efiveia.gr
Άσκηση, διατροφή και ύπνοςΕρωτήματα αναγνωστών

Η κόρη μου έχει πάρει αρκετά κιλά. Πώς να το διαχειριστώ;

Ερώτημα αναγνώστριας:

Καλημέρα σας. Έχω μια κόρη στην εφηβεία… Είναι 15 χρονών και έχει πάρει αρκετά κιλά το τελευταίο διάστημα! Πώς να το διαχειριστώ;


Η απάντηση της Διαιτολόγου – Διατροφολόγου BSc Ελίνας Ασημακοπούλου

Η εφηβεία αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και ταυτόχρονα ευαίσθητη περίοδο στη ζωή ενός ανθρώπου. Ο έφηβος καλείται να αντιμετωπίσει πλήθος αλλαγών τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Μία από τις αλλαγές που συχνά παρατηρούνται είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Λόγω της ανάπτυξης και της ορμονικής στο εφηβικό σώμα μία αύξηση στα κιλά είναι συνηθισμένη και φυσιολογική. Ειδικά στα κορίτσια, η αύξηση τόσο του σωματικού βάρους όσο και του λίπους είναι απαραίτητη για να εξασφαλισθεί η έμμηνος ρύση και ο σταθερός κύκλος.

Αν οι ανησυχίες σας για το βάρος της έφηβης κόρης σας σχετίζονται με ραγδαία ή μεγάλη αύξηση κιλών θα πρέπει αρχικά να προσδιορίσετε τα αίτια που οδήγησαν στο αποτέλεσμα αυτό. Η αλλαγή στο βάρος θα μπορούσε να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες, σε ξαφνική μείωση της φυσικής δραστηριότητας ή/και σε αλλαγή των διατροφικών συνηθειών. Η αύξηση της προσλαμβανόμενης ενέργειας (θερμίδων) είτε λόγω κατανάλωσης μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού ή λόγω υπερκατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες συμβάλλει στην αύξηση βάρους.

Αρχικά μπορείτε να προσεγγίσετε την κόρη σας συζητώντας μαζί της για το βάρος της και πώς αυτό, ενδεχομένως, την επηρεάζει. Στη συνέχεια μπορείτε να την παροτρύνετε να αλλάξει κάποιες διατροφικές συνήθειές της, όπως για παράδειγμα να περιορίσει την πιθανή κατανάλωση τυποποιημένων/ζαχαρούχων τροφίμων και αναψυκτικών, να πίνει αρκετό νερό, ενδεχομένως να οργανώσει καλυτέρα το καθημερινό της πρόγραμμα όσον αφορά τη διατροφή. Παράλληλα, θα βοηθούσε πολύ όλη η οικογένεια να ακολουθήσει έναν ισορροπημένο τρόπο διατροφής έτσι ώστε και η ίδια να μπορέσει να ακολουθήσει ευκολότερα την προσπάθεια χωρίς να αισθάνεται «περιθωριοποιημένη» ή «τιμωρημένη». Σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια αυστηρή ή στερητική δίαιτα που θα μπορούσε να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο της και την καθημερινότητά της.

Η αλήθεια είναι πως ο χειρισμός μίας τέτοιας κατάστασης οφείλει να είναι ιδιαίτερα λεπτός και διακριτικός. Η εφηβεία είναι ήδη μία αρκετά δύσκολη περίοδος και ο λάθος χειρισμός, όπως ο αρνητικός σχολιασμός του βάρους και της εμφάνισης ή ο εξαναγκασμός για δίαιτα μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία κακής ψυχολογίας ή ακόμα και στην ανάπτυξη μιας διατροφικής διαταραχής.

Για μεγαλύτερη και εξειδικευμένη βοήθεια στη δόμηση ενός ισορροπημένου διαιτολογίου θα ήταν καλό να ζητήσετε τη βοήθεια ενός επαγγελματία διαιτολόγου.

Διαβάστε επίσης:

Ως εργαστηριακό εύρημα η υπερασβεστιαιμία, τι μπορεί να φταίει;

efiveia.gr

Ψωμάκια με αλεύρι λευκό – ολικής με κιμά, διάφορα λαχανικά και σαλάτα

Νάντια Μαρκοπούλου

Χορτοφαγία στην εφηβεία: διατροφικά οφέλη και σημεία προσοχής

Κωνσταντίνα Κατσανά

Φτιάχνουμε μπάλες ενέργειας για τους εφήβους μας!

Νάντια Μαρκοπούλου

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com