υπεύθυνη στάση. Χρησιμοποιήστε την κατάσταση αυτή ως μια ευκαιρία για την καλλιέργεια δεξιοτήτων υπευθυνοποίησης, χωρίς όμως πίεση και υπερβολές ως προς το αίσθημα του «καθήκοντος».
Είναι πιθανό να μην χρειάζεται να βοηθήσετε την κόρη σας σε συναισθηματικό επίπεδο. Χρειάζεται όμως μέσα από μια θετική προσέγγιση να την οδηγήσετε σε διεργασία επίγνωσης που θα της δώσει το περιθώριο να δει τον εαυτό της σε σχέση με τον ιδιαίτερο κόσμο που διαμορφώνει. Δώστε της το περιθώριο -με υπομονή και χιούμορ από πλευράς -σας να «μοιραστεί» αυτή την εμπειρία με τους φίλους και τις φίλες της και σε μεταγενέστερο χρόνο συζητήστε το ζήτημα της ανάγκης για συμμόρφωση τοποθετώντας το σε ένα γενικότερο πλαίσιο.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους εφήβους να «αντιγράφουν» συμπεριφορές από την ομάδα των συνομηλίκων στην οποία αισθάνονται ότι ανήκουν. Είναι βέβαια ασυνήθιστο να προσποιείται κανείς ασθένεια προκειμένου να μην διαφοροποιηθεί από τον σημαντικό του περίγυρο, αλλά σε αυτήν τη φάση η ασθένεια είναι ο συνδετικός κρίκος με την παρέα οπότε εκεί επενδύει η κόρη σας. Αυτό το γεγονός, σας προτείνω να επιχειρήστε να το δείτε μέχρι ένα βαθμό ως φυσιολογική εκδήλωση για την ηλικία της.
Να ανησυχήσετε αν δείτε ότι αυτή η τάση για συμμόρφωση είναι γενικότερη και αφορά σοβαρές διαστάσεις της ζωής της κόρης σας. Αν δηλαδή βλέπετε ότι η κόρη σας αντιγράφει την παρέα της με τρόπους που να την οδηγούν σε υιοθέτηση αυτοκαταστροφικών και επικίνδυνων συμπεριφορών ή και με τρόπους που δίνουν προτεραιότητα σε τρίτα πρόσωπα εις βάρος των δικών της αναγκών.
Δεν είμαι σε θέση όπως καταλαβαίνετε να σας δώσω μια πιο ολοκληρωμένη απάντηση γιατί αναφέρεστε σε ένα γεγονός μεμονωμένο. Αν είχα την συνολικότερη εικόνα για τη ζωή και τον ψυχισμό της κόρης σας, θα μπορούσα να σας κατευθύνω πιο συγκεκριμένα και να σας επιστήσω την προσοχή σε ζητήματα που είναι πιθανό να χρειάζονται παρέμβαση.