Αποκλειστικά για το efiveia.gr, η Επιστημονική Ομάδα της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” απαντά σε ερωτήσεις σχετικές με το άγχος που έχουν οι έφηβοι την περίοδο των εξετάσεων.
efiveia.gr: Γιατί οι εξετάσεις πυροδοτούν το άγχος στους εφήβους;
Ένωση “Μαζί για το Παιδί”: Οι πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν την κορύφωση μιας προσπάθειας και χρόνιας μαθητικής πορείας για έναν έφηβο και ταυτόχρονα σηματοδοτούν το πέρασμα στην ενήλικη ζωή. Πρόκειται για μια δοκιμασία στην οποία ο μαθητής προετοιμάζεται πολύ καιρό, επενδύοντας συναισθηματικά και πρακτικά. Μαζί με αυτόν συνήθως κινητοποιείται και το οικογενειακό περιβάλλον, το οποίο οργανώνεται πολλές φορές γύρω από τη δοκιμασία των εξετάσεων. Οι εξετάσεις έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τον έφηβο που προσπαθεί να επιτύχει ένα στόχο μέσα από αυτές. Είτε αφορά την εκπλήρωση προσωπικών επιθυμιών, είτε του περιβάλλοντός του, είτε την ευκαιρία να εξελιχθεί έπειτα επαγγελματικά.
Είναι λογικό λοιπόν να δημιουργούνται συναισθήματα φόβου και άγχους στην σκιά μιας πιθανής αποτυχίας. Αποτυχία με την έννοια της μη εκπλήρωσης του προσωπικού του στόχου και αγωνία για το “μετά”, φόβο απογοήτευσης του οικογενειακού του περίγυρου, των καθηγητών του και όλων όσων έχουν πιθανά συνδράμει και βοηθήσει τον έφηβο σε αυτήν του προσπάθεια.
efiveia.gr: Με ποιους τρόπους εμείς οι γονείς μπορούμε να βοηθήσουμε τους εφήβους να αντιμετωπίσουν το άγχος τους για τις εξετάσεις;
Ένωση “Μαζί για το Παιδί”: Είναι σημαντικό συνολικά στην πάροδο των μαθητικών χρόνων, πόσο μάλλον το διάστημα αυτό των εξετάσεων, οι γονείς να βρίσκονται δίπλα στον έφηβο και να συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος που να ευνοεί την έκφραση συναισθημάτων. Η διευκόλυνση του εφήβου από το γονέα να εκφράσει συναισθήματα και σκέψεις χωρίς αυτό να σημαίνει την εκβιαστική απαρίθμηση τους, αλλά ένα μοίρασμα μεταξύ τους, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία μέσα στο μεγάλωμα του παιδιού, που έχει να διατηρηθεί και αυτή την έντονη περίοδο των εξετάσεων. Μπορούν οι γονείς, να δηλώσουν τη στήριξή τους μέσω της αποδοχής, της κατανόησης και της στοργής.
Δεν είναι βοηθητικό να γίνονται συγκρίσεις με άλλα πρόσωπα και τις επιδόσεις τους, ούτε να επισημαίνει κανείς τι μπορεί να μην έχει γίνει όπως θα έπρεπε έως τώρα, παρά μόνο να εστιάζει στο «εδώ και τώρα» και πώς μπορεί να λειτουργήσουν τα πράγματα στην παρούσα φάση. Επιπλέον, ο γονέας μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά ενημερώνοντας τον έφηβο για τις δυνατότητες του σχετικά με την πρόσβαση σε δομές ψυχικής υγείας είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως, αν αισθανθεί ότι υπάρχει ανάγκη υποστήριξης.
efiveia.gr: Πώς αντιμετωπίζουμε τον φόβο της αποτυχίας;
Ένωση “Μαζί για το Παιδί”: Είναι σημαντικό ο έφηβος να μπορέσει να προσδιορίσει πού μπορεί να οφείλεται ο φόβος του. Κάποιες φορές ενδέχεται να οφείλεται σε ελλιπή προετοιμασία ή σε κάποια πιθανή αποτυχία που βίωσε στο παρελθόν και δυσκολεύεται να ξεπεράσει, άλλες φορές πάλι στο άγνωστο που ανοίγεται μπροστά του, στις προσδοκίες που αισθάνεται ότι χτίζονται γύρω από την προσπάθεια του.
Κατανοώντας πού οφείλεται ο φόβος του έχει να αναζητήσει και την ανάλογη βοήθεια. Αυτό μπορεί να σημαίνει ενίσχυση στη προσπάθειά του σε μαθησιακό επίπεδο ή υποστήριξη ως προς τις ψυχολογικές επιπτώσεις. Το οικογενειακό πλαίσιο μπορεί επίσης να αναζητήσει κατευθύνσεις προκειμένου να λειτουργεί πιο υποστηρικτικά αυτήν την περίοδο, είναι πολύ σημαντικό να γίνει σαφές ότι ακόμη και μια πιθανή αποτυχία δεν ακυρώνει όλη την προσπάθεια και την επένδυση που έχει προηγηθεί. Μια πιθανή αποτυχία δεν συνδέεται με την αξία ενός ατόμου.
Η διερεύνηση των εναλλακτικών επιλογών ή κατευθύνσεις σε περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό μπορεί σε ένα πρώτο επίπεδο να είναι ένας αρκετά βοηθητικός τρόπος παρέμβασης. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ακόμη και ανακουφιστικά για έναν εξεταζόμενο, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι μέσω των οποίων μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο του, και να λειτουργήσουν καταλυτικά ως προς τη διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων που μπορεί να βιώνει.
efiveia.gr: Μήπως εμείς οι γονείς μεταδίδουμε άθελά μας το δικό μας άγχος; Μήπως έχουμε προσδοκίες οι οποίες τελικά είναι εκείνες που δημιουργούν το άγχος στα παιδιά;
Ένωση “Μαζί για το Παιδί”: Συχνά παρατηρούμε πως οι γονείς μεταφέρουν, πολλές φορές ασυνείδητα, στα παιδιά τους τις δικές τους επιθυμίες και τα δικά τους όνειρα – ειδικά αν έχουν μείνει ανεκπλήρωτα, ώστε να έχουν εμμέσως μια δεύτερη ευκαιρία μέσω των παιδιών τους. Αυτό μπορεί να γίνει μια πρόσθετη πηγή πίεσης για τους εφήβους μπροστά στον φόβο ματαίωσης των προσωπικών στόχων και των γονεικών προσδοκιών.
Οι έφηβοι πρέπει να αποκτήσουν δυνατότητες για την εκπαίδευση και τη μελλοντική επαγγελματική τους πορεία, βασιζόμενοι στις ικανότητες, τις κλίσεις και τις δεξιότητες που έχουν καθώς και στα ενδιαφέροντά τους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η επιτυχία στις πανελλήνιες δεν είναι αυτοσκοπός και δεν καθορίζει αποκλειστικά την επιτυχία στη ζωή και την εξέλιξη των εφήβων.
Ευχαριστούμε πολύ την Επιστημονική Ομάδα της Ένωσης “Μαζί για το Παιδί” για τον χρόνο που αφιέρωσε προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις μας!

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»
Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:
• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών
• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων
• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο
• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της
Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.
Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).
Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.
Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.
Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.
Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8
Λίγα λόγια για την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996. Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια.
To 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική της προσφορά, ενώ το 2019 έλαβε βραβείο BRAVO για την ενεργοποίηση χιλιάδων πολιτών στο πλαίσιο της δράσης της «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».
Τα Σωματεία-μέλη της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 | Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr | http://www.mazigiatopaidi.gr| www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi
