efiveia.gr
Internet & Social MediaΕθισμοί και αισθητικές παρεμβάσεις

Η “εθιστική” σχέση με το internet

Γράφει για το efiveia.gr η ψυχολόγος Αδαμαντία Μπουζιάνη

Σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που είναι πιο ευάλωτα να δημιουργήσουν μια “εθιστική σχέση” με τον υπολογιστή τους είναι εκείνα που ζουν με γονείς που είναι απόμακροι, επικριτικοί ή εργάζονται πολλές ώρες.

Ως εκ τούτου η απουσία μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξή γονέων – παιδιών και, κυρίως, η έλλειψη κοινού χρόνου και αλληλεπίδρασης, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην απομόνωση του παιδιού και στην αναζήτηση διάφορων τρόπων διαφυγής από την πραγματικότητα ή κάλυψης των συναισθηματικών ελλειμάτων τους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η προσκόλληση στο internet και τα videogames.

Επίσης, παιδιά εσωστρεφή, με χαμηλή αυτοπεποίθηση, με προβλήματα στην επικοινωνία με τους συνομιλήκους τους, που νιώθουν μειονεκτικά για την εμφάνιση ή την συμπεριφορά τους, είναι πιθανό να οδηγηθούν στον εθισμό από το Internet. Επιπλέον, επιλέγουν την διαδικτυακή επικοινωνία διότι έχουν την ευκαιρία:

  • να εκφραστούν ελεύθερα ή να υιοθετήσουν μια ψεύτικη ταυτότητα
  • να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα
  • να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους
  • να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των άλλων
  • να ξεφύγουν από τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία βιώνουν

Η κυρία Μπουζιάνη αναφέρει στο efiveia.gr τα συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.

  1. Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο.
  2. Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.
  3. Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.
  4. Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμη και το σχολείο.
  5. Ακόμη, απομονώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, γίνονται επιθετικοί, μπορεί να κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να παίζουν.
  6. Τέλος, φτάνουν σε σημείο να μην τρώνε ή και το αντίθετο (να παχύνουν πολύ).

Επίσης, ο εθισμός των εφήβων στο διαδίκτυο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας, υπερκινητικότητα και κοινωνική φοβία.

Η θεραπευτική πρέμβαση έγκειται στην αναζήτηση μιας νέας συμπεριφορικής και συναισθηματικής ισορροπίας. Για το λόγο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη νέα υπηρεσία που εντάξαμε στο πρόγραμμα του Κέντρου.

Πλέον παρέχουμε την υπηρεσία Ομάδα Εφήβων, όπου ο θεραπευτής εξερευνά μαζί με τους θεραπευόμενους την ανάγκη για τη χρήση και δεσμεύεται σε μια διαδικασία αναζήτησης μιας καινούριας ουσιαστικής ψυχικής ισορροπίας.

Διαβάστε επίσης:

Υπερβολική χρήση υπολογιστή στους εφήβους

efiveia.gr

Το παιδί μου καπνίζει

efiveia.gr

Το κοινωνικό και διαδικτυακό φαινόμενο “Pokemon GO”

efiveia.gr

Το κάπνισμα στην εφηβεία

efiveia.gr

Τατουάζ Χένας (Henna), το τατουάζ της παραλίας πόσο «αθώο» πραγματικά είναι;

efiveia.gr

Τατουάζ (Tattoo) – piercing, μόδα ή εφιάλτης για την υγεία των εφήβων;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com